Nataša LičenNataša Ličen
Andrej JermanAndrej Jerman
Rok MihevcRok Mihevc
Mladi, prihodnost (foto: PixaBay)
Mladi, prihodnost | (foto: PixaBay)

Marko Juhant: Mladim smo dolžni dati upanje

Za življenje | 08.05.2021, 14:47 Nataša Ličen

Odrasli pozabljamo, da otroci in mladi drugače doživljajo realnost. Kar se nam zdi morda ne tako zelo pomembno, v smislu, da bo vse prešlo in bo že kako, mladim lahko razmere predstavljajo nepremostljiv izziv in ne vidijo upanja.

Prihodnost se jim ne kaže v svetli luči, kot mnogokrat mislimo odrasli, in potem to še obtežimo z izjavami v teh negotovih časih, da so to njihova najlepša leta. Ja, kako? Najlepša to leto in lansko gotovo nista, lepša še pridejo.

Na vprašanje, kako ocenjuje trenutno družbeno razpoloženje, je v sobotni oddaji »Za življenje« Marko Juhant, specialni pedagog, odgovoril: »Smo v točki, kjer gredo stvari navzgor, vidim upanje. In na upanje odrasli žal pre/pogosto pozabljamo. Mladim smo ga dolžni dati. Mladi živijo danes in ne čez dvajset let. Kakšno stvar lahko naredimo že s tem, da je sploh ne naredimo.

Marko Juhant, specialni pedagog
Marko Juhant, specialni pedagog © Osebni arhiv

Nespametno je govoriti najstnikom, da so to zdaj njihova najlepša leta. Ko jih vprašam, kako pa se zdi njim, rečejo v svojem žargonu: »Bed«. Mladi vidijo, da trenutno to gotovo ne morejo biti njihova najboljša leta. Če pa, bo prihodnost potem lahko samo še slabša. Potem se pa čudimo, da je med njimi vse več depresije. Žal mladih ne razumemo in jih tudi ne sprejemamo takšne kot so

    Ženske mojega življenja. Prvo navodilo, najpomembnejše, za moškega je, naj ljubi svojo izbranko. In, drugo navodilo, naj ji to pove.

Marko Juhant je s Tonijem Mrvičem napisal novo knjigo: Ženske mojega življenja - kako s partnerico, hčerjo, mamo in taščo.

Zadnja knjiga o odnosu moških do žensk
Zadnja knjiga o odnosu moških do žensk © PixaBay

V oddaji smo govorili tudi o možnostih umiritve enoletnika. Otroci svojih potreb ne znajo izražati drugače kot preko aktivnosti. Vedejo se tako, da sprožijo reakcijo. Za zunanje opazovalce, tudi za mamo in očeta, bo to znalo biti včasih hudo, ko smo recimo pri maši, ali pri zdravniku, v vrsti na upravni enoti in podobno, ker so to otrokove potrebe in ne njegove želje. Skušajte najti nekaj, kar bo zamotilo otroka in bo ob tem čim bolj miren.
Otrokove potrebe in želje moramo ločiti. To ni isto. Če eno leto star otrok potrebuje nežnost, s tem kaže potrebo, dobesedno, po preživetju in ta občutek v otroka pride kar naenkrat. Zato se tako močno odzove, takoj potrebuje potrditev po varnosti, po hrani, po dotiku, po objemu, ... zato bruhne iz joka v smeh in obratno, v le nekaj sekundah.«

Besede ljubezni omehčajo
Besede ljubezni omehčajo © PixaBay

Kdaj prenesemo otroka naokrog?
Ta dvom se bo porajal vedno. Slaba vest gre z vzgojo. Prespraševanje, je v redu, da to počnem ali ne? Presodite vedno, ali so potrebe obeh, vas in otroka, zadoščene. Pri vzgoji vedno iščemo boljše rešitve. Nekatere delujejo le pri drugih. Pa vseeno so določeni recepti, ki delujejo pri vseh. Knjigi: Recepti v vzgoji in Pogrešani napotki

Ljubezen prinese veliko dobrega, vendar za partnerstvo ni dovolj, v to in v starševstvo, v vzgojo, je treba tudi vlagati, posodabljati odnose. Partnerstvo in vzgoja sta nekaj živega, to ni konstantno.

Moški ljubite svoje izbranke in to jim tudi povejte.
Moški ljubite svoje izbranke in to jim tudi povejte. © PixaBay

V oddaji je med drugimi poslušalka vprašala po nasvetu v primeru strahu tri leta stare deklice pred zobozdravnikom. Odgovor slišite v posnetku oddaje, priporočamo. In, kako se zaščititi pred toksičnim staršem ter kako preprečiti razvoj narcistične motnje.
Marku Juhantu lahko pišete, vprašate za nasvet in pomoč:
marko.juhant@gmail.com
Na naslovu: cmrl.biz najdete povezave do knjig,
med novostmi zadnjega dobrega leta pa so video tečaji, ki jih je vse več, povezava na: vzgoja.si

Za življenje
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...