Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Škof Andrej Glavan (foto: Rok Mihevc)
Škof Andrej Glavan | (foto: Rok Mihevc)

Škof Glavan: Otrok je pripravljen na obhajilo, ko je uveden v mašo

Oddaje | 30.03.2021, 09:47 Petra Stopar

Ob letu družine, ki smo ga začeli na god sv. Jožefa, smo se o izzivih na tem področju pogovarjali z novomeškim škofom ordinarijem Andrejem Glavanom. Kako pomembna je omenjena vrednota, sta po njegovih besedah pokazala epidemija in zaprtje javnega življenja. Družine so morale kar naenkrat v veliki meri prevzeti vloge vrtcev, šol, pa tudi katehetov.

V skupnem intervjuju za Radio Ognjišče in tednik Družina je škof Glavan dejal, da so se starši v začetku epidemije znašli v velikih zadregah, predvsem zaradi dela in šolanja na daljavo. Ko pa je v zadnjih mesecih opravljal kanonično vizitacijo po župnijah, je ugotovil, da so nemočni tudi mnogi duhovniki.

Glede verouka je dejal, da je trenutno težko načrtovati kakšno resno delo s starši, zlasti, ker bi moralo biti na daljavo. Nekatere vsebine in pripomočke za verouk je tistim, ki so to želeli, pošiljal tudi katehetski urad. »Že tako so bili starši že prej nemočni pri posredovanju ali pomoči za verouk, ker tudi sami niso obvladali. Kateheti smo že pred leti ugotavljali, da imamo zdaj otroke staršev, ki so bili sami deležni pomanjkljive verske vzgoje, vsaj kar se tiče kateheze. Jaz sam osebno in ostali iz moje generacije smo hodili samo štiri leta k verouku, saj drugače ni šlo,« je povedal.

Kar zadeva podeljevanja zakramentov v času epidemije, kot sta birma in obhajilo, je škof dejal, da so se na srečanjih z duhovniki pogovorili, kako postopati, v skladu z izkušnjami in veroukom, ki so ga imeli. »Ker na zadnji škofovski konferenci so nekateri škofje rekli, vendarle, da brez verouka ne more biti birme. Vsaj, da mladi vedo, zakaj gredo k birmi oz. kaj je vloga tega zakramenta.«

Še bolj kritična pa se mu zdi priprava prvoobhajancev. Če slednje v kakšni župniji ni bilo niti na daljavo, škof priporoča, naj se obhajilo preloži na jesen, saj pojasnjuje: »Priprava na obhajilo je vendarle priprava na dva zakramenta. In pomanjkljiva priprava na spoved, obhajilo, mašo ... Ker priprava na obhajilo je priprava na mašo. Otrok je pripravljen na prvo obhajilo, ko je uveden v mašo. Uvedejo pa ga lahko samo starši, ne samo duhovnik, ampak starši.« S tem, da skupaj hodijo k maši in se o njej pogovarjajo.

Škofija Novo mesto
Škofija Novo mesto © Matjaž Merljak

Glede načrtov pa smo večkrat rekli, da počakajmo novega škofa.

Škof Glavan je v pogovoru komentiral tudi imenovanje novega celjskega škofa Maksimilijana Matjaža. Meni, da je bilo to za Celje že skrajni čas in da se bo v obdobju letošnjega leta tudi za Novo mesto uredilo in našlo rešitev. »Moje delo bo seveda odvisno od naslednjega škofa, pomagal pa bom, kolikor mi bo zdravje dopuščalo. Glede načrtov pa smo večkrat rekli, da počakajmo novega škofa. Tudi recimo o ustanovitvi vrtca, smo rekli, naj odloči on, ki bo imel, upajmo, več sveže energije, poguma in volje.«

Papež Benedikt XVI. je msgr. Glavana 7. aprila 2006 imenoval na prvega škofa novoustanovljene novomeške škofije. Škofijo je v upravljanje formalno prevzel 10. junija 2006. V letu 2018, ko je dopolnil 75 let, je v skladu s splošnim navodilom Cerkve ponudil odstop, papež Frančišek pa mu je škofovsko službo podaljšal do imenovanja novega škofa.

Oddaje