Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Janez Arnež (foto: Zavod sv. Stanislava)
Janez Arnež | (foto: Zavod sv. Stanislava)

Poslovil se je dr. Janez Arnež, zbiralec kulturne dediščine slovenske emigracije

Slovenija | 21.12.2021, 13:17 Marta Jerebič

V 99. letu starosti se je poslovil dr. Janez Arnež. Slovensko-ameriški ekonomist je velik del svojega življenjskega poslanstva namenjal zbiranju in ohranjanju arhivske in knjižnične zapuščine slovenske emigracije. V ta namen je leta 1957 v Washingtonu ustanovil Inštitut Studia Slovenica. Arhiv je nato leta 1991 prenesel v Slovenijo, svoj prostor je dobil v Zavodu sv. Stanislava. Za ohranjanje zapuščine zdaj skrbi Katoliški inštitut.

Dr. Janez Arnež nam zapušča izjemno dediščino. Arhiv s pridruženo specialno knjižnico, ki jo je poimenoval Studia Slovenica, med drugim vsebuje več kot 1300 škatel arhivskega gradiva, 40 tisoč knjig in najpopolnejšo zbirko izseljenskega časopisja. »Največ gradiva je iz ZDA, Kanade, Argentine. Seveda so zastopane tudi druge države. Arhivski del gradiva je bil leta 2002 razglašen celo za kulturni spomenik,« je povedal dr. Simon Malmenvall s Katoliškega inštituta in dodal, da tako obsežnega tovrstnega arhiva nima nobena druga ustanova, niti Arhiv Republike Slovenije niti Narodna univerzitetna knjižnica.

»Arnežev prispevek je še toliko večji, ker je vse to skozi desetletja opravljal prostovoljno, s svojim notranjim žarom, pretežno z lastnimi sredstvi, lahko bi rekli z lastnimi žrtvami.« O tem je dr. Arnež v oddaji Naš gost pred štirimi leti dejal: »To sem delal predvsem zato, ker kot katoličan vem, da je vera brez dobrih del ničeva. In upam, da bo Bog to, kar sem prostovoljno in s svojimi rokami, svojo pametjo in svojim žepom ustvaril, vzel za dobro.«

Katoliški inštitut zdaj digitalizira arhivsko gradivo, »ki je najbolj zanimivo za uporabnike in hkrati najbolj podvrženo fizični obrabi. Gre predvsem za dela najvidnejših slovenskih intelektualcev in politikov v emigraciji, npr. Cirila Žebota, Gregorija Rožmana in številnih drugih osebnosti,« je še povedal dr. Malmenvall.

Slovenija