Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Marija Margareta Puhar (foto: Šolske sestre)
Marija Margareta Puhar | (foto: Šolske sestre)

Spominjamo se, 6. marec - Marija Margareta Puhar

Spominjamo se | 06.03.2021, 06:01 Tone Gorjup

Na današnji dan 1818 se je na Janževem vrhu v župniji Kápela pri Radencih rodila ustanoviteljica »mariborskih« šolskih sester Marija Margareta Púhar.

Leta 1844 se je pridružila skupini deklet v Algersdorfu, ki jo je Cerkev kmalu priznala za novo redovno skupnost. Sestra Marija, ki je dobila redovno ime Margareta, je kmalu postala predstojnica v Schwanbergu.

V tem času si je lavantinski škof Anton Martin Slomšek prizadeval, da bi v svojo škofijo sprejel redovnice, ki bi se posvetile vzgoji ženske mladine. Po Slomškovi smrti je to zamisel uresničil njegov naslednik škof Maksimiljan Stepišnik.

Iz Gradca so 15. oktobra 1864 prišle v Maribor prve sestre, njihova predstojnica je postala sestra Margareta Puhar. O tem, kako je prišlo do nove skupnosti, je pred leti povedala sestra Angela Zajnkovič:

»Leta 1869 je prišlo do osamosvojitve te podružnice, ker je mati Margareta začutila željo ostati vedno tukaj in pomagati tem otrokom. Tako je nastala samostojna ustanova šolskih sester, ki se je potem razvila in razširila po svetu; tako imamo sedaj devet provinc in rimsko regijo...«

 


6. marca leta 1836 se je v Podsmréki rodil pesnik, pisatelj in urednik Josip Stritar. Med njegovimi deli sta roman v pismih Zorín in povest Sódnikovi.

Na današnji dan 1883 je pri Sv. Juriju umrl pesnik in duhovnik Jožef Hášnik. Bogoslovje je končal v Celovcu in zatem služboval v raznih krajih po Štajerskem. Pesmi je začel pisati pod vplivom Antona Martina Slomška. Objavljal jih je v Aháclovi zbirki, Novicah, Drobtinicah in Sloveniji. Izdal je zbirko Dobrovoljke.

6. marca 1981 je papež Janez Pavel II. sprejel v avdienco novega mariborskega škofa Franca Krambergerja. Pogovarjala sta se tudi o Slomškovi beatifikaciji.

Na današnji dan 1999 je v Ljubljani umrla pisateljica in urednica Branka Jurca. Začela je s kratko prozo, po vojni pa se je posvetila otroški in mladinski književnosti.

Spominjamo se
Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...