Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku | (foto: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Papež Frančišek v Iraku | 06.03.2021, 11:16 Marjana Debevec

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih besedah ne zahteva zmagovalcev in poražencev, ampak brate in sestre. Pričevanja vernikov različnih verstev so potrjevala, da kljub nasilju in razlikam v ljudeh gori želja po miru in sodelovanju.

Dva študenta, musliman in kristjan, sta skupaj odprla trgovino. »Rada bi, da bi mnogi Iračani doživeli najino izkušnjo. Ne želiva vojne, nasilja, sovraštva. Želiva si, da bi ljudje naše dežele delali skupaj im bili med seboj prijatelji.« To željo po povezovanju vseh Iračanov je izrazil tudi muslimanski profesor, ki organizira romanja na planoto Ur. »Cerkev v Iraku je z vsemi Iračani ravnala enako. Vedno je bila pripravljena vsem priskočiti na pomoč«, je pričeval Ali Zghair Thajeel. Povedal je, da romanja pripravljajo skupaj s kristjani. »V svet bi bilo treba poslati sporočilo, da smo en sam narod«, je bil jasen. Papežu pa je ob njegovem prihodu na planoto Ur dejal: »Nimam drugih besed, s katerimi bi izrazil moja občutja, kot s solzami«. Obljubil mu je, da bodo molili in delali za mir, varnost, bratstvo in sožitje.

Naj naraščajoče širjenje orožja da prostor razdelitvi hrane za vse

Papež je jasno odgovoril: »Na nas, današnjem človeštvu je, in še posebej na nas, verujočih različnih verstev, preobraziti orodja sovraštva v orodja miru. Na nas je odločno pozvati odgovorne narodov, naj naraščajoče širjenje orožja da prostor razdelitvi hrane za vse. Na nas je, da utišamo medsebojno obtoževanje, da bi dali glas zatiranim in zavrženim: preveč je teh, ki nimajo kruha, zdravil, možnosti izobraževanja, pravic in dostojanstva!«, je bil odločen sveti oče. Življenje ima po njegovih besedah vrednost že samo na sebi in sicer tako življenje nerojenih otrok, kot tudi ostarelih, migrantov in ljudi vseh barv in narodov. Vsako življenje je sveto, je poudaril Frančišek.

Papež z verskimi voditelji
Papež z verskimi voditelji © Posnetek zaslona

Po njegovih besedah so dolžni narediti skupaj nekaj dobrega predvsem zaradi mladih, ki ne smejo izgubiti svojih sanj zaradi preteklih konfliktov. »Mir ne zahteva zmagovalcev in poražencev, ampak brate in sestre, ki kljub nerazumevanju in ran iz preteklosti hodijo od konflikta naproti edinosti«. Povabil jih je, naj oči usmerijo v nebo, k istim zvezdam, ki jih je gledal tudi Abraham. »Služimo Bogu, ki nas vabi k ljubezni«, je dejal in dodal: »Največja žalitev Boga je skruniti njegovo ime tako, da sovražimo bližnjega. Sovraštvo, ekstremizem in nasilje se ne rojevajo iz religiozne duše, so izdaja vere. Verniki ne smemo biti tiho, ko terorizem zlorablja religijo«, je bil jasen Frančišek. Prepričan je, da še posebej po izkušnji pandemije potrebujemo drug drugega. Ne bodo nas namreč rešili zidovi, malikovanje denarja ali potrošništvo, ki omrtviči razum in paralizira srce. Miru ne bo, dokler narodi ne bodo ponudili roke drugim narodom in dokler druge ne bomo prepoznali kot del nas samih sebe, je še prepričan papež.

ZGODOVINSKI OBISK

Obisk papeža Frančiška v Iraku je prvi obisk kakšnega papeža v Iraku in hkrati prvi obisk v tujini od začetka pandemije.

Kristjani v Iraku, ki je pretežno muslimanska država, so že dlje časa preganjani. Številčno se je njihova skupnost v zadnjih desetletjih zelo skrčila. Nekoč je v Iraku živelo približno milijon kristjanov, danes jih je po ocenah od 250.000 do 400.000.

Papežev obisk v Iraku se odvija, medtem ko so se razmere v državi zaradi pandemije covida-19 ponovno poslabšale. Ta teden so imeli rekordno število novih okužb.

PAPEŽ Z AL SISTANIJEM ZA PRIJATELJSTVO MED VERSKIMI SKUPNOSTMI

Pred medverskim srečanjem je potekal še en pomemben dogodek. Potem ko se je srečal z vodilno avtoriteto sunitov velikim imamom Al Tajebom in z njim pred dvema letoma podpisal izjavo o človeškem bratstvu, se je sveti oče srečal še z duhovnim voditeljem šiitov velikim ajatolom Al Sistanijem. Zahvalil se mu je, da je znal povzdigniti glas za najbolj ranljive in preganjane, da se je zavel za svetost življenja. V Iraku naj prevlada sodelovanje in prijateljstvo med verskimi skupnostmi, je bilo sporočilo svetega očeta v slabi uri pogovora z Al Sistanijem.

Papež Frančišek se je srečal z velikim ajatolom Al-Sistanijem
Papež Frančišek se je srečal z velikim ajatolom Al-Sistanijem © Vatican Media

Papež Frančišek v Iraku
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...