Nataša LičenNataša Ličen
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
s. Marina Štremfelj (foto: osebni arhiv)
s. Marina Štremfelj | (foto: osebni arhiv)

Razmišljanje, ki vas morda ne bo pripeljalo do novih spoznanj, ampak do novih vprašanj ...

Radijski misijon 2021 | 23.03.2021, 16:50 Rok Mihevc

In če je tako, potem je s. Marina Štremfelj iz Centra Aletti, ki je pripravila osrednji misijonski nagovor, po njenih besedah dosegla svoj namen. »Kajti vemo, da je do določenih odgovorov možno priti le ob koncu našega zemeljskega življenja«. Razmišljala je o tem, kaj pomeni osrednja misel tretjega misijonskega dne in vprašanje "Ali me ljubiš?", zakaj in komu ga vstali Kristus postavlja ter kakšne spremembe želi z njim doseči.

To preprosto vprašanje lahko zveni za nekatere prijetno, drugim lahko prebudi bolečino zaradi morda že ranjena ljubezni, uvodoma začne osrednji nagovor s. Marina Štremfelj, ki se v celotnem osrednjem nagovoru nasloni na misli in citate iz Svetega pisma ter različnih osebnosti. »Vemo, da se danes veliko govori o ljubezni, a hitro se nam zatakne v medosebnih odnosih. Zato je še toliko težje doumeti njeno skrivnost in kakšna je pot, ki vodi do nje. A temeljno dejstvo je, da gre v prvi vrsti za Božji dar in da se kot vsak dar, tudi dar ljubezni razvija v potu in solzah, v notranjih bojih in izkustvih lastne nemoči, znotraj padcev in vstajanj, greha in odpuščanja. In komur je mar za božji odrešitveni načrt, se bo o ljubezni neutrudno spraševal.«


Gospodova ljubezen je zvesta in jo občutimo v obliki duhovne tolažbe tudi takrat, ko v življenju ne zmoremo naprej in o ljubezni le jecljamo.

Duhovno razmišljanje »Ali me ljubiš?« ima šest dodatnih vprašanj. Kdo sprašuje, komu je vprašanje namenjeno in kdaj je bilo izrečeno, kaj vprašanje pomeni, zakaj vstali Kristus zastavlja to vprašanje, v čem se človek spreminja, če se neprestano sprašuje, če ljubi dovolj in kaj vprašanje želi doseči v človeku ... Nanj nam pomagajo odgovoriti sv. Pavel, mučenka sv. Edith Stein, francoska duhovnika Mari Dominique Molinie in Jean Corbon, cerkveni učitelj sv. Bernard, cerkveni oče sv. Janez Zlatousti, slovenski pisatelj Jože Hudeček, sv. Janez Klimak, teolog Efrem Sirski, mučenec Maksim Izpovedovalec, papež Frančišek, kardinal p. Špidlik, ruski fizolog V. Solojev, ruski pisatelj Aleksander Solženicin, sv. Anton Puščavnik, albanski jezuit Anton Lulij, p. Marko Rupnik in mnogi citati iz zakladnice Božje besede – Svetega pisma (Ps 102, Heb 2,14-18, 1Kor 13,2-3, Mt 16,18-19, 1 Kor 3,11, Jn 15, Ef 4,24, 1 Kor 6,19, 5 Mz 8,2-3, 1 Jn 3,14, 1 Kor 2,5.16, Kol 3,12, Jn 15,13, 2 Kor 12,5, 1 Kor 13,5.7-8, Jn 12,24).

s. Marina Štremfelj
s. Marina Štremfelj

S. marina štremfelj

Sestra Marina Štremfelj že 30 let živi v Rimu, v Centru Aletti. Pri 25 letih se je odločila za Bogu posvečeno življenje, pred tem pa je delala na Onkološkem inštitutu kot višja medicinska sestra. Po odločitvi je v Rimu dokončala dva magisterija: enega na Papeški Univerzi Gregoriana iz misijologije in drugega na Papeškem Vzhodnem Inštitutu, iz Vzhodnih cerkvenih ved. Njeno področje dela je vodenje duhovnih vaj, duhovno spremljanje mladih, zakoncev, redovnikov, redovnic ter predavanja iz duhovnih vsebin. V Sloveniji je predsednica Ustanove Center Aletti.

Radijski misijon 2021
Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL) Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL)

Ste vi morda ta otrok?

Vprašanje je Lidiji Šket Kamenšek zastavil mentor pri sklepu študija ob pisanju diplomske naloge, ko je Lidija želela pisati in raziskovati svet otrok, ki se na svet in doživljanje okolja odzivajo ...