Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Angela Kotnik je vedno skrbela za otroke (foto: Družina Kristusa Odrešenika)
Angela Kotnik je vedno skrbela za otroke | (foto: Družina Kristusa Odrešenika)

Spominjamo se, 7. marec - Angela Kotnik

Spominjamo se | 07.03.2021, 06:00 Tone Gorjup

7. marca 2007 je v Ljubljani umrla ustanoviteljica Družine Kristusa Odrešenika sestra Angela Kotnik, rojena Kerin.

Po poklicu je bila socialna delavka. V povojnih letih, v času preganjanja Cerkve, je spoznala, da je rešitev v življenju po evangeliju, v služenju ubogim. Ustanovila je prvo svetno ustanovo na Slovenskem - Družino Kristusa Odrešenika.

Prva pravila je potrdil nadškof Pogačnik. Leta 2000 je skupnost dobila status svetnega inštituta. Sestre živijo med svetom. Njihove hiše so odprte za vse, ki potrebujejo pomoč. Malo pred smrtjo je Angela Kotnik med drugim dejala:

»Kaj si želim? Da bi imeli vedno pred očmi to, da smo tukaj, da nas je Bog poklical skupaj, da moramo služiti njegovim namenom, da je to naš cilj, da je to naša sreča. Nihče nam ne more želeti nič boljšega, kar nam Bog želi. In tudi, če Božja roka trdo prime, je zmeraj roka ljubezni, ki rešuje, ki hoče pomagat, ki hoče dobro.«

S. Angelco so imenovali tudi slovenska Mati Terezija.

7. marca 1861 se je na Verdu pri Vrhniki rodil slikar Jožef Petkovšek. Njegovo slikarsko pot je zaznamovala duševna bolezen; njegova najbolj znana slika je Domà.

Na današnji dan 1891 je na Dunaju umrl jezikoslovec Franc Miklošič. Napisal je pregledni slovnici glasoslovja in oblikoslovja ter slovar praslovanskega jezika.

7. marca 1919 se je na Brezjah rodil glasbeni pedagog in zborovodja Janez Bolè. Več desetletij je poučeval dirigiranje, zborovsko petje, vokalno tehniko na akademiji.

Na današnji dan 1986 je v Mendózi umrl kulturni delavec in duhovnik Anton Oréhar. Med vojno je bil stolni vikár v Ljubljani. Maja 1945 se je umaknil na Koroško in v Argentino. Od 1952 je bil delegat slovenskih duhovnikov. Bil je med vodilnimi organizatorji verskega in kulturnega življenja v Argentini. Sodeloval je pri postavitvi osrednjega verskega in kulturnega središča - Slovenska hiša in cerkve Marije Pomagaj. Urejal je Oznanilo, Božje stezice in Duhovno življenje. Ustanovil je slovensko šolo in v njej tudi poučeval. Veliko je naredil za duhovne poklice.

Spominjamo se
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...