Alen SalihovićAlen Salihović
p. Miha Drevenšek s članom skupine Icengelo (foto: Izidor Šček)
p. Miha Drevenšek s članom skupine Icengelo | (foto: Izidor Šček)

VIDEO: Misijonska nedelja letos posvečena p. Mihu Drevenšku

Novice | 19.10.2021, 09:06 Petra Stopar

Na misijonsko nedeljo, ki bo 24. oktobra, bo po vsem svetu nabirka za potrebe misijonskih dežel. Papež Frančišek je za geslo izbral besede iz apostolskih del: »Ne moreva, da ne bi govorila o tem, kar sva videla in slišala«. Ker v Sloveniji obhajamo 10. obletnico smrti velikega misijonarja p. Miha Drevenška, bo praznovanje misijonske nedelje v njegovi rojstni župniji Sv. Vid v Vidmu pri Ptuju.

Dogajanje ob misijonski nedelji in »Drevenškovem« tednu, kot so ga poimenovali, bo sicer zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa precej okrnjeno. Sprva so bili načrti, da bi bil na predvečer nedelje slavilni glasbeni koncert, a je zdaj prestavljen na pomladne ali poletne čase, ko bo epidemiološka slika boljša. Bo pa v celoti z likom in delom p. Drevenška obarvana nedelja, 24. oktober. O njem bo letos govoril tudi adventni koledar.

Miha Drevenšek se je rodil 15. septembra leta 1946 v Vidmu pri Ptuju. K minoritom je stopil leta 1963, večne zaobljube pa je naredil leta 1971. Leto kasneje je bil posvečen v duhovnika. V Zambiji je kot misijonar začel delovati 29. januarja 1977. »V življenju, ki izžareva veselje in mladostno energijo, je p. Miha videl prihodnost Zambije, pa tudi Slovenije, kamor se je vračal z različnimi zambijskimi glasbenimi skupinami, s katerimi se je večkrat udeležil Marijafestov – glasbenih festivalov na Ptujski Gori,« so zapisali v Misijonskem središču Slovenije. Osrednja slovesnost se bo začela ob 15.00, ko bo molitvena ura za misijonarje in misijone po svetu, ob 16.00 pa bo slovesno bogoslužje, ki ga bo vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl z duhovniki in misijonarji.

V življenju, ki izžareva veselje in mladostno energijo, je p. Miha videl prihodnost Zambije, pa tudi Slovenije, kamor se je vračal z različnimi zambijskimi glasbenimi skupinami.

Glede na to, da je bil p. Drevenšek velik delavec na področju medijev – v Zambiji je ustanovil radio Icengolo in tiskarno, prav tako je bil urednik dveh revij – bo na Radiu Ognjišče tudi oddaja na to temo. V »Pogovoru o« 20. oktobra ob 17. uri se bomo osredotočili na pomen medijev pri širjenju sporočil, ki jih preko dobrih del snujejo misijonarji. O tem, ali mediji problematiki revnih držav namenjajo dovolj prostora in kakšna je sploh vloga medijev v današnjem svetu, bomo vprašali predstavnike Misijonskega središča, medijev in humanitarnih delavcev. V oddaji Utrip Cerkve v Sloveniji pa bomo na misijonsko nedeljo ob 8. uri predvajali pogovor z Markom Košnikom in Alojzijem Slavkom Snojem o misijonski dejavnosti salezijancev, ki so k nam prišli iz tujih dežel.

»Želel je, da bi ljudje sledili Resnici z veliko začetnico, torej Jezusu, in pa resnici v odnosu do voditeljev v Zambiji. Bil je velik kritik skorumpiranih oblasti, ki pa so ga velikokrat hotele utišati. Večkrat so mu grozili, pa jim to ni nič kaj pomagalo, niti v tistem podtaknjenem požaru, ko so hoteli p. Miha ubiti. Miha pravi, da se ni ničesar bal, le Boga. Sam zase je rekel: Kaj mi pa morejo, vse, kar delam, delam za Boga,« je dejal kaplan na Hajdini Primož Lorbek.

Ob 10. obletnici smrti p. Drevenška je izšla tudi knjiga o njem. Delo, z naslovom Daleč naprej je tekel, napisal njegov dober poznavalec p. Janez Šamperl. »Knjiga oriše njegovo skrb za Cerkev, ki jo je imel res rad. Vedno je našel čas za svoje uboge vernike v Zambiji, za katere je skrbel,« je dejal Lorbek v oddaji Utrip Cerkve v Sloveniji.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...