Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Mediji, novinarji (foto: Pixabay)
Mediji, novinarji | (foto: Pixabay)

Turk o Bodeči neži kot institutu za politično obračunavanje

Slovenija | 11.03.2021, 08:28 Alen Salihović

V začetku minulega tedna oziroma na mednarodni dan žena je odmevala novica, da je Bodečo nežo za najbolj seksistično izjavo v preteklem letu prejel profesor dr. Žiga Turk. Ta je zapisal, da je nagrada nepoštena, nerazumna in nezaslužena, in sicer nepoštena, ker mu lažno pripisuje, da opravičuje oziroma relativizira posilstvo. V bran dr. Turku je stopil profesor in publicist dr. Boštjan Marko Turk, ki se je kritično odzval tudi na medijske napade, ki jih je deležna vlada Janeza Janše.

Profesor in tudi naš redni gost v oddajah »Spoznanje več, predsodek manj« Žiga Turk si je Bodečo nežo pridobil zaradi izjave, ki jo je objavil na tviterju: »Ampak bistvo se mi zdi drugje. Če je seks samo rekreacija, potem posilstvo ni nič hujšega kot faul. Če pa seks ni rekreacija, pa pade temeljna premisa naprednega pogleda na to vprašanje, ki je uveljavljeno od 1968 dalje.«

»Nagrada je nepoštena, nerazumna in nezaslužena. Nepoštena, ker mi lažno pripisuje, da opravičujem oz. relativiziram posilstvo. Da ga smatram za najhujši zločin, je bilo povsem jasno vsem, ki so prebrali do konca. Nerazumna, ker nagrado dobiva nekdo, ki javno **podpira** idejo samih podeljevalcev Než, namreč, da "samo ja pomeni ja". Nezaslužena: nagrada je kazen za mojo pogosto podporo sedanji vladi. To pa za "nagrade", o tako resnih problemih, ne bi smel biti kriterij,« je povedal Žiga Turk.

Da je bila izjava iztrgana iz konteksta, pravi tudi Boštjan M. Turk in dodaja, da avtor izjave v ničemer ni opravičeval posilstva: »Žiga Turk tega ni rekel. Žiga Turk ni v ničemer opravičeval posilstva zato, ker njegova poved je pogojna. Hkrati pa je v tem, kar je povedal, izjemno pomemben detajl. Opozarjal je na razvrednotenje spolne ljubezni oziroma spolne podaritve moškega, ženski in ženske moškemu od leta 1968 naprej, se pravi od spolne revolucije, ki je spolnost zreducirala zgolj a stik dveh teles in na šport. Kar je Žiga Turk hotel povedati, ni hotel povedati, da je posilstvo nekaj sprejemljivega, nasprotno, on je opozarjal na to, da z razvrednotenjem spolnosti pridemo do točke, ko so razvrednoteni najbolj bistveni stiki med ljudmi, in je ob tem je uporabil to primero.«

Po besedah sogovornika nevarnost nastane posebej takrat, ko večinski mediji izjavo iztrgano iz konteksta vzamejo kot edino možno, brez da bi jo avtor lahko dodatno pojasnil: »V Sloveniji se večinski mediji redno zlorabljajo za obračunavanje z drugače mislečimi. Od marca lanskega leta se pa redno, torej vsak dan zlorabljajo za obračunavanje s to vlado, ki pelje Slovenijo po vseh kriterijih zelo uspešno skozi najhujšo zdravstveno in splošno krizo od druge svetovne vojne naprej. In Žiga Turk ni nikoli skrival, da pripada tej opciji, oziroma se je bolj angažiral in zdaj so ga za bo kaznovali.«

Podeljevalci Bodeče neže so ljudje, ki živijo v globoki abnormalnosti, je še dejal Boštjan Turk in dodal, da institut Bodeče neže zlorabljajo za politično obračunavanje z ljudmi, ki so blizu aktualni vladi.

»Žigi Turku je nemogoče pripisati kakorkoli. Predvsem pa, če dodam še drugo vprašanje, ki je temeljno ob tem, kar se dogaja na fakultetah ljubljanske univerze, in tudi ob tem, kar se še napoveduje, da se bo razkrilo. Ne pozabimo, da na eni od fakultet so študentke nalepile trak čez vhodna vrata, se pravi dotični osebek odhaja, nadlegovanje ostaja. V tem kontekstu dati Bodečo nežo Žigi Turku, je pa popolnoma sprevrženo dejane,« je za Radio Ognjišče še dejal Boštjan Marko Turk.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.