Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Koga lahko gledamo zviška?

Svet | 30.10.2022, 13:48 Marta Jerebič Slovenska tiskovna agencija

Papež je pri opoldanskem nagovoru komentiral zgodbo o Zaheju. Poudaril je, da se Božji pogled nikoli ne ustavi pri naši preteklosti, polni napak, ampak z neskončnim zaupanjem gleda v to, kar lahko postanemo.

»Če se včasih počutimo majhne, nedorasle izzivom življenja in še manj Evangeliju, ugreznjene v težave in grehe, nas Jezus vedno gleda z ljubeznijo: Tako kot pri Zaheju nam prihaja naproti, kliče nas po imenu in če ga sprejmemo, pride v našo hišo,« je dejal papež.

Zato se moramo vprašati, kako gledamo sami nase in kako na druge, ki so naredili napako in se pobirajo iz tega. Je to pogled, ki gleda zviška, obsoja, prezira in izključuje?

»Človeka lahko od zgoraj navzdol pogledamo samo, če mu pomagamo vstati,« je bil jasen papež in dodal, da moramo imeti kristjani pogled Kristusa, ki objema in išče izgubljenega s sočutjem. To je in vedno mora biti pogled Cerkve, je še dejal Frančišek.

Molitev za žrtve stampeda v Seulu
»Prosimo Vstalega Gospoda za tiste, predvsem mlade, ki so ponoči v stampedu umrli v Seulu,« je dejal papež. Na festivalu pred nočjo čarovnic je v stampedu umrlo najmanj 153 ljudi, več kot 130 oseb je ranjenih. Med žrtvami, ki jih je množica stisnila, je največ najstnikov in mladih. 20 je tujih državljanov.

Napad v Mogadišu
Sveti oče je sicer najprej opozoril na teroristični napad v Somaliji. Prestolnico Mogadiš sta včeraj pretresla dva napada z avtomobilom bombo, v katerih je umrlo 100 ljudi, še 300 je bilo ranjenih. Odgovornost za dogodek je prevzela skrajna islamistična skupina Al Šabab, ki si že približno 15 let prizadeva vreči krhko vlado v Mogadišu, ki uživa podporo mednarodne skupnosti.
»Naj bog spreobrne srca nasilnežev,« je dejal papež, ki je znova pozval, naj se naša molitev za mir v Ukrajini ne ustavi.

Molitev za mir v Ukrajini, ta Rusijo poziva, naj ustavi igre lahkote
Papež je znova pozval tudi k molitvi za mir v Ukrajini. V zvezi s tem z vzhoda Evrope prihaja novica, da je Rusija ustavila izvajanje sporazuma o izvozu ukrajinskega žita, ki je bil sklenjen julija, novembra pa bi ga morali podaljšati. Moskva je odločitev sprejela potem, ko so včeraj brezpilotni letalniki in plovila napadla rusko črnomorsko floto v Sevastopolu na Krimu. Za dejanje je okrivila Ukrajino in Veliko Britanijo, kar pa obe državi zanikata. Kijev poudarja, da Rusija napad z droni izrablja kot lažne razloge za blokado žitnega koridorja, ki zagotavlja prehransko varnost milijonom ljudi. Vse države poziva, naj od Rusije zahtevajo, da ustavi svoje igre lakote. K obnovi sporazuma so med drugim že pozvali Združeni narodi in Evropska unija.

Svet
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...