Jože Bartolj
Miha Močnik
Petra Stopar
Mladim smo dolžni dati upanje. (foto: PixaBay)
Mladim smo dolžni dati upanje. | (foto: PixaBay)

Marko Juhant: Mladim smo dolžni dati upanje

08.05.2021, 14:47 Nataša Ličen

Odrasli pozabljamo, da otroci in mladi drugače doživljajo realnost. Kar se nam zdi morda ne tako zelo pomembno, v smislu, da bo vse prešlo in bo že kako, mladim lahko razmere predstavljajo nepremostljiv izziv in ne vidijo upanja.

Prihodnost se jim ne kaže v svetli luči, kot mnogokrat mislimo odrasli, in potem to še obtežimo z izjavami v teh negotovih časih, da so to njihova najlepša leta. Ja, kako? Najlepša to leto in lansko gotovo nista, lepša še pridejo.

Na vprašanje, kako ocenjuje trenutno družbeno razpoloženje, je v sobotni oddaji »Za življenje« Marko Juhant, specialni pedagog, odgovoril: »Smo v točki, kjer gredo stvari navzgor, vidim upanje. In na upanje odrasli žal pre/pogosto pozabljamo. Mladim smo ga dolžni dati. Mladi živijo danes in ne čez dvajset let. Kakšno stvar lahko naredimo že s tem, da je sploh ne naredimo.

Marko Juhant, specialni pedagog
Marko Juhant, specialni pedagog © Osebni arhiv

Nespametno je govoriti najstnikom, da so to zdaj njihova najlepša leta. Ko jih vprašam, kako pa se zdi njim, rečejo v svojem žargonu: »Bed«. Mladi vidijo, da trenutno to gotovo ne morejo biti njihova najboljša leta. Če pa, bo prihodnost potem lahko samo še slabša. Potem se pa čudimo, da je med njimi vse več depresije. Žal mladih ne razumemo in jih tudi ne sprejemamo takšne kot so

    Ženske mojega življenja. Prvo navodilo, najpomembnejše, za moškega je, naj ljubi svojo izbranko. In, drugo navodilo, naj ji to pove.

Marko Juhant je s Tonijem Mrvičem napisal novo knjigo: Ženske mojega življenja - kako s partnerico, hčerjo, mamo in taščo.

Zadnja knjiga o odnosu moških do žensk
Zadnja knjiga o odnosu moških do žensk © PixaBay

V oddaji smo govorili tudi o možnostih umiritve enoletnika. Otroci svojih potreb ne znajo izražati drugače kot preko aktivnosti. Vedejo se tako, da sprožijo reakcijo. Za zunanje opazovalce, tudi za mamo in očeta, bo to znalo biti včasih hudo, ko smo recimo pri maši, ali pri zdravniku, v vrsti na upravni enoti in podobno, ker so to otrokove potrebe in ne njegove želje. Skušajte najti nekaj, kar bo zamotilo otroka in bo ob tem čim bolj miren.
Otrokove potrebe in želje moramo ločiti. To ni isto. Če eno leto star otrok potrebuje nežnost, s tem kaže potrebo, dobesedno, po preživetju in ta občutek v otroka pride kar naenkrat. Zato se tako močno odzove, takoj potrebuje potrditev po varnosti, po hrani, po dotiku, po objemu, ... zato bruhne iz joka v smeh in obratno, v le nekaj sekundah.«

Besede ljubezni omehčajo
Besede ljubezni omehčajo © PixaBay

Kdaj prenesemo otroka naokrog?
Ta dvom se bo porajal vedno. Slaba vest gre z vzgojo. Prespraševanje, je v redu, da to počnem ali ne? Presodite vedno, ali so potrebe obeh, vas in otroka, zadoščene. Pri vzgoji vedno iščemo boljše rešitve. Nekatere delujejo le pri drugih. Pa vseeno so določeni recepti, ki delujejo pri vseh. Knjigi: Recepti v vzgoji in Pogrešani napotki

Ljubezen prinese veliko dobrega, vendar za partnerstvo ni dovolj, v to in v starševstvo, v vzgojo, je treba tudi vlagati, posodabljati odnose. Partnerstvo in vzgoja sta nekaj živega, to ni konstantno.

Moški ljubite svoje izbranke in to jim tudi povejte.
Moški ljubite svoje izbranke in to jim tudi povejte. © PixaBay

V oddaji je med drugimi poslušalka vprašala po nasvetu v primeru strahu tri leta stare deklice pred zobozdravnikom. Odgovor slišite v posnetku oddaje, priporočamo. In, kako se zaščititi pred toksičnim staršem ter kako preprečiti razvoj narcistične motnje.
Marku Juhantu lahko pišete, vprašate za nasvet in pomoč:
marko.juhant@gmail.com
Na naslovu: cmrl.biz najdete povezave do knjig,
med novostmi zadnjega dobrega leta pa so video tečaji, ki jih je vse več, povezava na: vzgoja.si

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Za življenje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...