Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Manca HribarManca Hribar
Brat dr. Miran Špelič (foto: Izidor Šček)
Brat dr. Miran Špelič | (foto: Izidor Šček)

Brat Miran Špelič iskreno o »Prvi Cerkvi«

Radijski misijon 2022 | 06.04.2022, 16:55 Robert Božič

»Papeža Frančiška poslušamo ves čas, kako prosi za mir, kako vse, ki odločajo, spodbuja, naj prenehajo s to vojno. Ne podpihuje, le spodbuja in kliče. Več kot to ne more. Prizadeva si na diplomatskem področju in v Ukrajino je poslal je tudi kardinala Krajewskega, elemozinjerja, da je šel delit miloščino, da jim je šel povedat, da je papež z njimi,« je med drugim o odnosu Cerkve do vojne v Ukrajini spregovoril dr. Miran Špelič.

» Cerkev v vseh stoletjih nastopa kot glasnica miru, vendar pa je v tem marsikdaj tudi neuspešna. Kar je pristne Cerkve, je vedno bila za mir, ampak v Cerkvi so bile dostikrat tudi nepristne težnje. Tudi podpihovanje vojn. Kar nekaj koncilov in sinod je bilo namenjenih temu, da so se dogovarjali, kako bodo šli na vojno,« je v osrednjem misijonskem pogovoru še opozoril brat Miran Špelič.

Sicer pa se je pogovor dotikal zgodovinskega pogleda na t.i. Prvo cerkev. Med drugim smo lahko slišali o veliki raznolikosti, brat dr. Miran Špelič pa je opozoril tudi na glavne napetosti, ki so takrat obstajale. Ena takih je bila tudi napetost med karizmatičnostjo in institucionalnostjo.

Vabljeni k spremljanju in poslušanju celotnega pogovora, brat Miran Špelič pa bo naš gost tudi v večernem misijonskem pogovoru ob 20.00. Mateji Subotičanec se bosta takrat pridružila tudi dr. Tadej Rifel in mag. Jana Podjavoršek.

Gost današnjega osrednjega misijonskega pogovora je bil patrolog, prevajalec in frančiškan brat dr. Miran Špelič. Rodil se je leta 1963 in pri triindvajsetih letih postal profesor latinskega in francoskega jezika, leta 1990 pa je diplomiral tudi iz teologije. V duhovnika je bil posvečen leta 1992. Leta 2002 je doktoriral iz patrologije s tezo o uboštvu v izrekih oziroma apoftegmah očetov. Brat Miran Špelič je predavatelj na Teološki fakulteti in je tudi predstojnik Inštituta za patristične študije Victorininanum. Že več let pa sodeluje tudi z Radiem Ognjišče, saj enkrat mesečno pripravlja kateheze Naši očetje v veri.

Radijski misijon 2022
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...