Jože Bartolj
Miha Močnik
Alen Salihović
Marija Margareta Puhar (foto: Šolske sestre)
Marija Margareta Puhar | (foto: Šolske sestre)

Spominjamo se, 6. marec - Marija Margareta Puhar

06.03.2021, 06:01 Tone Gorjup

Na današnji dan 1818 se je na Janževem vrhu v župniji Kápela pri Radencih rodila ustanoviteljica »mariborskih« šolskih sester Marija Margareta Púhar.

Leta 1844 se je pridružila skupini deklet v Algersdorfu, ki jo je Cerkev kmalu priznala za novo redovno skupnost. Sestra Marija, ki je dobila redovno ime Margareta, je kmalu postala predstojnica v Schwanbergu.

V tem času si je lavantinski škof Anton Martin Slomšek prizadeval, da bi v svojo škofijo sprejel redovnice, ki bi se posvetile vzgoji ženske mladine. Po Slomškovi smrti je to zamisel uresničil njegov naslednik škof Maksimiljan Stepišnik.

Iz Gradca so 15. oktobra 1864 prišle v Maribor prve sestre, njihova predstojnica je postala sestra Margareta Puhar. O tem, kako je prišlo do nove skupnosti, je pred leti povedala sestra Angela Zajnkovič:

»Leta 1869 je prišlo do osamosvojitve te podružnice, ker je mati Margareta začutila željo ostati vedno tukaj in pomagati tem otrokom. Tako je nastala samostojna ustanova šolskih sester, ki se je potem razvila in razširila po svetu; tako imamo sedaj devet provinc in rimsko regijo...«

 


6. marca leta 1836 se je v Podsmréki rodil pesnik, pisatelj in urednik Josip Stritar. Med njegovimi deli sta roman v pismih Zorín in povest Sódnikovi.

Na današnji dan 1883 je pri Sv. Juriju umrl pesnik in duhovnik Jožef Hášnik. Bogoslovje je končal v Celovcu in zatem služboval v raznih krajih po Štajerskem. Pesmi je začel pisati pod vplivom Antona Martina Slomška. Objavljal jih je v Aháclovi zbirki, Novicah, Drobtinicah in Sloveniji. Izdal je zbirko Dobrovoljke.

6. marca 1981 je papež Janez Pavel II. sprejel v avdienco novega mariborskega škofa Franca Krambergerja. Pogovarjala sta se tudi o Slomškovi beatifikaciji.

Na današnji dan 1999 je v Ljubljani umrla pisateljica in urednica Branka Jurca. Začela je s kratko prozo, po vojni pa se je posvetila otroški in mladinski književnosti.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Spominjamo se

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Alojz Uran (photo: Rok Mihevc) Nadškof Alojz Uran (photo: Rok Mihevc)

Prva obletnica smrti nadškofa Alojza Urana

Pred letom dni se je prav na veliko soboto od nas poslovil upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran. Ob tej obletnici je bila načrtovana sveta maša v ljubljanski stolnici, da bi se je lahko ...

Bo še slišati slovensko govorjeno besedo? (photo: ARO) Bo še slišati slovensko govorjeno besedo? (photo: ARO)

Zgodba o krvosesih in birokratih. In virusu.

Vsak človek v življenju doživi kaj izjemnega ali nenavadnega, kar ga nato spremlja vse nadaljnje dni. V spominu se počasi utapljata prva in druga svetovna vojna, vedno manj je tudi pričevalcev o ...

Dijakinje z videom sporočajo, da zmoremo.  (photo: Osebni arhiv) Dijakinje z videom sporočajo, da zmoremo.  (photo: Osebni arhiv)

Dijaki sporočajo: Zmoremo!

Na Radio Ognjišče je pisala dijakinja Gaja Viler, ki obiskuje program predšolske vzgoje na Srednji šoli v Izoli. Pred tretjo ustavitvijo javnega življenja, zaradi upočasnitve širjenja virusa, so s ...

Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay) Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay)

Kristjani in cepljenje?

Cepljenje predstavlja ta trenutek eno najpomembnejših in vročih vprašanj, s katerim se ukvarjajo vlade, zdravstvena ministrstva in posamezniki po vsem svetu. Na začetku leta je kazalo, da bomo z ...

S. Nikolina (photo: Izidor Šček) S. Nikolina (photo: Izidor Šček)

S. Nikolina: Pripravimo jedi za velikonočni žegen

Prvi dnevi velikega tedna so še delavniški. Gospodinje in gospodinjci imajo polne roke dela s pripravljanjem prazničnih jedi. O tem smo govorili tudi v Svetovalnici s sestro Nikolino.

O avtorju