Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Peter Bonomo (foto: wikipedia.si)
Peter Bonomo | (foto: wikipedia.si)

Spominjamo se, 4. julij - škof Peter Bonomo

Spominjamo se | 04.07.2021, 05:00 Tone Gorjup

Na današnji dan 1546 je v Trstu umrl pesnik, humanist in škof Peter Bonomo. Šolal se je v Bologni in bil zatem pisar na cesarskem dvoru.

Pozneje je bil posvečen v duhovnika in štirinajst let zatem za tržaškega škofa. Zavračal je sholastično filozofijo in teologijo in se pod vplivom Erazma Rótterdamskega približal reformatorjem. Sam nikoli ni postal protestant. Trubarja je spodbujal, naj piše v slovenskem jeziku. Profesor France Oražem je ob 500-letnici rojstva Primoža Trubarja med drugim povedal, kako je pisec prve slovenske knjige prišel v stik s škofom Bonomom. „Ko je Peter Bonomo postal tržaški škof, je za svoj zbor potreboval več klerikov pevcev. Tako je Trubar kot dober pevec, najbrž po priporočilu salzburškega nadškofa Langa leta 1524 prišel v Trst. Bržkone so bile tudi v Trstu verske razmere precej nezdrave, a Trubar tega ne omenja. Ker je Bonomo imel rad resnega prizadevnega klerika, ga je po treh letih poslal v šolo na Dunaj. Sredstva za študij mu je priskrbel tako, da mu je dal župnijo Loka v Ratečah, čeprav Trubar še ni bil duhovnik. Župnijo je prepustil vikarju in si izgovoril dohodke, s katerimi bi se preživljal na Dunaju."

4. julija leta 1785 se je v Prevojah pri Lukovici rodil jezikoslovec, pesnik, pevajalec in duhovnik Jakob Zupan. Bil je med ustanovitelji Krajnske čbelice.

Na današnji dan leta 1819 se je na Péčinah pri Tolminu rodil pridigar Jakob Filip Kafol. Bil je odličen pridigar; objavil je več zvezkov nedeljskih in drugih pridig

4. julija 1878 se je v Ljubljani rodila pisateljica Ljudmila Prunkova - Utva. Pisala je za mladino. Sprva je objavljala v Vrtcu, Angelčku in Ljubljanskem zvonu, kasneje pa v Vesni, Grudi, Našem rodu, Cicibanu in drugod. Z Miro Šega je izdala zbirko pravljic, priredila je zbirko Andersenovih pripovedk in napisala več spevoiger.

4. julija 1915 je pri Doberdobu padel etnograf in kritik Ivan Merhar. Po študiju klasične in slovenske filologije na Dunaju je bil gimnazijski profesor v Trstu. Objavljal je etnografske študije in spremljal razvoj slovenskega leposlovja v času moderne. V Ljubljanskem zvonu so izhajale njegove ocene Cankarjevih del. Napisal pa je tudi Slovenski esej o Prešernu.

Spominjamo se
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.