Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Tanja DominkoTanja Dominko
Pepeljenje - Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš (foto: Myriams Fotos / PIxabay)
Pepeljenje - Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš | (foto: Myriams Fotos / PIxabay)

Kako bo letos s pepeljenjem?

Slovenija | 17.02.2021, 09:39 Mirjam Judež Robert Božič

V Katoliški cerkvi smo začeli postni čas. Papež Frančišek v poslanici spodbuja, da poskrbimo za ljudi, ki trpijo, so zapuščeni ali v stanju strahu zaradi pandemije. Po njegovih besedah naj bo post čas, da svoje življenje osvobodimo tega, kar ga obremenjuje, tudi zasičenosti z informacijami in potrošništva. Sveti oče še dodaja, naj bo to post upanja, v katerem bomo izgovarjali spodbudne besede, ne pa žalitev.

Koronakriza in pepeljenje?

Na pepelnično sredo se po cerkvah vsako leto opravlja obred pepeljenja. Duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljen pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za spreobrnjenje oziroma poboljšanje življenja.

Duhovniki in ostali bogoslužni sodelavci v postnem času nosijo bogoslužna oblačila v vijolični barvi. Letos bo zaradi epidemije COVID-19 obred pepeljenja potekal na prilagojen način, so zapisali na spletni strani Slovenske škofovske konference, kjer takole povzemajo tudi letošnja navodila glede pepeljenja:

Ko duhovnik zmoli blagoslovno molitev nad pepelom in ga molče pokropi z blagoslovljeno vodo, obrnjen k ljudem enkrat samkrat za vse izreče formulo, kot je v Rimskem misalu: »Spreobrnite se in verujte evangeliju«, ali pa: »Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš«.

Nato si duhovnik umije roke, nadene masko za zaščito nosu in ust, potem pa posuje s pepelom tiste, ki pristopijo, ali če je bolj primerno, sam pristopi k tistim, ki stojijo na svojih mestih. Duhovnik vzame pepel in ga molče posuje na glavo vsakega.

 


Pavle Rak: Post v smislu odrekanja od hrane se ne da zamenjati z dobrimi deli

Ob začetku postnega časa pa smo v jutranjem programu lahko slišali nekaj misli Pavleta Raka o postu. Naš sogovornik je filozof, pisatelj in popotnik, ki živi razpet med Kranjem, Beogradom, Parizom in Peterburgom.

 

Pisatelj Pavle Rak
Pisatelj Pavle Rak © https://trecitrg.rs/

»Postni čas se sestoji iz bogoslužja, dobrih del, prvotno pa post pomeni, da se odrekamo nečemu: konkretno določenemu tipu hrane. Obstaja pa celo krajši post, ki je popolno odrekanje vsakršni hrani. Morda se poraja vprašanje, kakšen smisel ima to. Če je post iz zdravstvenih razlogov, je ena stvar, če pa se postimo iz duhovnih ali verskih razlogov, je to nekaj popolnoma drugega. Post ima za cilj, da našo osebnost pripravi na določen dogodek.

Post v smislu odrekanja od hrane se ne da zamenjati z dobrimi deli. Delati dobro smo povabljeni vse življenje, iz dneva v dan, post je pa ravno obdobje, ko smo povabljeni tudi nečemu se odreči. Odrekamo se zato, da na ta način vadimo svojo osebnost za neko določeno stvar. Vadimo jo zato, da se lahko tudi v drugih okoliščinah odrečemo nečemu zaradi višjih ciljev.

Post v hrani je omejevanje lastnega jaza. Da moj ego ni prva stvar na svetu. Dober kristjan ne more biti razvajen človek. To začenjamo z otroki, ampak tudi odrasli (lahko) spadamo pod to kategorijo razvajencev. Kateri kristjan je razvajen človek? Tisti, čigar ego je pred vsem. S postom želimo omejiti lastni ego.«

Slovenija
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...