Jože Bartolj
Marko Zupan
Petra Stopar
Brat dr. Miran Špelič (foto: Izidor Šček)
Brat dr. Miran Špelič | (foto: Izidor Šček)

Brat Miran Špelič iskreno o »Prvi Cerkvi«

06.04.2022, 16:55 Robert Božič

»Papeža Frančiška poslušamo ves čas, kako prosi za mir, kako vse, ki odločajo, spodbuja, naj prenehajo s to vojno. Ne podpihuje, le spodbuja in kliče. Več kot to ne more. Prizadeva si na diplomatskem področju in v Ukrajino je poslal je tudi kardinala Krajewskega, elemozinjerja, da je šel delit miloščino, da jim je šel povedat, da je papež z njimi,« je med drugim o odnosu Cerkve do vojne v Ukrajini spregovoril dr. Miran Špelič.

» Cerkev v vseh stoletjih nastopa kot glasnica miru, vendar pa je v tem marsikdaj tudi neuspešna. Kar je pristne Cerkve, je vedno bila za mir, ampak v Cerkvi so bile dostikrat tudi nepristne težnje. Tudi podpihovanje vojn. Kar nekaj koncilov in sinod je bilo namenjenih temu, da so se dogovarjali, kako bodo šli na vojno,« je v osrednjem misijonskem pogovoru še opozoril brat Miran Špelič.

Sicer pa se je pogovor dotikal zgodovinskega pogleda na t.i. Prvo cerkev. Med drugim smo lahko slišali o veliki raznolikosti, brat dr. Miran Špelič pa je opozoril tudi na glavne napetosti, ki so takrat obstajale. Ena takih je bila tudi napetost med karizmatičnostjo in institucionalnostjo.

Vabljeni k spremljanju in poslušanju celotnega pogovora, brat Miran Špelič pa bo naš gost tudi v večernem misijonskem pogovoru ob 20.00. Mateji Subotičanec se bosta takrat pridružila tudi dr. Tadej Rifel in mag. Jana Podjavoršek.

Gost današnjega osrednjega misijonskega pogovora je bil patrolog, prevajalec in frančiškan brat dr. Miran Špelič. Rodil se je leta 1963 in pri triindvajsetih letih postal profesor latinskega in francoskega jezika, leta 1990 pa je diplomiral tudi iz teologije. V duhovnika je bil posvečen leta 1992. Leta 2002 je doktoriral iz patrologije s tezo o uboštvu v izrekih oziroma apoftegmah očetov. Brat Miran Špelič je predavatelj na Teološki fakulteti in je tudi predstojnik Inštituta za patristične študije Victorininanum. Že več let pa sodeluje tudi z Radiem Ognjišče, saj enkrat mesečno pripravlja kateheze Naši očetje v veri.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...