Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Papežev nagovor (foto: Vatican Media)
Papežev nagovor | (foto: Vatican Media)

Papež: Varovati se moramo pred duhovno lenobo

Svet | 28.02.2021, 14:04 s. Brigita Zelič

Trg Sv. Petra v Vatikanu postaja ob nedeljah opoldne spet kraj srečanja s papežem Frančiškom, ki z okna apostolske palače nagovori zbrane romarje. Danes je po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu vse prisotne povabil še, naj se mu pridružijo pri molitvi za srečen izid ugrabitve 317 deklet v Nigeriji. S tem je podprl tudi odločen protest tamkajšnjih škofov ob tem nasilnem dejanju. Svojo pozornost in rahločutno besedo je namenil tudi misli ob današnjem svetovnem dnevu redkih bolezni in spodbudil zlasti k nežni skrbi do otrok.

Evangeljski odlomek druge postne nedelje nas vabi k zazrtosti v Jezusovo spremenitev na gori, ki so ji bili priče njegovi trije apostoli (Mr 9,2-10). Malo pred tem jim je napovedal svoje trpljenje, nad katerim so bili zgroženi. Nato pa jih je odvedel na goro, kjer se je pred njimi spremenil. Njegov obraz je zasijal kot sonce in njegova oblačila so postala bleščeča, nadvse bela, in prikazal se jim je Elija z Mojzesom in pogovarjala sta se z Jezusom. Oglasil se je Peter in predlagal Jezusu, da bi ostavili tri šotore: tebi enega, Mojzesu enega in Eliju enega. Sicer je lepo biti z Gospodom na gori in doživeti »predujem« njegovega vstajenja. Na to, da je Gospod ne le trpel, temveč tudi vstal, se je dobro spomniti zlasti, ko se nahajamo v hudih težavah. Vendar je sveti oče v nadaljevanju opozoril, naj Petrova želja, da bi ostal na gori Jezusove spremenitve, ne postane duhovna lenoba. Ne moremo ostati na gori in sami uživati blagodejnost lepote tega srečanja. Jezus sam nas, podobno kot apostole, odvede v dolino, med naše brate in sestre sredi vsakdanjega življenja. Dejal je še: »Varovati se moramo pred duhovno lenobo, ko nam je dobro v naših molitvah in bogoslužjih in nam to zadostuje! Ne! Povzpeti se na goro ne pomeni pozabiti na resničnost; moliti nikoli ne pomeni bega od naporov življenja; luč vere ne podpira lepih duhovnih čustev. To ni Jezusovo oznanilo. Poklicani smo k doživetju srečanja s Kristusom da bi, prežarjeni z njegovo lučjo, mogli to luč ponesti in jo prižigati kjerkoli smo.«

V Sloveniji živi 120.000 oseb z redko boleznijo

Obeležujemo svetovni dan redkih bolezni, ki so opredeljene kot bolezni, ki prizadenejo največ pet oseb na 10.000 prebivalcev. Gre namreč za raznoliko skupino bolezenskih stanj, ki imajo pogosto skupne značilnosti kroničnega, napredujočega, degenerativnega in včasih življenjsko ogrožajočega poteka, so zapisali na ministrstvu za zdravje. Poznamo med 6000 in 8000 redkih bolezni, med katerimi za 95 odstotkov bolezni ni zdravila ali zdravljenja. V Sloveniji po ocenah živi 120.000 oseb z redko boleznijo, je objavljeno na spletni strani Nacionalne kontaktne točke za redke bolezni.

V nadaljevanju je povabil, naj v srcih ljudi prižigamo luč, naj bomo male lučke Evangelija, saj je kristjanovo poslanstvo prinašati ljudem vsaj kanček ljubezni in upanja.

Ob koncu opoldanskega srečanja je papež Frančišek vsem predložil za ta čas poseben post, ob katerem ne bomo trpeli lakote. Povabi je, naj se vzdržimo tračev in obrekovanja. In to lahko storimo vsi, prav vsi, saj je to dober post, je zatrdil. Znova je nato spomnil, naj ne pozabimo, da je koristno vsak dan prebrati odlomek iz evangelija, ki ga nosimo vedno s seboj, saj to odpira srce za Gospoda.

Svet, Papež in Sveti sedež
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

O avtorju