Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
V Vatikanu (foto: Moisés Becerra LC)
V Vatikanu | (foto: Moisés Becerra LC)

Sveti sedež je pripravljen posredovati v sporu med Rusijo in Ukrajino

Novice | 09.03.2022, 08:50 Marjana Debevec

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je v telefonskem pogovoru z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom dejal, da je papež Frančišek pripravljen storiti vse za mir v Ukrajini. Kot je povedal, je papež zaskrbljen zaradi konflikta in znova prosi k vzpostavitvi humanitarnih koridorjev, ki bi civilistom in reševalcem omogočili beg pred nasiljem.

Parolin je rusko stran še enkrat pozval k pogajanjem in potrdil pripravljenost Svetega sedeža, da „stori vse za dosego miru", ponudili so se tudi kot posredoniki med obema stranema.

Ruska tiskovna agencija Interfax je novico potrdila in navedla besede predstavnika zunanjega ministrstva. Slednje upa, da bo kmalu potekal naslednji krog pogovorov med Moskvo in Kijevom in da bo dosežen dogovor o ključnih vprašanjih, da se bodo tako končale sovražnosti. Poseben poudarek sta Lavrov in Parolin v pogovoru namenila humanitarnim vprašanjem, beguncem in vzpostavitvi humanitarnih koridorjev.

Spomnimo še, da je papež po nedeljski opoldanski molitvi jasno poudaril, da v Ukrajini ne gre za vojaško posredovanje, ampak za vojno.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.