Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Alen Salihović
Marija Margareta Puhar (foto: Šolske sestre)
Marija Margareta Puhar | (foto: Šolske sestre)

Spominjamo se, 6. marec - Marija Margareta Puhar

06.03.2021, 06:01 Tone Gorjup

Na današnji dan 1818 se je na Janževem vrhu v župniji Kápela pri Radencih rodila ustanoviteljica »mariborskih« šolskih sester Marija Margareta Púhar.

Leta 1844 se je pridružila skupini deklet v Algersdorfu, ki jo je Cerkev kmalu priznala za novo redovno skupnost. Sestra Marija, ki je dobila redovno ime Margareta, je kmalu postala predstojnica v Schwanbergu.

V tem času si je lavantinski škof Anton Martin Slomšek prizadeval, da bi v svojo škofijo sprejel redovnice, ki bi se posvetile vzgoji ženske mladine. Po Slomškovi smrti je to zamisel uresničil njegov naslednik škof Maksimiljan Stepišnik.

Iz Gradca so 15. oktobra 1864 prišle v Maribor prve sestre, njihova predstojnica je postala sestra Margareta Puhar. O tem, kako je prišlo do nove skupnosti, je pred leti povedala sestra Angela Zajnkovič:

»Leta 1869 je prišlo do osamosvojitve te podružnice, ker je mati Margareta začutila željo ostati vedno tukaj in pomagati tem otrokom. Tako je nastala samostojna ustanova šolskih sester, ki se je potem razvila in razširila po svetu; tako imamo sedaj devet provinc in rimsko regijo...«

 


6. marca leta 1836 se je v Podsmréki rodil pesnik, pisatelj in urednik Josip Stritar. Med njegovimi deli sta roman v pismih Zorín in povest Sódnikovi.

Na današnji dan 1883 je pri Sv. Juriju umrl pesnik in duhovnik Jožef Hášnik. Bogoslovje je končal v Celovcu in zatem služboval v raznih krajih po Štajerskem. Pesmi je začel pisati pod vplivom Antona Martina Slomška. Objavljal jih je v Aháclovi zbirki, Novicah, Drobtinicah in Sloveniji. Izdal je zbirko Dobrovoljke.

6. marca 1981 je papež Janez Pavel II. sprejel v avdienco novega mariborskega škofa Franca Krambergerja. Pogovarjala sta se tudi o Slomškovi beatifikaciji.

Na današnji dan 1999 je v Ljubljani umrla pisateljica in urednica Branka Jurca. Začela je s kratko prozo, po vojni pa se je posvetila otroški in mladinski književnosti.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Spominjamo se

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek) Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek)

Sestre dominikanke zapuščajo Petrovče

V župniji Petrovče so deset let živele in delale sestre dominikanke Svete Katarine Sienske, zdaj pa jo zaradi pomanjkanja poklicev zapuščajo. S pomočjo pri pastoralnem delu in sprejemu romarjev ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...