Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Alen Salihović
Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku | (foto: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

06.03.2021, 11:16 Marjana Debevec

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih besedah ne zahteva zmagovalcev in poražencev, ampak brate in sestre. Pričevanja vernikov različnih verstev so potrjevala, da kljub nasilju in razlikam v ljudeh gori želja po miru in sodelovanju.

Dva študenta, musliman in kristjan, sta skupaj odprla trgovino. »Rada bi, da bi mnogi Iračani doživeli najino izkušnjo. Ne želiva vojne, nasilja, sovraštva. Želiva si, da bi ljudje naše dežele delali skupaj im bili med seboj prijatelji.« To željo po povezovanju vseh Iračanov je izrazil tudi muslimanski profesor, ki organizira romanja na planoto Ur. »Cerkev v Iraku je z vsemi Iračani ravnala enako. Vedno je bila pripravljena vsem priskočiti na pomoč«, je pričeval Ali Zghair Thajeel. Povedal je, da romanja pripravljajo skupaj s kristjani. »V svet bi bilo treba poslati sporočilo, da smo en sam narod«, je bil jasen. Papežu pa je ob njegovem prihodu na planoto Ur dejal: »Nimam drugih besed, s katerimi bi izrazil moja občutja, kot s solzami«. Obljubil mu je, da bodo molili in delali za mir, varnost, bratstvo in sožitje.

Naj naraščajoče širjenje orožja da prostor razdelitvi hrane za vse

Papež je jasno odgovoril: »Na nas, današnjem človeštvu je, in še posebej na nas, verujočih različnih verstev, preobraziti orodja sovraštva v orodja miru. Na nas je odločno pozvati odgovorne narodov, naj naraščajoče širjenje orožja da prostor razdelitvi hrane za vse. Na nas je, da utišamo medsebojno obtoževanje, da bi dali glas zatiranim in zavrženim: preveč je teh, ki nimajo kruha, zdravil, možnosti izobraževanja, pravic in dostojanstva!«, je bil odločen sveti oče. Življenje ima po njegovih besedah vrednost že samo na sebi in sicer tako življenje nerojenih otrok, kot tudi ostarelih, migrantov in ljudi vseh barv in narodov. Vsako življenje je sveto, je poudaril Frančišek.

Papež z verskimi voditelji
Papež z verskimi voditelji © Posnetek zaslona

Po njegovih besedah so dolžni narediti skupaj nekaj dobrega predvsem zaradi mladih, ki ne smejo izgubiti svojih sanj zaradi preteklih konfliktov. »Mir ne zahteva zmagovalcev in poražencev, ampak brate in sestre, ki kljub nerazumevanju in ran iz preteklosti hodijo od konflikta naproti edinosti«. Povabil jih je, naj oči usmerijo v nebo, k istim zvezdam, ki jih je gledal tudi Abraham. »Služimo Bogu, ki nas vabi k ljubezni«, je dejal in dodal: »Največja žalitev Boga je skruniti njegovo ime tako, da sovražimo bližnjega. Sovraštvo, ekstremizem in nasilje se ne rojevajo iz religiozne duše, so izdaja vere. Verniki ne smemo biti tiho, ko terorizem zlorablja religijo«, je bil jasen Frančišek. Prepričan je, da še posebej po izkušnji pandemije potrebujemo drug drugega. Ne bodo nas namreč rešili zidovi, malikovanje denarja ali potrošništvo, ki omrtviči razum in paralizira srce. Miru ne bo, dokler narodi ne bodo ponudili roke drugim narodom in dokler druge ne bomo prepoznali kot del nas samih sebe, je še prepričan papež.

ZGODOVINSKI OBISK

Obisk papeža Frančiška v Iraku je prvi obisk kakšnega papeža v Iraku in hkrati prvi obisk v tujini od začetka pandemije.

Kristjani v Iraku, ki je pretežno muslimanska država, so že dlje časa preganjani. Številčno se je njihova skupnost v zadnjih desetletjih zelo skrčila. Nekoč je v Iraku živelo približno milijon kristjanov, danes jih je po ocenah od 250.000 do 400.000.

Papežev obisk v Iraku se odvija, medtem ko so se razmere v državi zaradi pandemije covida-19 ponovno poslabšale. Ta teden so imeli rekordno število novih okužb.

PAPEŽ Z AL SISTANIJEM ZA PRIJATELJSTVO MED VERSKIMI SKUPNOSTMI

Pred medverskim srečanjem je potekal še en pomemben dogodek. Potem ko se je srečal z vodilno avtoriteto sunitov velikim imamom Al Tajebom in z njim pred dvema letoma podpisal izjavo o človeškem bratstvu, se je sveti oče srečal še z duhovnim voditeljem šiitov velikim ajatolom Al Sistanijem. Zahvalil se mu je, da je znal povzdigniti glas za najbolj ranljive in preganjane, da se je zavel za svetost življenja. V Iraku naj prevlada sodelovanje in prijateljstvo med verskimi skupnostmi, je bilo sporočilo svetega očeta v slabi uri pogovora z Al Sistanijem.

Papež Frančišek se je srečal z velikim ajatolom Al-Sistanijem
Papež Frančišek se je srečal z velikim ajatolom Al-Sistanijem © Vatican Media

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Papež Frančišek v Iraku

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek) Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek)

Sestre dominikanke zapuščajo Petrovče

V župniji Petrovče so deset let živele in delale sestre dominikanke Svete Katarine Sienske, zdaj pa jo zaradi pomanjkanja poklicev zapuščajo. S pomočjo pri pastoralnem delu in sprejemu romarjev ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...