Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: P. Miha Drevenšek - preroški glas Cerkve v sodobnem svetu

Slovenija | 31.10.2011, 14:07

Svoje zemeljsko poslanstvo je minulo soboto sklenil p. Miha Drevenšek, misijonar v Zambiji. Narodni voditelj Misijonskega središča Slovenije Stane Kerin je ob tem dejal, da smo s p. Mihom Drevenškom izgubili človeka, ki je imel v sebi toliko dobrega, toliko pripravljenosti pomagati drugim ljudem, toliko čuta za sočloveka; s tem je nastala precej velika vrzel. V pogovoru z Natašo Ličen je nanizal vrsto zanimivosti o pokojnem misijonarju in dolgoletnim sodelovanjem z njim.

Smrt misijonarja p. Miha Drevenška odmeva tudi med medijskimi delavci v Zambiji. Zambijski predsednik  Michael Sata je vodstvu katoliške Cerkve v državi oziroma kardinalu Merdadu Mazombweju poslal sožalno brzojavko, v kateri pravi, da je prizadet ob smrti direktorja ustanove Mission Press p. Miha Drevenška. Kot je zapisal, je bil p. Miha goreč in predan duhovnik, ki je pogumno branil svobodo medijev, se zavzemal za socialno pravičnost ter bil vedno na strani revnih in zapostavljenih. Bil je zgled služenja ubogim in nemočnim v naši družbi. Njegova odlika je bila tudi v tem, da je širil in se zavzemal za napredne ideje. Spominjali se ga bodo tudi po tem, da je med mladimi odkrival talente, jim jih pomagal razvijati in s tem prispeval k razvoju kulture v Zambiji.

Tudi v Združenju tiskanih medijev bodo pogrešali p. Miha Drevenška. Predsednik Andrew Sakala je dejal, da so izgubili načelnega in poštenega človeka, ki se je boril za svobodo tiska. V svoji preprostosti je služil ljudem ne glede na njihovo versko, plemensko ali politično pripadnost. Generalna sekretarka sindikata novinarjev Angela Chishimba je spomnila na njegovo prizadevanje za neodvisnost medijev.

Stane Kerin je ob obisku Zambije s p. Mihom Drevenškom posnel tudi daljši pogovor, ki ga v dveh delih objavljamo v celoti. Prvi govori o življenju in delu od otroštva do odhoda v misijone, drugi del pa opisuje njegovo misijonsko pot. Pripoved je polna tako zanimivih dogodivščin, kot tudi globokega razmišljanja, ki ga je črpal iz življenja.

Ob smrti p. Miha Drevenška so se oglasili tudi v nekaterih krščanskih skupnostih in civilnih združenjih. Vsi se ga spominjajo, kot karizmatičnega voditelja, delavca za skupno blaginjo, neustrašenega borca za demokracijo in zagovornika tistih, ki so se znašli na robu družbe. Pogrešali bodo njegov preroški glas Cerkve v sodobnem svetu.

Slovo od p. Mihe Drevenška tudi v Vidmu pri Ptuju

Smrt p. Miha Drevenška je pretresla tudi njegove rojake iz Vidma pri Ptuju, vendar je hvaležnost Bogu za dar njegovega življenja močnejša od žalosti. V cerkvi Sv. Vida na Vidmu pri Ptuju bo jutri, 1. novembra, ob 19. uri molitveno bogoslužje za pokojnega p. Miha Drevenška. Maša zadušnica pa bo v sredo, 2. novembra, ob 15. uri; prav tako v cerkvi Sv. Vida na Vidmu.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...