Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Maša za domovino (foto: Rok Mihevc)
Maša za domovino | (foto: Rok Mihevc)

Sveta maša za domovino priložnost za zahvalo za vse dobro v naši preteklosti

Slovenija | 23.06.2022, 16:09 Helena Križnik

Pred dnevom državnosti je bila v stolnici svetega Nikolaja v Ljubljani sveta maša za domovino. Daroval jo je predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Saje. Pri oltarju so se mu pridružili ostali škofje in duhovniki. Pri slovesnem bogoslužju se je zbrala množica vernikov, prišli so tudi predstavniki političnega, družbenega, kulturnega in gospodarskega življenja, med njimi predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, varuh človekovih pravic Peter Svetina, več poslancev državnega zbora in Evropskega parlamenta, predstavniki cerkva in ostalih verskih skupnosti v naši državi ter diplomatskega zbora. Pridigo je imel ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Nadškof Zore se je zahvalil tistim, ki so udejanjili osamosvojitev

Nadškof Zore je poudaril pomen hvaležnosti za vse dobro in plemenito v naši bližnji preteklosti, še posebej hvaležnosti za ljudi, ki niso nehali sanjati, niso klonili in niso zbežali ter so udejanjili osamosvojitev. »Vedeli so, da bodo pri uresničevanju samostojnosti nosili glavo v torbi. Nobenega zunanjega zagotovila niso imeli, da bo njihovo prizadevanje uspelo. Vedeli so sicer, da za njimi stoji skoraj 90 odstotkov prebivalcev Slovenije, seveda pa nikakor niso bili naivni, da se ne bi zavedali, da je preveč tistih, ki o osamosvojitvi Slovenije govorijo s stisnjenimi zobmi in s figo v žepu; ki govorijo o sanjah, ne da bi tudi sami sanjali.«

Po 30 letih še ostajajo odprta vprašanja med Slovenijo in Svetim sedežem

Nadškof Zore se je dotaknil 30. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med našo državo in Svetim sedežem ter opozoril na nerešena odprta vprašanja med njima. »Žal doslej ni bilo videti neke konkretne pripravljenosti za nadaljnje prizadevanje, da bi obravnavali odprta vprašanja. Nikoli ni bil primeren čas, ali pa razmere niso bile ugodne. Upajmo, da bo vlada, ki je prevzela vodenje države Slovenije, našla pripravljenost za obravnavanje odprtih vprašanj.«

Maša za domovino
Maša za domovino © Rok Mihevc

Janševa vlada z ukrepi med pandemijo obvarovala številna življenja

Nadškof Zore se je zahvalil vladi Janeza Janše, ki je vodila našo državo v izjemno zahtevnih razmerah pandemije ter s svojimi ukrepi obvarovala številna življenja in mnogim olajšala vsakdan. »Žal so določene skupine in stranke ponovno pokazale nesposobnost za sodelovanje in so na vse načine oteževale reševanje hudih zdravstvenih in gospodarskih problemov,« je spomnil.

Nadškof Zore novi vladi želi modrosti pri vodenju države

Za novo vlado je prosil Božjega blagoslova. »Želimo ji modrosti pri vodenju naše države ter še posebej pri varovanju človeškega življenja, zakonskega in družinskega življenja, družbene solidarnosti z ubogimi, bolniki in ostarelimi ter pri zagotavljanju verske svobode.«

Predsednik SŠK Andrej Saje
Predsednik SŠK Andrej Saje © Rok Mihevc

Sanjam, da bi Slovenija postala država...

Nadškof Zore je z vsemi delil svoje sanje, da bi Slovenija postala država, v kateri bo temeljna vrednota prava pravičnost in enakost vseh pred zakonom, v kateri posamezniki ne bodo jemali v roke pravice in svojevoljno odločali, ki bo otrokom zagotavljala rast in razvoj v varni skrbi matere in očeta, kjer ne bo spiskov nezaželenih, ampak bodo za vse odprte možnosti za ustvarjanje in osebno rast, ki svojih najbolj prodornih ljudi ne bo omejevala, ampak jih spodbujala, ter ki jo bodo vodili državniki v najboljšem pomenu besede.

Peterletu odličje svetih Cirila in Metoda za zvesto služenje Cerkvi med Slovenci

Nadškof Zore je v pridigi posebej omenil osamosvojitveno vlado, ki jo je vodil Lojze Peterle. Ta je na sprejemu pred sveto mašo za domovino prejel odličje svetih Cirila in Metoda za zvesto služenje Cerkvi med Slovenci. Izročil mu ga je škof Saje. V utemeljitvi piše, da je Peterle s svojim družbenim angažiranjem pokazal pomen in edinstveno vlogo krščanstva v slovenski družbi ter v evropskem prostoru, svojo versko pripadnost pa je uporabil kot sredstvo za spoštljiv in odprt dialog. Peterle je vesel priznanja. »V njem vidim priznanje vsej generaciji, ki se je po vojni trudila v boju proti drugorazrednosti, proti diskvalificiranju kristjanov, vere in Cerkve,« je Peterle med drugim povedal za naš radio. Ponosen je, da je doživel čas, ki ga sam imenuje »nasmeh zgodovine«.

Lojze Peterle prejemnik odličja sv. Cirila in Metoda
Lojze Peterle prejemnik odličja sv. Cirila in Metoda © Rok Mihevc

Slovenija, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.