Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Vatikan (foto: Pixabay)
Vatikan | (foto: Pixabay)

Kaj prinaša reforma rimske kurije?

Novice | 21.03.2022, 12:32 Marjana Debevec

Vatikan je objavil dolgo pričakovani dokument, ki uvaja nekatere spremembe rimske kurije. Razlog zanje je predvsem papeževa želja, da bi bila vodstvena struktura Cerkve bolj misijonsko naravnana.

Odslej v kuriji ne bo več razlikovanja med kongregacijami in papeškimi sveti: vsi postanejo dikasteriji, uradi. Na odgovornih mestih bodo lahko tudi laiki.

Papež po besedah moralnega teologa Gabriela Kavčiča poudarja predvsem njihovo strokovnost. »To Cerkvi včasih zelo manjka: da bi enostavno se s službami, ki so specialne, posebne, ukvarjali tisti, ki se s tem znajo ukvarjati. Poudarek na laikih: jaz tega poudarka ne berem v smislu: dajmo zdaj notri čim več laikov nasproti klerikom. Pomen je v tem, da ko ti daš poudarek na strokovnosti, takrat pa avtomatično rečeš: s financami se bo ukvarjal finančnik, z zakonodajo se bo ubadal pravnik

Dokument velik poudarek namenja tudi Komisiji za varstvo mladoletnih, ki bo sicer združena z uradom za nauk vere, vendar bo še naprej delovala po lastnih predpisih. Po besedah predsednika omenjene komisije kardinala Seana Patricka O'Malleya, jim bo nova apostolska konstitucija pomagala še bolje zagotavljati, da bo Cerkev varen kraj za otroke in ranljive osebe.

Konstitucija določa, da so kleriki in redovniki imenovani za obdobje petih letih, mandat pa se, če se predstojnikom rimske kurije zdi primerno, lahko podaljša še enkrat za pet let. Po tem obdobju se vrnejo v svoje škofije in skupnosti.

Reforma rimske kurije, ki naj bi prispevala predvsem k bolj učinkovitemu krščanskemu pričevanju, prinaša tudi združitev nekaterih uradov. Združujeta se na primer oba urada za evangelizacijo, odslej pa bosta pod eno streho delovala tudi urada za katoliško vzgojo in kulturo.

Precejšnjo simbolično spremembo prinaša dejstvo, da je na prvem mestu naveden dikasterij za evangelizacijo, pred kongregacijo za nauk vere, ki je bila doslej v organigramu na vrhu, kar kaže na željo, večkrat omenjeno že v pripravi reforme kurije, da bi bilo poudarjeno misijonsko poslanstvo Cerkve.

»Je pa ta reforma res dobrodošel veter v jadra Cerkve, ker se bomo morali počasi spomniti, da smo se res v preteklosti preveč ubadali z nekimi lokalnimi težavami, ki jih je reševala kongregacija za nauk vere, včasih pa čisto pozabili, da če ne bomo delali na evangelizaciji, se kmalu ne bomo imeli več o čem pogovarjati,« še poudarja Kavčič. Celotnemu pogovoru boste lahko prisluhnili prihodnjo nedeljo ob devetih zjutraj.

Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...