Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Slovenska in evropska zastava (foto: Rok Mihevc)
Slovenska in evropska zastava | (foto: Rok Mihevc)

Dogajanje v Ukrajini zaskrbljenost povzroča tudi v Sloveniji

| 23.02.2022, 15:08 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Razmere v Ukrajini zelo skrbijo tudi slovenske politike pa tudi gospodarstvenike. Na delovni obisk v to državo se odpravlja predsednik vlade Janez Janša. Srečal se bo s premierjem Denisom Šmigalom in predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Namen obiska je izkazati podporo Slovenije evropski in evroatlantski perspektivi Ukrajine ter potrditi zavezanost naše države politiki ozemeljske celovitosti in suverenosti Ukrajine v sklopu njenih mednarodno priznanih meja. Slovenija bo ob robu obiska dostavila tudi materialno pomoč Ukrajini.

O tem, kaj lahko obisk doprinese in tudi, kako na dogajanje gledajo v državnem zboru smo se pogovarjali z obrambnim ministrom in predsednikom NSi Matejem Toninom ter predsednico državnozborskega odbora za zunanjo politiko in poslanko stranke Konkretno Moniko Gregorčič.

Slednja je rusko priznanje ukrajinskih separatističnih republik označila za vrhunec napetosti večmesečnih eskalacij. Po njenih besedah to predstavlja eklatantno kršitev mednarodnega prava, ki ogroža multilateralizem, svetovno ureditev, ki je garant miru po drugi svetovni vojni. Gregorčičeva meni tudi, da je bolj kot kadarkoli prej potreben enoten, usklajen, hiter in učinkovit odziv demokratičnega sveta, zveze Nato in Evropske unije.

Tonin pa je ob ruskem posegu v Ukrajini poudaril pomen enotnosti zahodnih zaveznikov. Zavzel se je za ostre sankcije proti Rusiji, s katerimi bomo zahodni zavezniki pokazali Rusiji, da dejanja sledijo besedam. Priznal pa je, da bodo sankcije zaradi povišanja cen plina boleče tudi za EU, je dejal za naš radio, to pa poudaril včeraj tudi za ameriško televizijo CNN. Dejal je še, d abi lahko ob ruski invaziji v druge države zbežalo 2 milijona beguncev. Obenem je opozoril, da se lahko v trenutku, ko so vse oči uprte v Ukrajino, kaj slabega zgodi tudi na Zahodnem Balkanu, predvsem v Bosni in Hercegovini. Pri tem je omenil poteze vodje bosanskih Srbov Milorada Dodika. Del ruskega scenarija je, da odvračajo pozornost, je posvaril minister.

Maver: Lomastenje Rusije po Ukrajini se je v zadnjih osmih letih močno okrepilo

Precej prizadet zaradi zadnjega dogajanja v Ukrajini pa je politični analitik in zgodovinar dr. Aleš Maver. Skrbijo ga informacije, ki jih je o zadnjem dogajanju prejel tudi od slovenskih misijonark v tej državi. Dodal je, da se je lomastenje Rusije po Ukrajini v zadnjih osmih letih močno okrepilo.

Papež spet pozval k molitvi

Papež Frančišek je ob zadnjih dogodkih opozoril, da se kljub diplomatskim prizadevanjem pojavljajo vse bolj zaskrbljujoči scenariji, ki ogrožajo mir vseh. Vpletene strani je pozval, da naj se vzdržijo dejanj, ki bi lahko povzročila še večje trpljenje prebivalstva. Na pepelnično sredo, ki bo 2. marca, pa je razglasil dan molitve in posta za mir.

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...