Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
s. Angelca Kotnik (foto: splet)
s. Angelca Kotnik

10. obletnica smrti ustanoviteljice Družine Kristusa Odrešenika

Slovenija | 07.03.2017, 09:48 Marjana Debevec

Mineva 10 let od smrti s. Angelce Kotnik, ustanoviteljice svetnega inštituta Družine Kristusa Odrešenika. Sedanja vrhovna predstojnica s. Štefka Logar je zapisala, da je s. Angelca v svoji skromnosti kot velika žena, povsem predana Bogu in zvesta navdihom sv. Duha, pokazala Cerkvi v Sloveniji novo pot posvečenega življenja.

S. Angelca Kotnik je posebno ljubila Cerkev in z njo doživljala težke trenutke v povojnih časih. Želela je pomagati in spoznala da bo v ta namen naredila največ s pričevanjem za življenje evangelija v vseh okoliščinah življenja. In tako se je rodila tudi nova skupnost Družine Kristusa Odrešenika. Njen namen je bil radikalno življenje po evangeliju sredi sveta in nesebično služenje najmanjšim, odrinjenim na rob družbe. Želela je biti Ljubezen in to Kristusova ljubezen. V konstitucijah je zapisala: »Osnovni namen Družine Kristusa Odrešenika je življenje v edinosti s Kristusom, kakor je On živel v edinosti s svojim Očetom. To zedinjenje želi doseči in ohranjati sredi dela in vsakdanjega življenja, v razmerah in okolju navadnega človeka. Kristus je utelešena Božja ljubezen, sestre želijo biti Kristusova ljubezen, zato želimo ljubiti kar ljubi Kristus, najprej Očeta in njegovo voljo, nato človeka, vsakega brez izjeme. Ljubiti kot ljubi Kristus, se brez pridržka darovati Bogu za človeka in po človeku.«

To vodilo je v vsej polnosti in popolnoma radikalno najprej živela sama. Njeno življenje v globoki povezanosti z Jezusom je bilo nenehno razdajanje vsem, zlasti še najbolj potrebnim, ki naj v skupnosti najdejo dom in sprejetost, od tod tudi ime Kristusova vseobjemajoča družina.

Tudi na trpljenje je gledala kot na del svojega poslanstva in poslanstva Cerkve. Sestram je zapisala, da je njihovo mesto z Marijo pod križem, svojim in križem drugih, od koder naj bi črpale moč za nesebično služenje.

S. Angelco so imenovali tudi slovenska Mati Terezija. »Bila nam je duhovna mati in vzornica«, je zapisala s. Štefka Logar in zaželela, da bi mogle sestre nadaljevati njeno delo in kot ona s svojim življenjem razodevati svetu Njegovo Ljubezen.

Svoj odgovor na stisko in trpljenje človeštva je s. Angelca Kotnik izrazila tudi v svoji pesmi Črno nebo.

Črno nebo

In od vetra razbičano morje!

Krik brodolomcev

v brez zvezdnato noč!

Spolzka telesa

požrešnih volkov

med deskami ladje razbite

Hlastajo za žrtvami morskih valov.

Kje je pomoč?

donijo v noč klici obupni.

Sredi valov,

v objemu volkov,

utihnejo v borbi brezupni.

Vsi čolni rešilni

so v deske razbiti.

Valovju morja

le trama kljubujeta dva

zbita v križ.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...