Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Je dialog pri nas mogoč ali nemogoč? (foto: Pixabay)
Je dialog pri nas mogoč ali nemogoč? | (foto: Pixabay)

Prisluhniti drug drugemu? Tega v Sloveniji ne znamo!

| 14.02.2021, 21:24 Marjana Debevec

Predsednik republike Borut Pahor je napovedal, da bo po obravnavi nezaupnice vladi v državnem zboru sklical srečanje vodij parlamentarnih strank. Politična neenotnost se po njegovem prepričanju poglablja, kar vodi tudi v manjšo uspešnost soočanja z zdravstveno krizo.

Pahor je med četrtkovim obiskom Ptuja novinarjem dejal, da se želi na srečanje z vodji parlamentarnih strank dobro pripraviti, saj želi dokazati, da se dialog in sodelovanje obrestujeta. »Moja ocena je, da je poglobljena politična neenotnost dodatno pripomogla k temu, da je bila morda uspešnost soočenja z zdravstveno krizo manjša kot bi lahko bila, če bi bilo sodelovanja in enotnosti več«. Kako nizko smo padli v kulturi dialoga v državnem zboru je podpredsednik vlade Matej Tonin za naš radio takole odgovoril: »Zgodovinsko nizko. V parlamentu sem od 2011 dalje in priznam – tako surove, tako esktremistične govorice, kakršni smo priča danes, v preteklosti ni bilo«. Ta ekstremizem, ki ga po njegovih besedah uprizarjajo zlasti poslanci Levice, se žal preliva tudi v družbo in na ulice.

Da je stanje duha v Sloveniji zaskrbljujoče se strinja tudi sociolog dr. Igor Bahovec. »Prisluhniti drugemu in ga priznati in imeti dobro mnenje o drugem, to ni zelo prisotno v Sloveniji. Upanje je, nisem pa zelo velik optimist«. Sprašuje se, zakaj v Sloveniji ne znamo izstopiti iz vedno globlje polarizacije. »Mislim, da temeljna stvar, ki nam v Sloveniji preprečuje, da bi šli naprej, je nezaupanje v moč dialoga. Ne da eden vidi, drugi pa ne vidi – ne tako, ampak da bi v resničnem dialogu, ki je srečanje, ki je biti skupaj na poti, videli tisto, kar nas povezuje in da je to, kar nas povezuje močnejše, kot pa to, kar nas med seboj loči.« Po Bahovčevih besedah se nekateri že zavedajo, kako škodljivo je to. »In na nekaterih mestih pa vendarle prihajajo spodbude k povezanosti in k iskanju malo bolj celovitega odgovora in razlik«.

Pahorjevemu povabilu k pogovoru se je odzvala večina predsednikov parlamentarnih strank. Sestanek bo predvidoma konec meseca, predsednik države pa med drugim pričakuje splošno strinjanje navzočih, da je čas za nekatere pomembne strukturne spremembe v zdravstvu.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...