Slavi Košir
Miha Močnik
Petra Stopar
Pepeljenje - Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš (foto: Myriams Fotos / PIxabay)
Pepeljenje - Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš | (foto: Myriams Fotos / PIxabay)

Kako bo letos s pepeljenjem?

17.02.2021, 09:39 Mirjam Judež Robert Božič

V Katoliški cerkvi smo začeli postni čas. Papež Frančišek v poslanici spodbuja, da poskrbimo za ljudi, ki trpijo, so zapuščeni ali v stanju strahu zaradi pandemije. Po njegovih besedah naj bo post čas, da svoje življenje osvobodimo tega, kar ga obremenjuje, tudi zasičenosti z informacijami in potrošništva. Sveti oče še dodaja, naj bo to post upanja, v katerem bomo izgovarjali spodbudne besede, ne pa žalitev.

Koronakriza in pepeljenje?

Na pepelnično sredo se po cerkvah vsako leto opravlja obred pepeljenja. Duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljen pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za spreobrnjenje oziroma poboljšanje življenja.

Duhovniki in ostali bogoslužni sodelavci v postnem času nosijo bogoslužna oblačila v vijolični barvi. Letos bo zaradi epidemije COVID-19 obred pepeljenja potekal na prilagojen način, so zapisali na spletni strani Slovenske škofovske konference, kjer takole povzemajo tudi letošnja navodila glede pepeljenja:

Ko duhovnik zmoli blagoslovno molitev nad pepelom in ga molče pokropi z blagoslovljeno vodo, obrnjen k ljudem enkrat samkrat za vse izreče formulo, kot je v Rimskem misalu: »Spreobrnite se in verujte evangeliju«, ali pa: »Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš«.

Nato si duhovnik umije roke, nadene masko za zaščito nosu in ust, potem pa posuje s pepelom tiste, ki pristopijo, ali če je bolj primerno, sam pristopi k tistim, ki stojijo na svojih mestih. Duhovnik vzame pepel in ga molče posuje na glavo vsakega.

 


Pavle Rak: Post v smislu odrekanja od hrane se ne da zamenjati z dobrimi deli

Ob začetku postnega časa pa smo v jutranjem programu lahko slišali nekaj misli Pavleta Raka o postu. Naš sogovornik je filozof, pisatelj in popotnik, ki živi razpet med Kranjem, Beogradom, Parizom in Peterburgom.

 

Pisatelj Pavle Rak
Pisatelj Pavle Rak © https://trecitrg.rs/

»Postni čas se sestoji iz bogoslužja, dobrih del, prvotno pa post pomeni, da se odrekamo nečemu: konkretno določenemu tipu hrane. Obstaja pa celo krajši post, ki je popolno odrekanje vsakršni hrani. Morda se poraja vprašanje, kakšen smisel ima to. Če je post iz zdravstvenih razlogov, je ena stvar, če pa se postimo iz duhovnih ali verskih razlogov, je to nekaj popolnoma drugega. Post ima za cilj, da našo osebnost pripravi na določen dogodek.

Post v smislu odrekanja od hrane se ne da zamenjati z dobrimi deli. Delati dobro smo povabljeni vse življenje, iz dneva v dan, post je pa ravno obdobje, ko smo povabljeni tudi nečemu se odreči. Odrekamo se zato, da na ta način vadimo svojo osebnost za neko določeno stvar. Vadimo jo zato, da se lahko tudi v drugih okoliščinah odrečemo nečemu zaradi višjih ciljev.

Post v hrani je omejevanje lastnega jaza. Da moj ego ni prva stvar na svetu. Dober kristjan ne more biti razvajen človek. To začenjamo z otroki, ampak tudi odrasli (lahko) spadamo pod to kategorijo razvajencev. Kateri kristjan je razvajen človek? Tisti, čigar ego je pred vsem. S postom želimo omejiti lastni ego.«

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...

O avtorju