Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
p. Branko Cestnik in predsednik Borut Pahor (foto: Radio Ognjišče / STA)
p. Branko Cestnik in predsednik Borut Pahor | (foto: Radio Ognjišče / STA)

"Pahor me zelo resno pogleda v oči in reče: molite za mir."

Spoznanje več | 28.07.2022, 08:32 Rok Mihevc

Jeseni nas čaka več izzivov. Koronavirus je spet na pohodu, čeprav se vedemo, kot da ga ni, vojna v Ukrajini pušča posledice tudi v Sloveniji. Vse to kliče po enotnosti, po drugačni politiki, ne taki, kot smo ji priče trenutno, ki gradi na razdoru. O tem in še čem je novinarka Tanja Dominko govorila s p. Brankom Cestnikom v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«.

Na kavici prijatelji, na Twitterju lajanje

To, da se slovenski narod lahko poenoti, smo videli te dni na Krasu. A seveda je politika to izkoristila za prepire in te heroje gasilce so si začeli lastiti in uporabljati za svojo propagando, je bil kritičen p. Cestnik. "Je pokazalo, da slovenska politika še ni in zgleda, da tudi dolgo ne bo, na poti večje enotnosti in večje povezanosti. Tega, kar pravi papež Frančišek, družbenega prijateljstva."

Prisluhnite celotni oddaji s p. Brankom Cestnikom.

V Sloveniji imamo po besedah Cestnika ta problem, da višje, ko gremo po odgovornosti funkcij, manj je tega družbenega prijateljstva in več je spopada. "Jaz se v domačem okolju počutim čudovito. Ko grem na kavico ali po trgovskem centru ne čutim, da živim v sovražnem okolju, živimo v prijateljstvu. Potem pa grem na Twitter in vidim lajanje človeka na človeka. Mi je zelo žal, da se je v Sloveniji to zgodilo, ker smo vendarle krenili kot izjemno enotna prijateljska družba, medsebojno povezana leta 1990, na to pot demokracije."

20 sekundno srečanje s Pahorjem v spominu za vse življenje

In naslednji predsednik bo moral to delati, je prepričan naš sogovornik, ki pri tem pohvali sedanjega Boruta Pahorja. "Borut Pahor je to znal in tu se mu bomo morali vedno pokloniti. Imel je sicer svoj stil, karikaturisti so si izposojevali njegov lik, udrihali po njemu. Eni so ga imeli za izdajalca, ker bi moral biti bolj tak, drugi so ga jemali bolj površno ... Kar se tiče povezanosti in obiskovanja ljudi, to je res znal. Spominjal me je na italijanske predsednike, ki imajo pridih ljudskosti."

Nekako mi je napovedal vojno, napovedal pa mi je tudi duhovniško vlogo, ki jo moram imeti v tem trenutku.

Pri Pahorju lahko rečemo tudi, da nikoli nismo imeli občutka, da bi bile katerekoli teme zanj drugorazredne, kot smo npr. tak občutek imeli pri predhodniku. "Imel je izjemen občutek za slovensko tragiko. To je potem občutek za človeka, za slovenski narod." Pri tem opiše februarski dogodek pri slovesnosti na grobovih frankolovskih talcev. "Prišel je tudi Pahor, sam sem imel molitev, po slovesnosti pa do mene stopi sam predsednik, mi da roko, predstavim se mu kot pater Cestnik, Pahor pa me pogleda zelo resno v oči in reče, »molite za mir. Če kdaj, je zdaj potrebno moliti za mir.«. Bil sem zmeden, potem pa mi je to še enkrat ponovil. Čez 12 dni se je začela vojna v Ukrajini. Nekako mi je napovedal vojno, napovedal pa mi je tudi duhovniško vlogo, ki jo moram imeti v tem trenutku. Sem vesel, da sem imel takšno interakcijo s predsednikom republike. Trajala je 20, 30 sekund, a mi bo ostala vse življenje v srcu. To so potem pravi trenutki, ko rečeš, da si srečal državnika. In takšnega državnika si želim tudi za naslednjega predsednika. Gotovo bo imel svoj stil, a da ima ta čut za človeka."

