Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Srčni napad (foto: Pexels / Pixabay)
Srčni napad | (foto: Pexels / Pixabay)

Kako kaj tvoje srce?

Novice | 09.05.2022, 14:50 s. Meta Potočnik

Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srce ne more prečrpati dovolj krvi, kar poslabšuje kakovost življenja, lahko pa vodi tudi do hudih zapletov ali odpovedi srca. Čeprav ni ozdravljiva, lahko njeno napredovanje upočasnimo z zgodnjo diagnozo, uvedbo najboljše možne terapije in spremembo načina življenja.

S staranjem prebivalstva se seveda povečuje tudi število bolnikov s popuščanjem srca. Najpogostejši vzroki so neurejen visok krvni tlak, ishemična srčna bolezen, sladkorna bolezen, in alkoholizem. Drugi krivci za to bolezen so še izgorelost, stres in nespečnost.

Primarij Matija Cevc, predsednik društva za zdravje srca in ožilja.
Primarij Matija Cevc, predsednik društva za zdravje srca in ožilja. © Nebojša Tejić/STA

In kateri so varovalni dejavniki?

Predsednik Društva za zdravje srca in ožilja dr. Matija Cevc: »Z ustreznim življenjski slogom lahko bistveno vplivamo tako na samo pojavnost srčnega popuščanja kot tudi na slabšanje bolezni, saj npr. z ustrezno prehrano in redno, zmerno telesno dejavnostjo preprečimo prekomerno prehranjenost in debelost, ki sta pomembna pospeševalca aterosklerotične žilne bolezni, povišanega krvnega tlaka in sladkorne bolezni.«

Veš?

Ob mesecu srčnega popuščanja v Društvu za zdravje srca in ožilja od 9. maja do 10. junija pripravljajo brezplačne meritve krvnega tlaka, srčnega utripa, saturacije in snemanje EKG. Več v Posvetovalnici za srce, na Dalmatinovi 10 v Ljubljani.


Stres je strup za srce

»Obvladovanje stresa, skrb za zdravo in zadostno spanje, sproščanje in zlasti opustitev kajenja izredno pomembno vplivajo tako na naše počutje kot tudi zavirajo dejavnike, ki pospešujejo pojavnost srčnega popuščanja in posledično pešanje zdravja ter slabšanje kakovosti življenja« še dodaja dr. Cevc.

Zdravnica Cirila Slemenik Pušnik
Zdravnica Cirila Slemenik Pušnik © Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Pomagamo si lahko s telemedicino ...

Srčni bolniki seveda potrebujejo redna zdravila in spremljanje. Specialistka za kardiologijo in vaskularno medicino Cirila Slemenik Pušnik iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec o telemedicini na daljavo:

»Med hospitalizacijo je izvedena osnovna edukacija o srčnem popuščanju, po odpustu na prvi kontroli pa je edukacija s svojci ali skrbniki. Na kontroli takrat uvedemo terapijo in jo za bolnika ustrezno prilagodimo glede na prejete laboratorijske parametre, predvsem kalija in ledvične funkcije. Najtežji bolniki s srčnim popuščanjem, ki potrebujejo še poseben nadzor vitalnih parametrov so vključeni v telemedicinsko spremljanje. Posodobili smo sistem omenjenega spremljanja. Vsak bolnik prejme tablico, merilec tlaka, O2 saturacije, tehtnice. Samodejno se izmerjeni parametre preko Bluetooth sistema prenašajo na portal v bolnišnici.«

V primeru odstopanj vitalnih parametrov prilagodijo terapijo ali bolnika sprejmejo v bolnišnico.

Z vso skrbjo varuj svoje srce, kajti iz njega izvira življenje. Pr 4,23

Novice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...