Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Slovenski planinski muzej v Mojstrani je lepo umeščen v prostor (foto: planinskimuzej.si)
Slovenski planinski muzej v Mojstrani je lepo umeščen v prostor | (foto: planinskimuzej.si)

Spominjamo se, 24. avgust - Slovenski planinski muzej

Spominjamo se | 24.08.2021, 10:23 Tone Gorjup

Na današnji dan leta 2007 so v Mojstrani blagoslovili temeljni kamen za Slovenski planinski muzej.

Bogoslužno slovesnost je vodil takratni triglavski župnik France Urbanija, ki je v uvodu med drugim dejal: Bog vam daj dober dan, vsem dobrim ljudem! Pa ne samo današnji dan, ampak, da bi jih bilo čim več. Spomini dajo moč. Bog ne daj, da bi pozabili vse tisto, kar so naši predniki storili. Zato je prav, da se obrnemo k Tistemu, h kateremu so se s hvaležnostjo obračali rodovi in rodovi naših prednikov s svojo besedo, z našo pesmijo, pa bodisi, da je bilo hudo ali lepo. Naj se to nadaljuje. Ta namen ima ta muzej, Slovenski planinski muzej.“

Muzej so odprli 7. avgusta 2010. Vanj so med drugim preselili Stalno planinsko razstavo obstaja od leta 1984 s Triglavsko muzejsko zbirko Avgusta Delavca.

24. avgusta 1597 je v Gradcu umrl škof Janez Tavčar, doma s Krasa. Omogočil je naselitev kapucinov v Gorici in ustanovitev jezuitskega kolegija v Ljubljani.

Na današnji dan 1898 se je v Trstu rodil slikar Avgust Čêrnigoj. V Trstu je ustanovil slikarsko šolo in organiziral konstruktivistično skupino ustvarjalcev. Zatem se je ukvarjal s slikanjem velikih ladijskih dekoracij. Med vojno je poslikal cerkve v Dréžnici, na Gráhovem, v Knežáku, Košáni in na Baču. Po njej je učil risanje na slovenski gimnaziji. Po upokojitvi se je ukvarjal z risbo, drobno grafiko in akvarelom.

24. avgusta leta 1947 so komunisti v Lánišću pretepli božjega služabnika Jakoba Ukmarja. V hrvaški Istri se je mudil kot delegat tržaško-koprskega škofa Santína, da bi birmoval v več župnijah, saj si škof ni upal tja.

Jakob Ukmar
Jakob Ukmar © nn

Po birmi v Lanišću so v župnišče vdrli komunisti, Ukmarja pretepli in ga, misleč, da je mrtev, pustili v krvi. Njegovega spremljevalca, duhovnika Miroslava Búlešića, pa so zabodli do smrti. Ukmar je ostal nezavesten dvajset ur. Opomogel si je v bolnišnici; od tam so ga odpeljali v ječo, ker naj bi povzročil nemire med ljudstvom. Oblast takrat še ni vedela, da ga je Sveti sedež imenoval za administratorja nove pázinske cerkvenoupravne enote.

Spominjamo se
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.