Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietro Parolin (foto: gov.si / Twitter)
Državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietro Parolin | (foto: gov.si / Twitter)

Parolin: Vojna je masaker, z dobro voljo je možen mir!

Novice | 22.03.2022, 21:34 Robert Božič

»Vedno je mogoče najti rešitev, rešitev, ki je sprejemljiva za vse. Zadostuje dobra volja za to,« je danes novinarjem dejal državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietro Parolin. Dodal je, da je v tej situaciji »potrebno veliko dobre volje«. In opozoril: »Alternativa je vojna, alternativa je nasilje, alternativa je smrt.«

Kardinal Parolin se je z novinarji o vojni v Ukrajini pogovarjal ob robu odprtja Centra za paliativno oskrbo na obrobju Rima, ki sodi v okvir otroške bolnišnice Bambino Gesù. V tem centru so trenutno nastanjeni številni ukrajinski otroci, ki so bili zaradi vojne prisiljeni zapustiti domovino.

Razmere, ki so te ukrajinske otroke pripeljale v Italijo so po njegovih besedah "resnično nesprejemljive" in dodal da so "najšibkejši, najbolj ranljivi ljudje", tisti, ki plačajo ceno vojne.

Parolin je mesec dni trajajočo vojno obsodil kot »masaker«

»Prepričan sem, da smo vsi zgroženi glede na to, kar se je zgodilo in se še dogaja, ne da bi vedeli, kaj nas čaka v prihodnosti.« Izrazil je tudi upanje, da se najprej ustavi vojna in takoj nato začnejo pogajanja, ki edina lahko pripeljejo do rešitve.

Dobra volja potrebna za mir

Papež Frančišek je že vse od izbruha vojne opozarjal na pripravljenost Svetega sedeža, da naredi vse, kar je v njegovi moči, da konča vojno. Spomnimo, da je že drugi dan po napadu na Ukrajino obiskal rusko veleposlaništvo, kar je poteza, ki jo diplomacija ne pozna, nato pa naredil še številne druge poteze dobre volje, da bi pomagal h koncu prelivanja krvi.

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je 9. marca v telefonskem pogovoru z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom ponovno dejal, da je papež Frančišek pripravljen storiti vse za mir v Ukrajini.

Kardinal Parolin je danes še enkrat potrdil, piše Vatican News, da Sveti sedež vztraja pri zahtevi, da se nasilje konča in se začnejo pogajanja. »Na voljo smo, v kolikor strani menita, da lahko z našim sodelovanjem pomagamo pri koncu te vojne.«

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.