Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
Petkovi protesti v Ljubljani. (foto: STA)
Petkovi protesti v Ljubljani. | (foto: STA)

Če bi se to zgodilo v vladi Janše, bi zmanjkalo koles.

Komentarji | 10.12.2022, 17:00 Alen Salihović

V minulem tednu smo, hočeš ali ne, spremljali prav posebno dramo, ki jasno kaže, kako konfuzno je vladanje Roberta Goloba.

Spoznal je, z nalitim čistim vinom, tako izpod peresa Tatjane Bobnar, kot v.d. prvega policista Boštjana Lindava, da vodenje vlade pač ni vodenje podjetja. Da gre za veliko več, gre za vodenje skupnosti, česar se premier, glede na zadnje poteze, ne zaveda.

Lahko, da je bil zaveden s strani sodelavcev, ki si jih je izbral, tudi sodelavcev, ki so precej sporne preteklosti, pa vendar zadeva smrdi. Lahko znova naštevamo podrobnosti iz pisem in izjav, pa vendar se mi zdi ključno, da je premier s politiko, s katero je obljubljal, da nikoli ne bo igral, precej očrnil svoje delo.

Najprej, kot izhaja iz pisma Lindava, je pritiskal, da želi na mesto šefa Nacionalnega preiskovalnega urada, Darka Muževiča, zoper katerega je s strani Evropskega javnega tožilstva odprta preiskava zoper pranje denarja.

Če drži pisanje medijev, je to želel predvsem zaradi tega, ker se boji, da bi prav ta urad sprožil postopke zoper njegovo delovanje v Gen-I.

Sami torej presodite besede premiera Goloba: »Čimprej je treba prestaviti Muževiča na mesto direktorja NPU« ali pomenijo pritisk ali ne. In če nadaljujemo z njegovimi besedami, da je treba »čimprej nekaj narediti s tistim tam dol, ki je direktor na mojem mestu«.

 Čeprav želijo nekateri to prikazati kot nekaj obrobnega, nekaj povsem normalnega pa je jasno, da, če bi se to zgodilo v vladi Janeza Janše, bi po državi zmanjkalo koles.

Zdi se mi, da je dovolj jasno, kaj in kam je meril predsednik vlade. In temu, tem pritiskom, se je uprla notranja ministrica. Lahko se z njenimi preteklimi potezami ne strinjam, pa vendar se strinjam z obsodbo o političnih pritiskih.

Čeprav želijo nekateri to prikazati kot nekaj obrobnega, nekaj povsem normalnega, pa je jasno, da, če bi se to zgodilo v vladi Janeza Janše, bi po državi zmanjkalo koles.

In če ob tem fiasku premiera omenim še poteze vlade o 500 milijonih davkoplačevalskega denarja, ki bodo šli v HSE in danes ni zagotovila, da jih bo država dobila nazaj, ter mnogih, ki so v teh dneh ostali brez osebnega zdravnika, pa tudi o krčenju nujne medicinske pomoči na periferiji, je jasno, da se premier zaveda, da je njega in njegovo večino izvolilo mesto in da se na »tiste tam dol« prav malo ozira.

Kdaj torej lahko pričakujemo kolesarsko gnečo po prestolnici?

 

Komentarji
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...