Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Romali smo v Francijo po duhovno hrano

| 02.06.2022, 10:48 Tanja Dominko

Približno 100 romarjev se je v poznih nočnih oziroma zgodnjih jutranjih urah četrtka 26. maja podalo na pot pod duhovnim vodstvom direktorja Radia Ognjišče Francija Trstenjaka in strokovnim vodstvom Agencije Aritours, v imenu katere sta nam vsebino ob poti podajala Tadej Jakopič in Nina Tenko. Francija in Italija sta bogati tako s svojo arhitekturo kot z romarskimi kraji. Mi smo obiskali nekaj takih, ki so povezani s svetniki sv. Frančiškom Saleškim, sv. Ivano Šantalsko, Marjeto Marijo Alacocque, sv. Janezom Marijo Vianneyem, za konec pa smo obiskali še Chiampo oz. italijanski Lurd. Vreme smo imeli skoraj vse štiri dni romanja idealno, da smo lahko občudovali lepo alpsko pokrajino v okolici Mont Blanca in čarobno Burgundijo in Savojo z gorskimi prelazi, vršaci in posuto z vinogradi.

Prvi dan smo obiskali Annecy, staro letoviško mesto ob gorskem jezeru, kjer smo začutili turistični utrip, na jezeru je mrgolelo pedolinov in jadrnic, po ulicah pa so se gnečile množice turistov, a slišala se je samo francoščina. Tudi sicer na celotni naši poti nismo slišali drugega jezika, prav tako pa so imeli drugi težave, če smo želeli komunicirati v angleščini. Francozi so res samozavestni, potrebe, da bi se naučili kak drug tuj jezik, ne čutijo, morda je pri mlajših slika drugačna. Mesto Annecy slovi tudi kot romarski kraj, kjer sta v 17. stol. delovala sv. Frančišek Saleški, zavetnik katoliškega tiska, škof, ki je deloval na prelomu iz 16. v 17. stoletje in sv. Ivana Šantalska.

Pri maši smo prisluhnili življenju svetnika sv. Frančiška Saleškega
Pri maši smo prisluhnili življenju svetnika sv. Frančiška Saleškega © Tanja Dominko


Daroval jo je direktor Radia Ognjišče Franci Trstenjak, ki se je v pridigi sprva naslonil na praznik Gospodovega vnebohoda. V nadaljevanju pa je spregovoril tudi o sv. Frančišku Saleškem, katerega grob se nahaja v cerkvi, kjer smo se zbrali. Ker je ta svetnik evangelij oznanjal na sodoben način, tudi prek tiskanih letakov, je postal zavetnik katoliških novinarjev.

Maša v kapeli prikazovanj v Paray le Monialu, kjer je živela sv. Marjeta Marija Alacocque
Maša v kapeli prikazovanj v Paray le Monialu, kjer je živela sv. Marjeta Marija Alacocque © Tanja Dominko
Paray le Monial, benediktinski samostan
Paray le Monial, benediktinski samostan © Tanja Dominko

Drugi dan smo občudovali slikovito Burgundijo in se zapeljali v PARAY-LE-MONIAL, romarsko središče častilcev Srca Jezusovega, posvečena mu je tudi romanska bazilika iz 12. stoletja. Ustavili smo se na grobu sv. Marjete Marije Alacoque, ki se ji je Jezus večkrat prikazal. Pri sveti maši je tudi glavni urednik spregovoril o njenem življenju. Po maši smo se zapeljali po slikoviti pokrajini v mesto Cluny, kjer so v 10. stoletju ustanovili benediktinski samostan, ki se je v srednjem veku razvil v najvplivnejšo opatijo v zahodni Evropi. Romanska bazilika je v tistem času veljala za največjo na svetu, Cluny pa za središče krščanske zahodne Evrope.

