Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Alen Salihović
Peter Bonomo (foto: wikipedia.si)
Peter Bonomo | (foto: wikipedia.si)

Spominjamo se, 4. julij - škof Peter Bonomo

04.07.2021, 05:00 Tone Gorjup

Na današnji dan 1546 je v Trstu umrl pesnik, humanist in škof Peter Bonomo. Šolal se je v Bologni in bil zatem pisar na cesarskem dvoru.

Pozneje je bil posvečen v duhovnika in štirinajst let zatem za tržaškega škofa. Zavračal je sholastično filozofijo in teologijo in se pod vplivom Erazma Rótterdamskega približal reformatorjem. Sam nikoli ni postal protestant. Trubarja je spodbujal, naj piše v slovenskem jeziku. Profesor France Oražem je ob 500-letnici rojstva Primoža Trubarja med drugim povedal, kako je pisec prve slovenske knjige prišel v stik s škofom Bonomom. „Ko je Peter Bonomo postal tržaški škof, je za svoj zbor potreboval več klerikov pevcev. Tako je Trubar kot dober pevec, najbrž po priporočilu salzburškega nadškofa Langa leta 1524 prišel v Trst. Bržkone so bile tudi v Trstu verske razmere precej nezdrave, a Trubar tega ne omenja. Ker je Bonomo imel rad resnega prizadevnega klerika, ga je po treh letih poslal v šolo na Dunaj. Sredstva za študij mu je priskrbel tako, da mu je dal župnijo Loka v Ratečah, čeprav Trubar še ni bil duhovnik. Župnijo je prepustil vikarju in si izgovoril dohodke, s katerimi bi se preživljal na Dunaju."

4. julija leta 1785 se je v Prevojah pri Lukovici rodil jezikoslovec, pesnik, pevajalec in duhovnik Jakob Zupan. Bil je med ustanovitelji Krajnske čbelice.

Na današnji dan leta 1819 se je na Péčinah pri Tolminu rodil pridigar Jakob Filip Kafol. Bil je odličen pridigar; objavil je več zvezkov nedeljskih in drugih pridig

4. julija 1878 se je v Ljubljani rodila pisateljica Ljudmila Prunkova - Utva. Pisala je za mladino. Sprva je objavljala v Vrtcu, Angelčku in Ljubljanskem zvonu, kasneje pa v Vesni, Grudi, Našem rodu, Cicibanu in drugod. Z Miro Šega je izdala zbirko pravljic, priredila je zbirko Andersenovih pripovedk in napisala več spevoiger.

4. julija 1915 je pri Doberdobu padel etnograf in kritik Ivan Merhar. Po študiju klasične in slovenske filologije na Dunaju je bil gimnazijski profesor v Trstu. Objavljal je etnografske študije in spremljal razvoj slovenskega leposlovja v času moderne. V Ljubljanskem zvonu so izhajale njegove ocene Cankarjevih del. Napisal pa je tudi Slovenski esej o Prešernu.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Spominjamo se

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Novomeški škof dr. Andrej Saje (photo: Rok Mihevc) Novomeški škof dr. Andrej Saje (photo: Rok Mihevc)

Pravičnost kot odsev Božje pravičnosti

V ljubljanski stolnici je bila sinoči tako imenovana rdeča maša, ki jo je za člane Akademskega društva pravnik, druge pravnike in študente prava ob začetku sodnega leta daroval novomeški škof dr. ...