Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Brat dr. Miran Špelič (foto: Izidor Šček)
Brat dr. Miran Špelič | (foto: Izidor Šček)

Brat Miran Špelič iskreno o »Prvi Cerkvi«

Radijski misijon 2022 | 06.04.2022, 16:55 Robert Božič

»Papeža Frančiška poslušamo ves čas, kako prosi za mir, kako vse, ki odločajo, spodbuja, naj prenehajo s to vojno. Ne podpihuje, le spodbuja in kliče. Več kot to ne more. Prizadeva si na diplomatskem področju in v Ukrajino je poslal je tudi kardinala Krajewskega, elemozinjerja, da je šel delit miloščino, da jim je šel povedat, da je papež z njimi,« je med drugim o odnosu Cerkve do vojne v Ukrajini spregovoril dr. Miran Špelič.

» Cerkev v vseh stoletjih nastopa kot glasnica miru, vendar pa je v tem marsikdaj tudi neuspešna. Kar je pristne Cerkve, je vedno bila za mir, ampak v Cerkvi so bile dostikrat tudi nepristne težnje. Tudi podpihovanje vojn. Kar nekaj koncilov in sinod je bilo namenjenih temu, da so se dogovarjali, kako bodo šli na vojno,« je v osrednjem misijonskem pogovoru še opozoril brat Miran Špelič.

Sicer pa se je pogovor dotikal zgodovinskega pogleda na t.i. Prvo cerkev. Med drugim smo lahko slišali o veliki raznolikosti, brat dr. Miran Špelič pa je opozoril tudi na glavne napetosti, ki so takrat obstajale. Ena takih je bila tudi napetost med karizmatičnostjo in institucionalnostjo.

Vabljeni k spremljanju in poslušanju celotnega pogovora, brat Miran Špelič pa bo naš gost tudi v večernem misijonskem pogovoru ob 20.00. Mateji Subotičanec se bosta takrat pridružila tudi dr. Tadej Rifel in mag. Jana Podjavoršek.

Gost današnjega osrednjega misijonskega pogovora je bil patrolog, prevajalec in frančiškan brat dr. Miran Špelič. Rodil se je leta 1963 in pri triindvajsetih letih postal profesor latinskega in francoskega jezika, leta 1990 pa je diplomiral tudi iz teologije. V duhovnika je bil posvečen leta 1992. Leta 2002 je doktoriral iz patrologije s tezo o uboštvu v izrekih oziroma apoftegmah očetov. Brat Miran Špelič je predavatelj na Teološki fakulteti in je tudi predstojnik Inštituta za patristične študije Victorininanum. Že več let pa sodeluje tudi z Radiem Ognjišče, saj enkrat mesečno pripravlja kateheze Naši očetje v veri.

Radijski misijon 2022
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...