V Taizeju nam je mladi prostovoljec Januš razlagal, kako deluje skupnost danes
V Taizeju nam je mladi prostovoljec Januš razlagal, kako deluje skupnost danes © Tanja Dominko

Po ogledu ostankov mogočnega kompleksa smo pot nadaljevali v bližnji TAIZÉ, evropsko versko in duhovno središče mladih različnih veroizpovedi, ki ga je pred več kot petdesetimi leti ustanovil brat Roger. Taizé je že leta 1986 obiskal tudi papež sv. Janez Pavel II. in mlade kristjane iz vseh koncev sveta vzpodbujal k edinosti. Kako tam danes sprejemajo mlade med 18. in 30. letom starosti, nam je pripovedovali mladi prostovoljec Januš, ki prihaja iz Nemčije in se je za leto prostovoljnega dela med brati odločil lani, upa pa, da bo nato v njem dozorela odločitev glede prihodnosti- ali študij matematike ali pot duhovništva.

Taize je središče mladih različnih veroizpovedi, s svojo preprostostjo nagovarja tisoče
Taize je središče mladih različnih veroizpovedi, s svojo preprostostjo nagovarja tisoče © Tanja Dominko

Tretji dan romanja smo spoznali vasico Ars Sur Formans, kjer je deloval arški župnik sv. Janez Maria Vianney, zavetnik duhovnikov. V romarski cerkvi ob njegovem grobu smo imeli sveto mašo, ogledali pa smo si tudi skromno Vianneyevo župnišče.

V Arsu je župnišče, kjer je deloval arški župnik sv. Janez Marija Vianney, danes muzej
V Arsu je župnišče, kjer je deloval arški župnik sv. Janez Marija Vianney, danes muzej © Tanja Dominko

Urednik Franci Trstenjak se je ob obisku tega kraja spomnil svoje romarske poti pred 37 leti, ko je tja prispel še kot bogoslovec in se je tudi sam priporočil temu svetniku, pri tokratni maši se je zato zahvalil za dar duhovništva in tudi vse nas povabil, naj molimo za svoje župnike, kaplane in druge duhovnike. O arškem župniku, ki je vse življenje zavračal materialne darove, pa je med pridigo dejal, da nam je bil zgled preprostega in močnega človeka, ki je vse krajane vodil k Bogu in jim bil ves čas v oporo. Malo mestece Ars je vse očaralo s svojo preprostostjo, pa tudi cene so bile prijazne.

Naslednja postaja je bila malo drugače obarvana. V osrčju pokrajine Savoja so doma znamenita francoska vina, v kraju Arbin smo imeli možnost poskusiti štiri vrste vin tamkajšnje kleti Chateau de Merande, in iz naših grl se je spontano oglasila slovenska ljudska pesem.

Vinska klet v Savoji, poskusili smo sadove biodinamičnega vinogradništva
Vinska klet v Savoji, poskusili smo sadove biodinamičnega vinogradništva © Tanja Dominko
Savoja je vinogradniško območje
Savoja je vinogradniško območje © Tanja Dominko

Pot smo nadaljevali v mesto Chambery, ki leži na križišču starodavnih poti in je prestolnica pokrajine Savoje. Tudi to mestece nas je očaralo, ob ogledu katedrale, v kateri so nekoč hranili torinski postni prt, smo celo ujeli košček poročnega obreda.

Četrti dan smo se že zbudili v Italiji, pričakalo nas je hladnejše vreme in nekaj dežja. Toda odličnega vzdušja to ni zmotilo. Zadnja postaja našega romanja je bila v mestecu Chiampo, ki se zaradi podobnosti votline s podobo Marije imenuje italijanski Lurd. Svetišče je leta 1935 zgradil bl. p. Claudio Granzotto, kot dokaz svoje predanosti Devici. Novo svetišče, ki ga letno obišče približno milijon ljudi, je z mozaiki obogatil naš rojak, p. Marko Ivan Rupnik. Ker smo na ta dan ravno obhajali svetovni dan medijev, je njihov pomen osvetlil tudi mašni nagovor, direktor Trstenjak je dejal, da je zelo pomembno prepoznavati, kateri mediji nas vodijo k dobremu in vzgajajo za lepo.

Pri maši v Chiampu smo lahko občudovali mozaik p. Marka Ivana Rupnika
Pri maši v Chiampu smo lahko občudovali mozaik p. Marka Ivana Rupnika © Tanja Dominko

Že pred mašo smo imeli v čudovitem parku križev pot, po maši pa je sledil čas za blagoslov vseh spominkov s poti in nato vrnitev v domače kraje.
Vabljeni, da prisluhnete utrinkom, ki sem jih ujela med našimi romarji.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...