Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Umetnost (foto: Pixabay)
Umetnost | (foto: Pixabay)

Zakaj potrebujemo umetnost?

Naš pogled | 17.11.2021, 14:36 Damijana Medved

Če pogledamo slavno Maslowo teorijo potreb, vidimo da je umetnost precej visoko in za razliko od tistih potreb, ki so pomembne za človekovo preživetje, sodi umetnost med višje potrebe, med potrebe po osebnostni rasti.

Šele potem, ko – po Maslowu – zadovoljimo fiziološke potrebe, potrebo po varnosti, pripadanju, ugledu, kognitivne potrebe, pridejo na vrsto estetske potrebe, kamor sodi umetnost. Maslow je nad umetnost uvrstil le še samoaktualizacijo in najvišje: transcendenco.

Kako zanimivo je potem, da se je umetnost rojevala tudi v izredno težkih razmerah. Spomnimo se samo izjemne Balantičeve poezije, gledališč v begunskih taboriščih, pevskih zborov, ki so tam delovali, morda se kdo spominja zgodbe sirskega begunca Ramija Basisaha, ki mu je improvizirani koncert na makedonsko-grški meji spremenil življenje, pa pisatelji, ki so v zaporih pisali knjige in še in še.

Kot je kruh hrana za telo, je umetnost hrana za dušo; človek je pač mnogo več od zgolj telesa.

Umetnost se nas dotakne na prav poseben način. Tudi, ko jo povabimo, da se z njeno pomočjo izrazimo, se rojevajo nepričakovane umetnine, ki nam pomagajo razumeti, čutiti. Še več, dobimo uvid v stvari, ki jih na razumski ravni ne dojamemo. Včasih lahko skozi zgodbo nekega knjižnega junaka podoživimo svojo lastno, včasih nam lahko gledališka katarza spremeni življenje, včasih se nas lahko glasba dotakne do te mere, da se razjočemo, včasih preprosto osupnemo nad kiparsko skladnostjo umetnine.

Ne bom pozabila občutka veličastnosti, ko sem se zazrla v slavno Michelangelovo umetnino na stropu Sikstinske kapele, v mojem telesu bo ostal občutek prepoznanja ob spremljanju Pandurjevega Fausta, kot angelski dotik je bila glasba violončela v poletnem večeru in plesati je zares lepo. Literatura je moja zvesta spremljevalka že desetletja, filmu sem zelo naklonjena.

Umetnost pomembno vpliva tudi na ljudi z demenco. Ko jih nagovori v nekem delu njihove osebnosti, ki je še odzivna; ko jih znana melodija pomiri, ko pritegnejo pesmi iz otroštva, čeprav sicer sploh ne govorijo več. Z likovno umetnostjo lahko izrazijo svoja občutja in čustva, saj angažira drugo področje možganov od tistega, ki ga uporabljamo za jezik.

Ne zanemarjajmo pomena umetnosti; da nam lahko mnogo več, kot si morda mislimo. Lahko nam celo reši življenje, saj je včasih umetnost edini smisel življenja, vir moči, ki nam pomaga preživeti tudi v izzivalnih razmerah. In ja, mislim, da se je Maslow zmotil. Mislim, da bi moral umetnost postaviti na prvo mesto.

Naš pogled
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...