Mateja Subotičanec
Marko Zupan
Petra Stopar
Papež Frančišek v Iraku (foto: Vatican Media / SIR)
Papež Frančišek v Iraku | (foto: Vatican Media / SIR)

VIDEO: Papež v Iraku: Naj utihne orožje!

05.03.2021, 15:29 Marta Jerebič

Končno med Iračani. Frančišek je danes postal prvi papež v zgodovini, ki je stopil na tla dežele, v kateri se je rodil Abraham. Njegovo 33. mednarodno potovanje velja za najpomembnejše in najbolj nevarno. Vendar Jorge Mario Bergoglio kljubuje tako pandemiji koronavirusa kot spopadom, ki zadnje tedne znova pretresajo Irak.

Kljub temu, da je pandemija koronavirusa globoko zarezala tudi v življenja Iračanov, so ljudje ob cesti Frančiška večinoma pričakali brez mask.
»Po podatkih, ki jih imam, mnogi moški v Iraku menijo, da bi nošenje mask na nek način krnilo njihovo možatost,« je pojasnil prof. na Fakulteti za management Univerze na Primorskem, dr. Primož Šterbenc.

Zaradi okužbe je že od sobote v karanteni tudi ključni organizator papeževega potovanja, nuncij, slovenski nadškof Mitja Leskovar. A to ne bo spremenilo papeževega programa, pri čemer so oblasti za namen varovanja vpoklicale 10.000 pripadnikov varnostnega osebja, nebo preletavajo vojaški helikopterji.

Na žrtve nasilja, preganjanja in terorizma, je Frančišek spomnil v nagovoru predstavnikom oblasti. »Prihajam kot spokornik, ki prosi odpuščanja za uničenje in krutost. Koliko smo molili v teh letih za Irak …. Naj orožje utihne! Naj se omeji njegovo širjenje, tu in povsod.« Papež je bil kritičen do držav, ki uveljavljajo svoje interese v Iraku. Treba je dati glas graditeljem miru, ubogim, preprostim ljudem, ki želijo živeti, delati in moliti v miru, je dejal »Dovolj je nasilja, skrajništva, frakcij, nestrpnosti!« Pozval je k zaščiti vseh verskih skupnosti. »Samo če se bomo uspeli videti kot člane iste človeške družine, lahko zaženemo učinkovit proces obnove in prihodnjim rodovom zapustimo boljši, pravičnejši in bolj človeški svet.«

 

Opozoril je na korupcijo, ki se je v zadnjih letih močno razrasla v Iraku. »Politične elite državni proračun obravnavajo kot svojo zasebno lastnino. Velikokrat plačujejo svojim podpornikom neke službe, privilegije, da bi si zagotovili politične položaje,« je povedal dr. Šterbenc, ki mu lahko prisluhnite tukaj.

Papež se je nato v sirsko-katoliški katedrali v Bagdadu srečal s posvečenimi osebami. V nagovoru je poudaril, da sta nasilje in sovraštvo nezdružljiva z vero. Posebno besedo je namenil bratom škofom. Povabil jih je, naj bodo še posebej blizu svojim duhovnikom. Naj škofov ne vidijo le kot upravitelje ali menedžerje, temveč kot očete, ki skrbijo za to, da so sinovi v redu ter so pripravljeni z odprtim srcem ponuditi svojo oporo in spodbudo. Papež se je spomnil tudi na mlade. Povsod so nosilci obljube in upanja, še zlasti pa Iraku, je dodal. 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Papež Frančišek v Iraku

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Ivan Štuhec (photo: STA) Dr. Ivan Štuhec (photo: STA)

Mednarodna korupcija

Strategija dežurnih rušilcev sedanje koalicije, predvsem njenega predsednika, se je po propadlih nezaupnicah preselila na tuji parket. To ni nič novega. Ponavlja se zgodba Patrie in Zvonov, s to ...

Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic) Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic)

Benedikt XVI. praznuje

Benedikt XVI. je obrnil 94. list v knjigi življenja. Njegov osebni tajnik, nadškof Georg Gänswein, je v nedavnem intervjuju povedal, da si zaslužni papež nikoli ni mislil, da bo živel tako dolgo. ...

Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay) Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay)

Kristjani in cepljenje?

Cepljenje predstavlja ta trenutek eno najpomembnejših in vročih vprašanj, s katerim se ukvarjajo vlade, zdravstvena ministrstva in posamezniki po vsem svetu. Na začetku leta je kazalo, da bomo z ...

S. Nikolina (photo: Izidor Šček) S. Nikolina (photo: Izidor Šček)

S. Nikolina: Pripravimo jedi za velikonočni žegen

Prvi dnevi velikega tedna so še delavniški. Gospodinje in gospodinjci imajo polne roke dela s pripravljanjem prazničnih jedi. O tem smo govorili tudi v Svetovalnici s sestro Nikolino.

O avtorju