Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Franc Bogovič - član Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja v Evropskem parlamentu (foto: Osebni arhiv)
Franc Bogovič - član Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja v Evropskem parlamentu | (foto: Osebni arhiv)

Franc Bogovič: »Vsi želijo služiti na Evropi ...«

Novice | 20.12.2022, 21:28 Petra Stopar Robert Božič

Ministri za energetiko so včeraj v Bruslju dosegli politični dogovor o omejevanju cen zemeljskega plina. Predlog so potrdili s kvalificirano večino. Po neuradnih informacijah mu je nasprotovala le Madžarska, Nizozemska in Avstrija pa sta se vzdržali. Ostale članice, tudi Nemčija, ki je bila do ukrepa sprva zelo kritična, so predlog podprle.

Mehanizem za omejevanje cen, ki ga bo mogoče uporabljati od 15. februarja, se bo sprožil, če bo cena plina za mesec naprej na nizozemskem trgovalnem vozlišču TTF tri dni zapored presegala 180 evrov na megavatno uro. Obenem bo morala biti prav tako tri dni 35 evrov višja od cen utekočinjenega zemeljskega plina na svetovnih trgih.

Dinamična kapica

Češki minister za industrijo je poudaril, da to ni fiksna kapica, ampak dinamična, in pojasnil, da pri tem predlogu ni nikoli šlo za raven cenovne kapice. Poleg tega mehanizem po njegovih besedah ne sme ogroziti varnosti oskrbe s plinom ali stabilnosti finančnih trgov v EU. Zato so vključili več varovalk, da bo lahko hitro ali celo samodejno deaktiviran.

Slovenija je po besedah infrastrukturnega ministra Bojana Kumra z dogovorom zadovoljna. Meni, da bo dogovor dodatno pripomogel nadaljnjemu padanju cen plina.

Bogovič: »S temi ukrepi se poskuša omejiti zaslužke špekulantov.«

Za več pojasnil o dogovoru smo se obrnili na evropskega poslanca Franca Bogoviča iz politične skupine Evropske ljudske stranke.

»Cela vrsta ukrepov je že bilo sprejetih v to smer, da se poskuša obrzdati nenormalne cene energentov. Vemo, da je bil plin še nedolgo nazaj po 10 do 30 EUR, zdaj ga poskušamo zaustaviti na 180 EUR za megavatno uro. Gre tudi za to, da se poskuša izvesti organiziran nakup plina za EU, podobno kot so bile skupne nabave cepiva proti Covid-u.«

»S temi ukrepi se poskuša omejiti zaslužke špekulantov, ki zdaj v teh primerih odlično služijo, pa bodisi je to plin iz Katarja, Azejbardžana, Kanade ali pa iz ZDA. Vsi si želijo služiti na Evropi v tem trenutku in evropska industrija je v totalno nemogočem položaju, ko plačuje 5-krat dražji plin, kot ga plačuje konkurenca po svetu,« meni Bogovič.

Težave lahko trajajo še vsaj leto ali dve

»Zato pozdravljam ta ukrep in verjamem, da se bo z njim brzdalo cene, to veliko pomeni tudi za države, da se same lažje doma spoprimejo s temi izzivi, da pomagajo gospodarstvu, ki je zdaj najbolj na preizkušnji ... Ukrep gre v pravo smer, obstaja pa bojazen, da se bo pomanjkanje plina nadaljevalo še vse prihodnje leto ali celo dve, kajti EU je z vsemi napori uspela nadomestiti le dobro polovico plina, ki je prej prihajal iz Rusije ...«

Franc Bogovič je v Mozaiku dneva komentiral tudi zadnje dogajanje v Evropskem parlamentu, povezano s korupcijskim škandalom, ter politično dogajanje v super volilnem letu v Sloveniji.

Novice
Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje) Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje)

Nika Kovač meni, da so zastavice tudi nasilje

Incident na Kongresnem trgu, ko je skupina deklet uničila simbolično sporočilo Pohoda za življenje, ima svoje posledice. Popoldne se je oglasila predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...