Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe
Kmetijstvo | 28.03.2024, 05:54 Robert Božič
Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi odtenek pirhov, veliko pa je odvisno tudi od samega postopka in pa odločitve, ali bomo jajca več časa pustili v kuhanih čebulnih olupkih, pravi Miša Pušenjak, svetovalka specialistka s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, ki zadnja leta veliko eksperimentira z naravnimi barvami za pirhe in vsako leto odkrije kakšno novo zakonitost.
Ne lepljivi packariji na pirhih
Vsekakor pri pripravi pirhov prisegamo na naravne barve, ki so okolju prijazne in se nam ob njihovi uporabi ne postavljajo vprašanja o morebitnem vplivu na zdravje. Se pa marsikomu postavlja vprašanje, kako bi po naravni poti pirhe obarval v lepo in obstojno temno modro barvo ali pa rumene odtenke.
Temno modri pirhi – bistven je čas
Miša Pušenjak pravi, da je na spletu najti veliko zapisov in receptov, kako doseči lepo obarvane pirhe z naravnimi barvili, za katere se izkaže, da niso popolni in mimogrede zamolčijo kakšno pomembno dejstvo.
"Tista res lepa modra barva pirhov preprosto nastane z uporabo rdečega zelja. Najboljše je, da zelje preprosto narežemo na čim manjše kose, ni ga potrebno rezati tako na drobno kot za solato, jajca pa damo kar kuhati v to zelje. Da dobimo bolj izrazito barvo dodamo žlico kisa, v vreli vodi kuhamo tistih deset minut in nato jajca v tem barvilu pustimo čez noč, ali vsaj nekaj ur, da se ohladijo ter jih šele nato vzamemo ven, previdno speremo pod tekočo vodo in osušimo."
Čas v naravnem barvilu je za nekatere barve in odtenke pirhov zelo pomemben
Pušenjakova pravi, da nikoli ne tehta, koliko zelja za koliko jajc uporabi, ampak to naredi po občutku. Pot do lepe temne modre barve pa je v času, ki ga že kuhana jajca odležijo v tem barvilu.
Tudi v primeru, ko jajca za pirhe kuhamo v rdečem vinu (to ni nujno teran ampak je lahko tudi kakšno drugo rdeče vino, po možnosti s čim bolj temnim odtenkom) je zelo pomemben čas, ki ga po samem kuhanju pirhi odležijo v tem naravnem barvilu. "Najlažje je da pirhe pripravimo zvečer in jih čez noč pustimo v barvilu!" Kako doseči, da pirhi pripravljeni v vinu dobijo posebno glazuro pa prisluhnite v posnetku!
Rumeni pirhi so podvig
Miša Pušenjak za pripravo rumenih pirhov svetuje odločitev za jajca s čimbolj belo lupino. Pozabiti ne smemo na dodatek kisa ob kuhanju, za rumene odtenke pa lahko uporabimo kuhanje jajc v močnem kamiličnem čaju, ki mu lahko dodamo tudi kurkumo. Rumeni pirhi so praviloma zelo nežnih barv a Miša pravi: " Letos bom vajo ponovila, močnemu kamiličnemu čaju pa bom dodala listke žafranike, ki se imenuje tudi barvilni osat, njeni cvetni listi so izrazito oranžni in se že od nekdaj uporabljajo kot naravno rumeno barvilo. Na tak način računam, da bom dobila še bolj izrazito rumeno obarvane pirhe."
In še nekaj skrivnosti...
Tako rdeče zelje, kot tudi druga zelišča in surovine za pripravo naravnih barv je v teh dneh dobiti na nekaterih tržnicah. Ponujajo jih naši kmetje. Tam se je dobro pozanimati tudi za kakšen nasvet za uspešno uporabo. Sicer pa se je potrebno zavedati tudi, da kuhanje v rdeči pesi da pirhe lepe intenzivne rjave barve in ne rdeče, kot bi morda sklepali.
Preberite še: