Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Nogometna žoga (foto: Pixabay)
Nogometna žoga | (foto: Pixabay)

V Prekmurju slavili lovoriko Mure

Slovenija | 24.05.2021, 15:13 Andrej Šinko

Nogometaši Mure so pretekli konec tedna osvojili naslov državnih prvakov, s tem pa ob lanski pokalni v vitrino postavili še eno lovoriko. Z uspehom so razveselili več tisoč nogometnih navdušencev v Prekmurju, ki dihajo in živijo s klubom.

Sobotno slavje v Murski Soboti se je zavleklo v nedeljo, za nekatere tudi v današnji ponedeljek. Podpredsednik Nogometne zveze Slovenije in predsednik murskosoboške medobčinske nogometne zveze Danilo Kacijan meni, da se je uspehe v klubu gradilo načrtno, rezultat pa je bil zaslužen.

Pomurje je v samem vrhu po številu igralnih površin in registriranih igralcev glede na število prebivalcev. »Smo fenomen, tudi v Evropi se lahko primerjamo z najbolj razvitimi državami v nogometu. Ljudje imajo to radi. V regiji ni nekega drugega, res vrhunskega športa, nogomet pa je bilo na tej prekmurski ravnici tudi najlažje organizirati in ljudje so ga vzeli za svojega,« pravi Kacijan.

Sogovornik je spomnil tudi na letošnji naslov državnih prvakinj ženskega nogometnega kluba Pomurje, ter podporo, ki jo je Mura imela tudi, ko je igrala v tretji ligi. »Klub je imel vzpone in padce, in ko so bili padci, tudi v tretji ligi jih je na tribunah spremljalo čez tisoč gledalcev, kar je za slovenske razmere zelo veliko, če vemo, da se tudi na nekaterih tekmah prve lige ne zbere toliko ljudi, kot se jih je na Murinih v tretji.«

Kacijan je zato v zvezi s prihodnostjo nogometa v Pomurju optimističen, nekoliko pa ga skrbi staranje prebivalstva in odseljevanje mladih. Za prihodnje uspehe Mure pa je po njegovi oceni ključen še en element. »Potrebno je močno gospodarstvo, ker brez močnega gospodarstva, brez močnih sponzorjev, si je težko predstavljati, da bi klub lahko bil konkurenčen ostalim klubom v Sloveniji.«

Da je Prekmurje tradicionalno povezano z nogometom dokazujejo statistike, ljubezen do Mure pa števili zvesti navijači, nekateri združeni tudi v navijaški skupini Black Gringos. Tem so se v soboto uresničile dolgoletne nogometne sanje. »Mura je simbol, upanje, navijačem daje hrano, nek motiv, da se počutimo bolje, da gledamo bolj pozitivno na življenje. Gre za eno ljubezen celotne regije,« pravi navijač Luka Perš.

Ta omenja še dva pomembna poudarka. Na eni strani zvestobo in pomoč klubu v najtežjih časih. Spomnimo, da so v času zaprtja stadionov, navijači klubu pomagali z nakupom spominskih vstopnic. Na drugi strani pa tudi povezovanje generacij in družin, ki ob nogometu preživljajo prosti čas. »Prenaša se ta ljubezen do Mure iz roda v roda lahko rečem. Je prav zanimivo opazovati, da se družine zbirajo na nogometnih srečanjih.«

Z gledalci na stadionih se šport počasi vrača v stare tirnice, med ljudi pa nekaj več optimizma, da bomo v kratkem zaživeli normalno in se skupaj veselili zmag in uspehov.

Slovenija, Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek) Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek)

Na Madagaskar sem prišel zaradi enega človeka

V čem je skrivnost, da misijonar Pedro Opeka zaradi nenehnega darovanja, ki gre pogosto tudi preko njegovih moči, ne pregori? To je bilo le eno od vprašanj na dopoldanskem srečanju z novinarji.

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...