Spominska slovesnost ob 77. obletnici zlocina na Frankolovem.
Spominska slovesnost ob 77. obletnici zlocina na Frankolovem. © STA

Molitev je pripravil p. Branko Cestnik.
Molitev je pripravil p. Branko Cestnik. © STA

Cestnik kot kristjan, gasilec in skavt ni "prava" civilna družba

Kakšen občutek ima p. Cestnik glede sodelovanja s civilno družbo, ki se tako zelo pojavlja in omenja? Tudi kristjani smo namreč del nje, a nimamo občutka, da bi vlado zanimala ta vloga. "Kot član gasilskega društva, skavtov, simpatizerjev čebelarjev, sem se veselil, ko so rekli, da bo civilna družba sodelovala pri pisanju zakonov, potem pa nisem dobil nobenega poziva. Ker očitno nisem jaz tista prava civilna družba. To so zdaj kolesarji, je pa to zelo politizirana civilna družba, ta okoli Nike Kovač. Potem pa to že izgublja smisel civilne družbe. Potem postani stranka, pojdi v parlament in tekmuj in se deri s prižnice parlamenta kot poslanka, ne maži pojma »civilna družba«."

V določenem kriznem trenutku si bodo Cerkev kot sovražnika spet priklicali in bodimo pripravljeni na vse.

"Kar se pa nove vlade tiče, ki je krenila z nekim antiklerikalnim trenutkom, temu bi jaz rekel »kompleks Nikite Hruščev«, ki je nastopil kot reformator, ki je moral destanilizirati Sovjetsko zvezo. To je naredil kot nek reformator, ampak zanimivo je, da je bil napad na Cerkev v prvih mesecih njegovega vladanja hujši kot v zadnjih letih vladanja Stalina. Kakor, da bi se komunist vendarle moral potrditi, da je pravi ortodoksni komunist, s tem, da sovraži religijo. In ta kompleks se je pokazal tudi v tem Gibanju Svoboda, da so nekako morali najprej povedati, da bodo proti Cerkvi, da so potrdili svoje ortodoksno levičarstvo. Malo so sicer začeli popuščati ti retoriki, saj so prišli na oblast, ta pa je realna in zahteva realizem. In ta »larifari« daš na stran, ko delaš z ljudmi. Da nisi samo tu, da boš na nekem mitingu se drl na svojega nasprotnika, da vladaš in to tudi kristjanom, ki ti zaupajo vladavino. V določenem kriznem trenutku si bodo Cerkev kot sovražnika spet priklicali in bodimo pripravljeni na vse."

No, čez deset let bo ustavno sodišče sprejemalo npr. pravico do tega, da se zaljubimo v semafor.

Pravica do ljubezni v semafor?

Cestnik je bil kritičen tudi do nedavne odločbe ustavnega sodišča, ki nekako redefinira tradicionalno družino. "No, čez deset let bo ustavno sodišče sprejemalo npr. pravico do tega, da se zaljubimo v semafor. Zdaj je šlo v dogmo individualizma, torej želja posameznika je absolutna dogma. Če si dva moška želita otroka, je to absolutna dogma in država jima mora ustreči. A kako bosta biološko dobila otroka, ne vemo. In pravice tega otroka damo na stran. Spet smo pri zgodbah, da žrtev ne spregovori, da predmet nima pravice spregovoriti. In spet smo pri isti zgodbi, da neka razvojna paradigma krene na podlagi zamolčanega, tistih, ki nimajo dostopa do besede. Sem razočaran nad ustavnim sodiščem, a bilo je napovedano. Leta 2014 je bilo napovedano, »saj bo prišlo tako ustavno sodišče, ki bo referendum povozilo« in to se je tudi zgodilo. Takoj, ko je nastopilo Gibanje Svoboda, se je to zgodilo. Skratka, politična odločitev."

Spoznanje več
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Papež Frančišek (photo: Vatican Media) Papež Frančišek (photo: Vatican Media)

Preozka vrata za Frančiška

Zakaj papež Frančišek po izvolitvi pred desetimi leti ni šel v Apostolsko palačo? Zakaj tako pogosto ponavlja: molite zame? In kje je vzrok, da je religija spet postala svetovna kategorija? O tem ...

Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (photo: Slovenska karitas) Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (photo: Slovenska karitas)

Ponekod se do hiš pride samo z oslom

Slovenska karitas je tudi letos v postni čas vstopila z dobrodelno akcijo, ki nosi naslov »Ne pozabimo«. To lahko vsak izmed nas jemlje kot prijazen opomnik, da v vsakdanu ne pozabljamo na ljudi v ...