Damijana MedvedDamijana Medved
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Marija Margareta Puhar (foto: Šolske sestre)
Marija Margareta Puhar | (foto: Šolske sestre)

Spominjamo se, 6. marec - Marija Margareta Puhar

Spominjamo se | 06.03.2021, 06:01 Tone Gorjup

Na današnji dan 1818 se je na Janževem vrhu v župniji Kápela pri Radencih rodila ustanoviteljica »mariborskih« šolskih sester Marija Margareta Púhar.

Leta 1844 se je pridružila skupini deklet v Algersdorfu, ki jo je Cerkev kmalu priznala za novo redovno skupnost. Sestra Marija, ki je dobila redovno ime Margareta, je kmalu postala predstojnica v Schwanbergu.

V tem času si je lavantinski škof Anton Martin Slomšek prizadeval, da bi v svojo škofijo sprejel redovnice, ki bi se posvetile vzgoji ženske mladine. Po Slomškovi smrti je to zamisel uresničil njegov naslednik škof Maksimiljan Stepišnik.

Iz Gradca so 15. oktobra 1864 prišle v Maribor prve sestre, njihova predstojnica je postala sestra Margareta Puhar. O tem, kako je prišlo do nove skupnosti, je pred leti povedala sestra Angela Zajnkovič:

»Leta 1869 je prišlo do osamosvojitve te podružnice, ker je mati Margareta začutila željo ostati vedno tukaj in pomagati tem otrokom. Tako je nastala samostojna ustanova šolskih sester, ki se je potem razvila in razširila po svetu; tako imamo sedaj devet provinc in rimsko regijo...«

 


6. marca leta 1836 se je v Podsmréki rodil pesnik, pisatelj in urednik Josip Stritar. Med njegovimi deli sta roman v pismih Zorín in povest Sódnikovi.

Na današnji dan 1883 je pri Sv. Juriju umrl pesnik in duhovnik Jožef Hášnik. Bogoslovje je končal v Celovcu in zatem služboval v raznih krajih po Štajerskem. Pesmi je začel pisati pod vplivom Antona Martina Slomška. Objavljal jih je v Aháclovi zbirki, Novicah, Drobtinicah in Sloveniji. Izdal je zbirko Dobrovoljke.

6. marca 1981 je papež Janez Pavel II. sprejel v avdienco novega mariborskega škofa Franca Krambergerja. Pogovarjala sta se tudi o Slomškovi beatifikaciji.

Na današnji dan 1999 je v Ljubljani umrla pisateljica in urednica Branka Jurca. Začela je s kratko prozo, po vojni pa se je posvetila otroški in mladinski književnosti.

Spominjamo se
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...