Robert Božič
Marko Zupan
Silvestra Sadar
Potica (foto: Boris B.Voglar / Dobrote Slovenskih kmetij)
Potica | (foto: Boris B.Voglar / Dobrote Slovenskih kmetij)

Potico lahko naredimo tudi z drožmi

07.04.2020, 16:38 Matjaž Merljak

Ali lahko naredimo potico s pomočjo suhega kvasa, kaj pa z drožimi? Kako speči šunko v testu? Kako jo pravilno skuhati? To je le nekaj vprašanj iz današnje Svetovalnice s sestro Nikolino.

Če bomo za pripravo potice vzeli suhi kvas, se postopek prav nič ne spremeni. Delamo enako, kot s pravim kvasom: v posodico damo suh kvas, malo mleka, sladkorja ter nato dodamo v moko. Nadaljujemo po znanem postopku. Lahko se naredi tudi potica z drožmi, je povedala sestra Nikolina, a moki dodamo malo pecilnega praška, zlasti pri nočni potici. Povedala je tudi, kako pripraviti droži in na kaj naj bomo pozorni pri zamrzovanju kvasa.

Velikonočna šunka

Šunko kuhamo glede na težo: kilogramsko šunko kuhamo eno uro ... odvisno je tudi od kakovosti mesa - kupljena se kuha manj kot domača. Dobro je narediti preizkus z vilico. V vodo za kuhanje dodamo le lovorjev list ali zrno popra, šunko pa položimo v vročo oz. vrelo vodo, kuha naj se pokrito. Med kuho jo lahko obrnemo.

Če bodo spekli šunko v testu, naredimo krušno testo, soliti ga ni potrebno. V to ovijemo meso in pečemo vsaj uro in pol, nato pa pustimo v vroči pečici, da se zmehča. Da se bo lepo držalo šunke, zgoraj pustimo malo špranjico, da bo para lahko izhajala. Šunko lahko tudi zavijemo v alu folijo in ko je zapečeno, rahlo odvijemo, da skorja dobi barvo.

Ste že naročeni na podcaste z nasveti sestre Nikoline?

Sestra je v tokratni Svetovalnici prvič sodelovala na daljavo in je povedala še o uporabi domačega masla, pripravi pite iz jabolk in zdroba, domačega kruha ...

Potica
Potica © Boris B.Voglar / Dobrote Slovenskih kmetij

Recept za velikonočno potico sestre Nikoline

70 dag moke
žlica soli
3 rumenjaki
3 žlice sladkorja + vanilij
2 žl. ruma in lim. lupina
2,5 - 3 dag kvasa
7 dag masla
2 dl sladke smetane
toplo mleko
NADEV:
50-60 dag orehov
cimet
20 dag sladkorja
nožev vrh prave kave
1 žlica drobtin
2 žl. medu ->
prelijemo z 2 ½ dl vroče sladke smetane (ali mleko in 10 dag masla)
dodamo 2 rumenjaka, sneg iz beljakov,
rum, lim. lupina, sok ½ pomaranče

Kvas z malo sladkorja raztopimo v treh žlicah mlačnega mleka. V skledo presejmo moko, ob strani damo sol ter v sredini moke napravimo jamico. Posebej v skledi spenimo rumenjake, sladkor, dišave in zalijemo s 3 dl vročega mleka. (Lahko damo tudi 4 rumenjake, več pa ne, ker rumenjaki hitreje sušijo testo.) To mešanico vlijemo v jamico sredi moke in z roko mešamo. Nato dodamo vzhajan kvas in še toplega mleka, da napravimo bolj mehko testo kot za mlečni kruh. Nazadnje prilijemo raztopljeno maslo (ne vroče) in testo dobro pregnetemo (tudi 10 minut), da se loči od sklede. Nato ga pokrijemo s prtom in pustimo vzhajati približno uro in pol. Ne sme prehajati!
Med tem pripravimo nadev.
Vzhajano testo zvrnemo na pomokan pogret prt, zavihamo robove, rahlo pomokamo, z valjarjem potolčemo in enakomerno razvaljamo za dober nožev rob na debelo. Testa ne razvlečemo, zato valjamo s težo valjarja. Razvaljano testo enakomerno namažemo z nadevom in potresemo z očiščenimi in v rumu namočenimi rozinami ali z narezanimi orehi. Testo zavijemo, damo v namazan model in takoj večkrat do dna prebodemo z vilicami in pletilko ter potapljamo z rokami, da iztisnemo ves zrak, ki je nastal pri povijanju. Povijamo z rokami, ne s prtom. Če smo potico naložili v pekač, dve stikajoči se stranici namažemo s kapljicami olja ali masla. Potico rahlo poravnamo in pustimo, da vzhaja eno uro in 20 minut na normalni kuhinjski temperaturi. Če pa vzhajamo v temperirani pečici pri 30°C, pa mogoče malo manj.
Vzhajano potico namažemo z razžvrkljanim jajcem ter jo damo v vročo pečico (200°C). Ko naraste in lepo zarumeni, temperaturo znižamo. Potico pečemo slabo uro (temp. zmanjšamo na 160 °C), odvisno od debeline in teže namaza. Nato jo takoj namažemo z oljem, čez 5 minut pa jo obrnemo na desko in jo s prtom pokrijemo, da se počasi ohlaja.
Premalo vzhajana potica med peko razpoka, prehajana pa upade. V obeh primerih odstopa skorja. Prav tako ni lepa potica, če je testo pretrdo in nadev premehak ali narobe.

Lahko pripravite tudi lešnikovo, makovo, kokosovo potico ...

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje, Hrana in okolje, Kuhajmo s s. Nikolino, Teme

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.

O avtorju