Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež med nagovorom diplomatom (foto: Vatican News)
Papež med nagovorom diplomatom | (foto: Vatican News)

Papež Frančišek: Vojna je neuspeh človeštva

Novice | 25.02.2022, 20:26 Robert Božič

Kot smo poročali, je papež Frančišek danes obiskal rusko veleposlaništvo pri Svetem sedežu, da bi „izrazil svojo zaskrbljenost zaradi vojne“ po vdoru Rusije v Ukrajino. Na veleposlaništvu se je zadržal nekaj več kot pol ure, več o poteku srečanja ni znano.

Papež Frančišek je kasneje na svojem Twitter profilu objavil sporočilo v ukrajinskem, ruskem in angleškem jeziku. Zapisal je, da "vsaka vojna pusti naš svet slabši, kot je bil prej".

"Vojna je neuspeh politike in človeštva," še dodaja in dogajanje označi za "sramotno kapitulacijo, boleč poraz pred silami zla".

Gre za besede, ki jih najdemo v njegovi okrožnici »Vsi bratje«.

Grušas: Skupaj moramo ukrepati, odločno narediti konec ruski agresiji

K miru je pozval tudi predsednik evropskih škofovskih konferenc Gintaras Grušas. Odločno obsoja dogodke, ki so se zgodili v Ukrajini. »Skupaj moramo ukrepati, odločno narediti konec ruski agresiji in storiti vse, kar je mogoče, za zaščito nedolžnih žensk, mož in otrok«, je zapisal.

Sporočil je, da evropski škofje in krščanske skupnosti molijo za žrtve tega konflikta in njihove družine.

K molitvi za mir vabi tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. „V tem trenutku negotovosti in preizkušnje so vsi državni voditelji dolžni storiti vse, da ustavijo nasilje v Ukrajini; vsi verniki pa moramo okrepiti molitev za mir in tamkajšnje prebivalce," je zapisal nadškof.

Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.