Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Mateja Subotičanec je gostila mag. Jano Podjavoršek, brata dr. Mirana Špeliča in dr. Tadeja Rifla. (foto: Jakob Čuk)
Mateja Subotičanec je gostila mag. Jano Podjavoršek, brata dr. Mirana Špeliča in dr. Tadeja Rifla. | (foto: Jakob Čuk)

V Bogu ni vojne! Izziv sekularizacije in tradicionalizma ...

Radijski misijon 2022 | 06.04.2022, 21:36 Robert Božič

Četrti dan letošnjega radijskega misijona se je zaključil z zelo zanimivim pogovorom, ki je odpiral široko pahljačo tem, vse pa so se navezovale tudi na dejstva življenja »prve Cerkve«. Pogovor je vodila Mateja Subotičanec, ki je v našem misijonskem studiju gostila mag. Jano Podjavoršek, brata dr. Mirana Špeliča in pa dr. Tadeja Rifla.

Pogovorni večer je začela z izzivom, kako sodelujoči vidijo in si predstavljajo, je »Duh vel nekoč« in kako se to dogaja danes. V nadaljevanju so se mnenja kresala o pogledih na sekularizacijo in kako so se krščanske skupnosti nanjo odzivale nekoč in kakšen izziv je to za današnjo Cerkev.

S spoštovanjem in rahlo distanco do tradicionalizma

Zelo zanimivi so bili tudi pogledi tudi na tradicionalizem. Kako torej sprejeti te naše brate v veri, se je glasilo vprašanje, ki ga je najprej zastavila bratu Miranu Špeeliču.

»S spoštovanjem in rahlo distanco. Dobro je, da mi sami razumemo, kaj je zares izročilo, kaj je tradicija in da se ne izkoreninimo. Hkrati pa je dobro da tudi razumemo, da tisti, ki pa so ostri tradicionalisti, da so se žal že izkoreninili. Ker živijo, ne več v svojem času, ampak v nekem drugem času. Ker so se izkoreninili in se poskušali presaditi v srednji ali katerikoli že, ali zgodnji moderni vek, ampak tega veka ni več,« opozarja brat Miran Špelič.

»Tridentinski koncil, ki je v začetku moderne dobe prinesel fantastične in moderne rešitve, brez tega koncila sicer ne moremo reči, da bi Cerkev propadla, ampak prinesel pa je resnično dobre odgovore, ki so bili učinkoviti v svojem času in prinesel je veliko reformo ... Ampak potem sta bila še I. in II. vatikanski koncil, ki pa sta odgovorila na svoj čas. Vedno pa z isto vero, istim duhom, z drugačnimi metodami in zato, če pač nekdo ostaja v 16-tem stoletju, je to zanimiv muzejski primerek, lahko skuša te reči promovirati, a tega časa ne bo nikoli več,« še nadaljuje dr. Miran Špelič.

V Bogu ni vojne!

Dr. Tadej Rifel v tem pogledu zagovarja pomen spoštljive pripravljenosti za dialog, nesmiselne se mu zdijo prepovedi obhajanja take liturgije in kot tretje poudarja sociološki vidik: »Vračanje h nekim koreninam, ampak za ceno lahko tudi zelo napadalnega načina, lahko opozori na resnične probleme, a prinaša tudi rešitve, ki so lahko hujše od tistih problemov, na katere opozarja.«

Dr. Rifel se nato vrne k zgledu prvih kristjanov in opozarja, da so se zavedali, da je temeljno merilo vsega ljubezen in da v Bogu ni vojne. V tem pogledu tudi opozori na značilno krščansko držo, ki je pacifistična.
»Središče pa je vedno Kristus in tudi to, ta razpetost med Njegovo človeško in božjo naravo, daje odgovore tudi na to, ali bi morala biti Cerkev bolj karizmatična ali pa ..., pač oboje, ne pa da te potem neka stvar totalno posrka, ker potem imamo nevarnost gnosticizma ali pa političnega aktivizma.«

Je v središču Kristus?

Jana Podjavoršek pravi, da ji tadicionalizem ne predstavlja nekega izziva in se raje ustavi ob vprašanju sekularizacije.

»Če je sekularizacija na videz spraznila cerkve in zdaj iščemo način, kako bi jih polnili, je tukaj res osrednje vprašanje, ali je v središču Kristus ali ni. In če je središče res Kristus, če je naš odnos pristen, potem je vse ostalo nepotrebno. In dobro je če na to obdobje sekularizacije pogledamo še z Božjim pogledom, koliko novih gibanj se je rodilo, koliko lepega se je rodilo, tudi znotraj Cerkve. Tako da če vse to vidim, se potem sprašujem, zakaj je sploh potreben »tradicionalizem«. Meni so Očetje v veri vedno bolj v spodbudo za zagon, da bi to vero vedno bolj živela.«

Pogovor je odprl še mnoge druge zanimive poglede in mnenja, vabljeni, da mu v celoti prisluhnete ali si ga ogledate.

Že poznaš misijonski podkast?

Poslušaj na Apple PodcastPoslušaj na Apple Podcast

Misijonski podkast  je tudi letos na voljo v vseh pomembnejših podkast imenikih. Lahko ga najdeš in se nanj naročiš v Google Podkastih, na Apple Podcasts, na Spotify, na CastBox, ListenNotes in ostalih. Nekaj dobrodošlih navodil, kako lahko začneš s poslušanjem podkastov, najdeš v tem članku.

V video obliki lahko letošnji misijon spremljaš prek našega Youtube kanala, pa seveda v novicah z dodanimi posnetki na naši spletni strani in FB profilu.

Radijski misijon 2022
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Skladišče Karitas v Lvovu je po napadu ruskih brezpilotnikov v celoti pogorelo (photo: Karitas-Spes) Skladišče Karitas v Lvovu je po napadu ruskih brezpilotnikov v celoti pogorelo (photo: Karitas-Spes)

Humanitarna katastrofa v Lvovu

V torek so ruski brezpilotniki popolnoma uničili največje skladišče humanitarne pomoči Karitas Spes v Lvovu. V požaru je zgorelo več kot 300 ton pomoči, ki je bila namenjena prebivalcem vzhodne ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...