Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Marko Balažic (foto: ARO)
Marko Balažic | (foto: ARO)

Ali izredne razmere v državi res ustvarja minister Hojs?

Slovenija | 20.10.2021, 13:29 Alen Salihović

Opozicija je vložila že šesto interpelacijo, tokrat proti ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu . Na ta način se nadaljujejo pritiski na vladno ekipo, meni politični analitik Marko Balažic. Komentiral je tudi prisluhe, ki obremenjujejo ministra za okolje Andreja Vizjaka.

Pestra politična jesen

Opozicija je vložila še tretjo interpelacijo v zelo kratkem času, poleg ministrice za izobraževanje Simone Kustec in ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča se bo moral zagovarjati tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Gre za pričakovan manever opozicije, meni Balažic: »Gre za način dela, ki napoveduje to, da bomo priča zelo pestri politični jeseni in da smo po drugi strani že padli v politično kampanjo. Taktika na katero igra opozicija je, da vsak pretiran odziv protagonistov lahko oslabi že tako šibke politične vezi znotraj koalicije. Je pa treba vedeti: Vse afere, ki so se pojavlile, so se od predsednika vlade nekako odbile in je pač treba rušiti ljudi, ki so okoli njega samo zato, da ne bo mogel ponoviti mandata.«

Hojs kot hvaležna tarča

Ministru Hojsu opozicijske stranke med drugim očitajo odgovornost za soustvarjanje izrednih razmer v državi in policijsko nasilje. Po besedah Balažica se je treba pri ustvarjanju izrednih razmer vprašati po povzročitelju. Val protestov je prej začela graditi opozicija kot koalicija: »Dvomim, da si je ravno Aleš Hojs izmislil vse te proteste, ki so se dogajali. Bi pa po drugi strani rekel, da so se protesti že od začetka procesirali neučinkovito in neustrezno in da se je dopustilo, da smo do tega stanja, kjer smo danes, prišli. Nekateri so si namreč pod pretvezo gesla svobode dovolili več, kot bi si dejansko lahko. Gre pa pri Hojsu verjetno za enega bolj izpostavljenih ministrov te vlade in hvaležno tarčo, ki se na trenutke ne zna kontrolirati v kakšnih medijskih nastopih.

Gre pa pri Hojsu verjetno za enega bolj izpostavljenih ministrov te vlade in hvaležno tarčo, ki se na trenutke ne zna kontrolirati v kakšnih medijskih nastopih.

Komu koristi posnetek iz leta 2007?

Zadnji od napadov na še enega od ministrov je zgodba z Andrejem Vizjakom o pogovorih z Bojanom Petanom o dogajanju v Termah Čatež – gre za posnetek pogovora med njima. Balažica preseneča, da prihaja zgodba na dan po tolikih letih. »To zgodbo je treba razumeti v dveh nivojih. Prvi nivo, ki ga jaz nikakor ne podpiram, je ta, da imamo v Sloveniji že predolgo časa preveliko sprego med politiko in gospodarstvom, in če bi imeli delujoče institucije, kot je trdila preiskovalna misija Evropskega parlamenta, bi bile te stvari procesirane že davno. Po drugi strani pa je vprašanje, komu koristi, da se ta zadeva pojavi ravno po tolikih letih, posnetek je iz leta 2007. Tukaj pa verjetno držijo trditve, ki jih je izrekel minister Vizjak, da gre v ozadju predvsem za vprašanje zakona o varstvu okolja in za spor med njim in Martinom Odlazkom. Kot vemo Odlazkov imperij ni samo medijski, ampak finančni tokovi predvsem bazirajo na predelavi odpadkov in ta zakon ima potencial, da lahko določene finančne tokove prekine,« je povedal politični analitik Marko Balažic, ki verjame, da bo napadov na vlado v prihodnje še več.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.