Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Prazniki bodo spet drugačni  (foto: Rok Mihevc )
Prazniki bodo spet drugačni | (foto: Rok Mihevc )

Država se zopet zapira. Kako bo s prazničnimi obredi?

Cerkev na Slovenskem | 28.03.2021, 17:08 Silvestra Sadar Rok Mihevc

Vlada je na današnji seji sledila predlogu strokovne skupine in sprejela stroge omejitvene ukrepe, s katerimi želi zajeziti nadaljnje širjenje koronavirus.

Veljali bodo od 1. do 12. aprila 2021 in zadevajo tudi izvajanje verske dejavnosti. Odločitev je predstavil minister za kulturo Vasko Simoniti. 
 
„Predlagamo, da se zaprejo vsi verski objekti in da se javna bogoslužja, verski obredi in druge verske prakse prekinejo, torej da se izvajajo, če se že izvajajo, brez ljudi. To pomeni, da bodo v času velike noči cerkveni objekti zaprti in verske prakse pred ljudmi in z ljudmi ne bodo možne. Edina stvar, ki ohranja to versko aktivnost, je neposredna verska duhovna oskrba ljudi v stiskah ali podobnih situacijah.“
 
Slovenski škofje bodo nova navodila objavili po objavi omenjenega odloka v Uradnem listu RS. (objava je predvidena 29. 3. 2021)

"Razlika med ukrepanjem in neukrepanjem je 500 smrti do 30. junija".

 
Od četrtka bo gibanje znova omejeno na regijo prebivališča. Pri tem bo veljala izjema, saj bo prečkanje regijskih meja dovoljeno na velikonočno nedeljo. 
 
Znova se prepoveduje vsa zborovanja, shode, poroke brez odobritve ministrstva, prav tako ne bo več dovoljeno zbiranje do 10 ljudi. 
 
Zaprtje države je vladi predlagala svetovalna skupina pri ministrstvu za zdravje, ki je predlog na današnjem srečanju s predstavniki politike tudi predstavila. Vodja skupine Mateja Logar je ob tem izpostavila, da so ukrepi nujni glede na vnovično naraščanje okužb, zaradi katerega smo v tretjem valu epidemije. 
 
Podatki namreč nakazujejo, da beležimo pozitiven trend okužb. "Še včeraj je bil sedemdnevno povprečje 927, danes je že 944," je dejal minister za zdravje Janez Poklukar. Narašča tudi število bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah in sprejetih na intenzivne oddelke. "Razlika med ukrepanjem in neukrepanjem je 500 smrti do 30. junija," je še dejal Poklukar.

Cerkev na Slovenskem
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...