Damijana Medved
Matej Kržišnik
Marta Jerebič
Peter Bonomo (foto: wikipedia.si)
Peter Bonomo | (foto: wikipedia.si)

Spominjamo se, 4. julij - škof Peter Bonomo

04.07.2021, 05:00 Tone Gorjup

Na današnji dan 1546 je v Trstu umrl pesnik, humanist in škof Peter Bonomo. Šolal se je v Bologni in bil zatem pisar na cesarskem dvoru.

Pozneje je bil posvečen v duhovnika in štirinajst let zatem za tržaškega škofa. Zavračal je sholastično filozofijo in teologijo in se pod vplivom Erazma Rótterdamskega približal reformatorjem. Sam nikoli ni postal protestant. Trubarja je spodbujal, naj piše v slovenskem jeziku. Profesor France Oražem je ob 500-letnici rojstva Primoža Trubarja med drugim povedal, kako je pisec prve slovenske knjige prišel v stik s škofom Bonomom. „Ko je Peter Bonomo postal tržaški škof, je za svoj zbor potreboval več klerikov pevcev. Tako je Trubar kot dober pevec, najbrž po priporočilu salzburškega nadškofa Langa leta 1524 prišel v Trst. Bržkone so bile tudi v Trstu verske razmere precej nezdrave, a Trubar tega ne omenja. Ker je Bonomo imel rad resnega prizadevnega klerika, ga je po treh letih poslal v šolo na Dunaj. Sredstva za študij mu je priskrbel tako, da mu je dal župnijo Loka v Ratečah, čeprav Trubar še ni bil duhovnik. Župnijo je prepustil vikarju in si izgovoril dohodke, s katerimi bi se preživljal na Dunaju."

4. julija leta 1785 se je v Prevojah pri Lukovici rodil jezikoslovec, pesnik, pevajalec in duhovnik Jakob Zupan. Bil je med ustanovitelji Krajnske čbelice.

Na današnji dan leta 1819 se je na Péčinah pri Tolminu rodil pridigar Jakob Filip Kafol. Bil je odličen pridigar; objavil je več zvezkov nedeljskih in drugih pridig

4. julija 1878 se je v Ljubljani rodila pisateljica Ljudmila Prunkova - Utva. Pisala je za mladino. Sprva je objavljala v Vrtcu, Angelčku in Ljubljanskem zvonu, kasneje pa v Vesni, Grudi, Našem rodu, Cicibanu in drugod. Z Miro Šega je izdala zbirko pravljic, priredila je zbirko Andersenovih pripovedk in napisala več spevoiger.

4. julija 1915 je pri Doberdobu padel etnograf in kritik Ivan Merhar. Po študiju klasične in slovenske filologije na Dunaju je bil gimnazijski profesor v Trstu. Objavljal je etnografske študije in spremljal razvoj slovenskega leposlovja v času moderne. V Ljubljanskem zvonu so izhajale njegove ocene Cankarjevih del. Napisal pa je tudi Slovenski esej o Prešernu.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Spominjamo se
Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc) Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc)

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je vrsto analitikov prisilil, da podvomijo v svojo strokovnost in znanje. Dan pred invazijo na Ukrajino še vedno ni bilo moč verjeti, da je tako tvegana poteza ...

Nov praznik - dan spomina na žrtve komunizma

Vlada v odhajanju je kot eno svojih zadnjih dejanj razglasila današnji dan, 17. maj, za Nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Kot so zapisali, so pri tem izhajali iz ...

Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život) Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.