Matjaž Merljak
Boštjan Smole
Marta Jerebič
Brat dr. Miran Špelič (foto: Izidor Šček)
Brat dr. Miran Špelič | (foto: Izidor Šček)

Brat Miran Špelič iskreno o »Prvi Cerkvi«

06.04.2022, 16:55 Robert Božič

»Papeža Frančiška poslušamo ves čas, kako prosi za mir, kako vse, ki odločajo, spodbuja, naj prenehajo s to vojno. Ne podpihuje, le spodbuja in kliče. Več kot to ne more. Prizadeva si na diplomatskem področju in v Ukrajino je poslal je tudi kardinala Krajewskega, elemozinjerja, da je šel delit miloščino, da jim je šel povedat, da je papež z njimi,« je med drugim o odnosu Cerkve do vojne v Ukrajini spregovoril dr. Miran Špelič.

» Cerkev v vseh stoletjih nastopa kot glasnica miru, vendar pa je v tem marsikdaj tudi neuspešna. Kar je pristne Cerkve, je vedno bila za mir, ampak v Cerkvi so bile dostikrat tudi nepristne težnje. Tudi podpihovanje vojn. Kar nekaj koncilov in sinod je bilo namenjenih temu, da so se dogovarjali, kako bodo šli na vojno,« je v osrednjem misijonskem pogovoru še opozoril brat Miran Špelič.

Sicer pa se je pogovor dotikal zgodovinskega pogleda na t.i. Prvo cerkev. Med drugim smo lahko slišali o veliki raznolikosti, brat dr. Miran Špelič pa je opozoril tudi na glavne napetosti, ki so takrat obstajale. Ena takih je bila tudi napetost med karizmatičnostjo in institucionalnostjo.

Vabljeni k spremljanju in poslušanju celotnega pogovora, brat Miran Špelič pa bo naš gost tudi v večernem misijonskem pogovoru ob 20.00. Mateji Subotičanec se bosta takrat pridružila tudi dr. Tadej Rifel in mag. Jana Podjavoršek.

Gost današnjega osrednjega misijonskega pogovora je bil patrolog, prevajalec in frančiškan brat dr. Miran Špelič. Rodil se je leta 1963 in pri triindvajsetih letih postal profesor latinskega in francoskega jezika, leta 1990 pa je diplomiral tudi iz teologije. V duhovnika je bil posvečen leta 1992. Leta 2002 je doktoriral iz patrologije s tezo o uboštvu v izrekih oziroma apoftegmah očetov. Brat Miran Špelič je predavatelj na Teološki fakulteti in je tudi predstojnik Inštituta za patristične študije Victorininanum. Že več let pa sodeluje tudi z Radiem Ognjišče, saj enkrat mesečno pripravlja kateheze Naši očetje v veri.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Radijski misijon 2022
Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc) Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc)

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je vrsto analitikov prisilil, da podvomijo v svojo strokovnost in znanje. Dan pred invazijo na Ukrajino še vedno ni bilo moč verjeti, da je tako tvegana poteza ...