Slavi Košir
Jakob Čuk
Tanja Dominko
Kapela Marije Pomagaj v Washingtonu (foto: Veleposlaništvo RS v Washingtonu)
Kapela Marije Pomagaj v Washingtonu | (foto: Veleposlaništvo RS v Washingtonu)

50 let kapele Marije Pomagaj v Washingtonu

16.08.2021, 14:02 Alen Salihović Marjana Debevec

Podobo brezjanske Marije Pomagaj so naši izseljenci ponesli v svet. Tako jo je mogoče častiti v kapelah v Argentini, Avstraliji, na Nizozemskem pa tudi v Združenih državah Amerika. V prestolnici Washington je njena kapela v narodni baziliki Brezmadežnega spočetja. 15. avgusta pred 50 leti sta jo slovesno posvetila škofa Maksimilijan Držečnik in Janez Jenko. Kapela, v kateri je maša enkrat na mesec, je po besedah tam živeče Slovenke profesorice dr. Lee Plut Pregelj pomembno stičišče naših rojakov. Ob tej obletnici je bila včeraj v njej tudi slovesna maša. Po dolgem obdobju zaprtja javnega življenja zaradi epidemije je sveta maša prvič potekala v živo.

Dr. Lea Plut Pregelj
Dr. Lea Plut Pregelj © ARO

Zgodovinsko kapela sega v 60. leta 20. stoletja. Ko so takrat Slovenci prihajali na obisk ameriškega glavnega mesta in na novo zgrajene bazilike, je v njih zagorela želja po Slovenski kapeli. Slovenci iz Washingtona, Clevelanda in drugod so se začeli pogovarjati z vodstvom svetišča o tej možnosti in hkrati zbirali sredstva za gradnjo, nam je povedala dr. Lea Plut Pregelj: "Leta 1967 je imela Slovenska ženska zveza letno konferenco v Washingtonu in ženske so sklenile, da bodo to akcijo podprle in da bodo začele finančno podpirati, zbirati denar. Svetišče je zahtevalo 70.000 dolarjev, da se naredi kapela."

Kapela je bila posvečena 15. avgusta 1971: "Slovenci iz celega sveta so prišli. Tam je bilo pet škofov, dva slovenska, trije ameriški. Dva dni so trajale slovesnosti, da je bila kapela posvečena. Bil je izredno obsežen kulturni program, potem je bil banket v hotelu s 130. mizami, 1300 gostov."

O tem, kako je kapela zasnovana pa nam je naša gostja povedala: "K sodelovanju so privabili nekaj slovenskih umetnikov. Večino teh del je opravil France Gorše, naredil je štiri reliefe, ki prikazujejo teme iz slovenske zgodovine. Poleg tega so naredili oltar v obliki knežjega kamna in v ozadju oziroma nad oltarjem je podoba, kopija Layerjeve Marije Pomagaj z Brezij." Podobo je naslikal Leon Koporc in je darilo slovenskih škofov. Zlati kroni, reprodukciji originalov, pa je izdelal Alojz Žmuc.

Poleg slike brezjanske Marije z Detetom sta tam tudi podobi in besede škofov Friderika Barage in Antona Martina Slomška. Pri vhodu na steni pa romar lahko v angleščini prebere razlago kapele, pa tudi naslednje: "Kapela brezjanske Matere Božje je bila zgrajena z namenom, da bi odražala posebno ljubezen Slovencev do Blažene Matere. Kapela obeležuje tisoč dvesto let krščanstva med Slovenci in čisla vse, ki so prispevali k tej dediščini."

Rektor p. Robert Bahčič o tej obletnici na Brezjah

Pred 50 leti, ob posvetitvi kapele Marije Pomagaj v Ameriškem narodnem svetišču v Washingtonu, je takratni ameriški predsednik Richard Nixon ameriškim Slovencem zapisal: »Želim, da bi vsi, ki bodo v tej kapeli molili, našli tolažbo zase, obenem pa da bi tudi prosili Boga za pogum, ki nam je potreben, če hočemo ohraniti svobodo, ki nam gre, in pomagati človeštvu pri ustvarjanju bratovske družine in trajnega miru.« Prosimo tudi mi danes, tu pri Mariji Pomagaj, za milost tolažbe in pogum.

"To je verski spomenik, ampak ne samo verski, tudi kulturni in narodni spomenik v Washingtonu edini, se pa Slovenci vsa ta leta zbirajo pri maši enkrat mesečno," je ob 50-letnici posvetitve kapele Marije Pomagaj v Washingtonu za Radio Ognjišče povedala dr. Lea Plut Pregelj. Te obletnice so se spomnili tudi v Washingtonu, kje je bila včeraj sveta maša in na Brezjah.

Iz parlamenta in z veselice na novo mašo

Moj pogled v teh dneh je bil pester skozi fotografski objektiv. In moji motivi na njegovi drugi strani so bili povečini duhovniki in različni liturgični prizori. Obdobje konec junija in začetek ...

Skupina Rast 51 (photo: USZS) Skupina Rast 51 (photo: USZS)

Trideset let povezovanja Slovencev po svetu

S Taborom Slovencev po svetu se je včeraj v Ljubljani zaključil niz letošnjih prireditev Dobrodošli doma. Srečanje se je začelo sveto mašo škofa Antona Jamnika, udeleženci okrogle mize so ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...