Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Dr. Andreja Eržen Firšt razlaga jaslice na EXPU v Dubaju (foto: marija.si)
Dr. Andreja Eržen Firšt razlaga jaslice na EXPU v Dubaju | (foto: marija.si)

Plečnikove jaslice na svetovni razstavi EXPO v Dubaju navdušile arabski svet

Slovenija | 21.12.2021, 11:08 Nataša Ličen

Malo je znano, da je arhitekt Jože Plečnik oblikoval vrsto drobnih predmetov z enako zavzetostjo kot velike arhitekturne stvaritve. Njegove jaslice so predstavljene tudi na slovenskem paviljonu EXPO2020 v Dubaju. Pogovarjali smo se z dr. Andrejo Eržen Firšt, direktorico romarskega urada Brezje, ki je imela več kot deset predstavitev jaslic v slovenskem pavilijonu in ob vrnitvi z navdušenjem govori o spoštljivosti ter zanimanju za jaslice v povsem drugem kulturnem in duhovnem svetu. Bil je milosten dogodek, pravi.

Jaslice so jezik ljubezni. Na EXPU so postavljene na tako imenovanem Trgu Evrope. Jaslice sem predstavila skozi vidik topline, ljubezni in miru, kar je v vseh verah in kulturah nekaj, kar si vsi želimo in si za to prizadevamo.


»Nihče od prisotnih, ki so jaslice videli«, je opisovala Andreja, »ni bil negativen v odzivu, kljub drugačni veri in kulturi. Z jaslicami miroljubno vstopimo v svet drugačnih religioznih tradicij. Tudi sveti Frančišek je pred osemsto leti v prizadevanjih za mir stopil med muslimane in šel do sultana. S svojo dobro voljo, pozitivnostjo in ljubeznijo je to storil. In vidimo, da so po toliko stoletjih jaslice kot jezik kulture še vedno sprejete. Nihče v njihovem bistvu ne more najti kaj slabega. Če se pokrižamo v javnosti, če smo trdni v svoji veri in obenem spoštljivi do drugih, nam nihče ne more odvzeti to v kar verjamemo. Graditi je treba na odnosu v medsebojnem spoštovanju. Iz tega moramo izhajati.

Dr. Andreja Eržen Firšt obiskovalcem, tudi drugačnih kultur in prepričanj, razlaga o jaslicah, mojstru Plečniku, sv. Frančišku
Dr. Andreja Eržen Firšt obiskovalcem, tudi drugačnih kultur in prepričanj, razlaga o jaslicah, mojstru Plečniku, sv. Frančišku © marija.si

Svečniki, šatulje, škatlice, zrcala, okvirji, pepelniki, vaze, držala za pirhe, jaslice in še neštete drobne ljubeznive drobnarije – vsak Plečnikov izdelek, naj bo iz kovine, kamna ali lesa, je variacija ene ali več umetnostnih tem, ki so ga v monumentalnem merilu zaposlovale v stavbarstvu. Vsi ti izdelki do zadnjega odsevajo duhovno iskrivost umetnika, prepričanega v univerzalno poslanstvo svojega poklica.
Plečnikove jaslice na ogled tudi v slovenskem paviljonu na EXPU v Dubaju
Plečnikove jaslice na ogled tudi v slovenskem paviljonu na EXPU v Dubaju © Klemen Kunaver

»Srečali smo se tudi z veleposlanikom ter s skupino Slovencev, ki živijo v Dubaju, in slišali o Marijini cerkvi. Stoji zraven velike mošeje.

Kako močna krščanska skupnost je tam, z globoko vero, ki jo vodijo kapucini in vsak dan imajo kar štirinajst svetih maš, ker je zanimanja toliko, se je treba za udeležbo pri bogoslužju prijaviti. Ljudje molijo na tleh, na kolenih pred Marijo.

V Evropi imamo o marsičem povsem drugačne predstave.

Mojster Plečnik je narisal vrsto načrtov, vsi kažejo arhitektovo genialnost tudi v miniaturah. Med vsemi temi pa zavzemajo posebno mesto simbolične jaslice in stilizirana božična drevesa. Drugo leto bomo obeležili 150 let od rojstva Jožeta Plečnika in 65 let od njegove smrti. »Plečnikove jaslice so povsem Plečnikove«, jih je opisala go. Andreja, »osupljivo je, kako svoje arhitekturne smernice in stališče prenese na manjše, dekorativne elemente, kar kaže na njegovo veličino.«

Plečnikove jaslice kot govorica ljubezni pritegnile pozornost v arabskem svetu, drugačne vere in kulture
Plečnikove jaslice kot govorica ljubezni pritegnile pozornost v arabskem svetu, drugačne vere in kulture © marija.si


Ko sem videla med obiskovalci dekleta zavita v rute, povsem v črnem, in može v belem, v arabskih pokrivalih, sem prepoznala v njihovih očeh iskre ob razlagi jaslic skozi pomen družine, povezanosti in topline.


V sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija so na slovenskem paviljonu svetovne razstave EXPO2020 v Dubaju predstavili Plečnikove jaslice, ki sodijo v vrh slovenske umetnosti jaslic ter so avtorsko izvirne in likovno prepričljive upodobitve božičnih dogodkov. Obiskovalcem jih je predstavila dr. Andreja Eržen Firšt, ki je predstavila tudi slovensko božično tradicijo, navade in običaje ob božičnem prazniku. Dogodek sta spremljala tudi rektor brezjanskega svetišča, dr. p. Robert Bahčič ter p. Tadej Inglič, vikar frančiškanskega samostana Brezje. Odziv obiskovalcev je bil neverjeten, v arabskem svetu so Plečnikove umetnine naletele na zelo pozitiven sprejem

Slovenski paviljon na EXPU z vsebino in tudi z zunanjo obliko pritegne
Slovenski paviljon na EXPU z vsebino in tudi z zunanjo obliko pritegne © marija.si

Jaslice, kot pravi papež Frančišek, so čudovito znamenje Božje ljubezni, ki jih ljudje odprtega srca sprejmejo z veseljem in občudovanjem.


Mir, ljubezen, spoštovanje, razumevanje, so vrednote, za katere si prizadevamo vsi, ne glede na našo veroizpoved.


V prvem nadstropju paviljona je Plečnik predstavljen tudi skozi vidik seznama svetovne dediščine človeštva pod okriljem UNESCO, kamor so njegova dela vpisana. »Jaslice bodo na slovenskem paviljonu ostale do praznika Svetih treh kraljev, potem pa se vrnejo v Muzej jaslic na Brezjah, kjer si lahko ogledamo približno petsto jaslic iz vsega sveta.
Hvala Javni agenciji SPIRIT, da je Plečnikovim umetninam omogočila dostojno predstavitev na svetovni razstavi EXPO2020 v Dubaju«, je zaključila dr. Andreja Eržen Firšt.


Slovenija, Svet
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Papež Frančišek (photo: Vatican Media) Papež Frančišek (photo: Vatican Media)

Preozka vrata za Frančiška

Zakaj papež Frančišek po izvolitvi pred desetimi leti ni šel v Apostolsko palačo? Zakaj tako pogosto ponavlja: molite zame? In kje je vzrok, da je religija spet postala svetovna kategorija? O tem ...

Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (photo: Slovenska karitas) Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (photo: Slovenska karitas)

Ponekod se do hiš pride samo z oslom

Slovenska karitas je tudi letos v postni čas vstopila z dobrodelno akcijo, ki nosi naslov »Ne pozabimo«. To lahko vsak izmed nas jemlje kot prijazen opomnik, da v vsakdanu ne pozabljamo na ljudi v ...