Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar
Dr. Igor Bahovec (foto: Izidor Šček)
Dr. Igor Bahovec | (foto: Izidor Šček)

Dr. Igor Bahovec:»Kako brati preteklost, da bomo dobro živeli sedanjost in prihodnost«

Radijski misijon 2022 | 05.04.2022, 10:18 Jure Sešek

»Mislim, da je ključno vprašanje kako pravilno brati preteklost, da bomo dobro živeli sedanjost in prihodnost. Z drugimi besedami: Kakšen je odrešen pogled na preteklost in kaj lahko storimo, da se takemu pogledu približamo,« je v prvem misijonskem nagovoru tretjega dne radijskega misijona razmišljal dr. Igor Bahovec.

Opozoril nas je na štiri točke, ki nam lahko pomagajo pri iskanju omenjenega odrešenega pogleda: tradicija, spomin, Cerkev in zgodovina ter kultura in zgodovina.

Tradicija

Tradicija, izročilo je to, kar nam je izročeno in kar smo prejeli. Vsak človek prejme neko dediščino. V njej je dobro in slabo. »A ključno se mi zdi to, kako tradicija vpliva na življenje. Lahko rečemo, da sta »dve« tradiciji. Je tradicija, ki daje novo življenje in je tradicija, ki omrtvi. Drugi rečemo tudi tradicionalizem, kajti ohranjati želi oblike in preprečuje ustvarjalnost. Prva pa je vir navdiha in modrosti, omogoča, da ustvarjamo novo tako, da upoštevamo preteklost,« je razmišljal naš dopoldanski misijonar.

Spomin

»Spomin je nekaj kar je za človeka in za Cerkev bistveno. Spomin Cerkve, spomin naroda, spomin družin in skupin, v katerih smo živeli. Osebni spomin. Spomin nas zaznamuje, vprašanje pa je, kakšen je naš odnos do spomina, ki je povezovalna in integracijska sila. Kakor razum pogublja, če je prepuščen svojim lastnim močem, tako spomin postaja življenjsko jedro družine in naroda.« Morda se sprašujete kako gojiti pravi spomin in se varovati napačnega spomina? Pravi spomin daje upanje in pogum, hkrati pa človeka dela ponižnega, dobrohotnega. Če smo prejeli dar odpuščanja, stopimo na pot odpuščanja drugim.

Cerkev in zgodovina

Spomin na nekaj iz preteklosti nas lahko greni, nam ne pusti svobodno dihati. Rane iz preteklosti lahko zelo bolijo.« A kako na rane gledati odrešeno? Najprej ne smemo pozabiti: niso samo drugi ranili nas. Tudi mi in Cerkev smo krivice prizadeli drugim. Zato je še kako nujno, da sprejmemo držo ponižnosti. Imeti moramo pogum, da stopimo v proces očiščenja spomina. Razumeti moramo, da sta odpuščanje in sprava dar in ne zasluženje.

Cerkev in kultura

Po razmišljanju o Cerkvi in zgodovini, pa tudi o kulturi in zgodovini, je dr. Bahovec takole sklenil svoj nagovor: »Ključni vir za prenovo Cerkve ni zunaj, je v srčiki Cerkve kot skupnosti verujočih, v ljudeh, ki resnično živijo vero, upanje in ljubezen oziroma hrepenijo po tem in kljub padcem rastejo. Tako vero lahko najdemo pri nekaterih preprostih ljudeh in pri nekaterih izobraženih, pri nekaterih starih in nekaterih mladih.

Prisluhnimo jim, zlasti ko prihaja do dopolnjevanja: ko se v eno poveže prispevek starim in mladih, moških in žensk, duhovnikov in laikov, samskih in poročenih. Če bomo to storili, bo pogled na preteklost dober vir za prihodnost.

 

Ste že naročeni na misijonski podkast?

Poslušaj na Apple PodcastPoslušaj na Apple Podcast

Misijonski podkast vam je tudi letos na voljo v vseh pomembnejših podkast imenikih. Lahko ga najdete in se nanj naročite v Google Podkastih, na Apple Podcasts, na Spotify, na CastBox, ListenNotes in ostalih. Nekaj dobrodošlih navodil, kako lahko začnete s poslušanjem podkastov, najdete v tem članku.

V video obliki lahko letošnji misijon spremljate prek našega Youtube kanala, pa seveda v novicah z dodanimi posnetki na naši spletni strani in FB profilu. Vsi misijonski članki pa so vam na voljo na tej povezavi.

Radijski misijon 2022
Novinarka Rosvita Pesek (photo: TVS) Novinarka Rosvita Pesek (photo: TVS)

Dr. Rosvita Pesek: Bumerang bo silovit

Niti leta 1990, ko je šlo za prelom s sistemom, se nismo na taki ravni ukvarjali s stvarmi iz preteklosti, kot zdaj, meni dr. Rosvita Pesek. Z njo smo se pogovarjali o razgretem političnem ozračju ...

Prostovoljci Vincencijeve zveze dobrote pomagajo brezdomcem (photo: VCD) Prostovoljci Vincencijeve zveze dobrote pomagajo brezdomcem (photo: VCD)

Bi bil prostovoljec?

Na današnji veseli dan prostovoljstva, lahko na Prešernovem trgu v Ljubljani obiščete stojnice, na katerih različne organizacije, društva in združenja predstavljajo svoje prostovoljske programe. S ...

Ritem srca 2023 (photo: Andrej Jerman) Ritem srca 2023 (photo: Andrej Jerman)

14 stojnic na Ritmu srca

Veseli smo, da bomo na Ritmu srca ponudili več kot samo dobro glasbo, vzdušje in slavljenje. Festival bo hrana za dušo, za hrano za telo pa bo poskrbel MasterChef Luka Novak in stojnice, ki ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...