Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Upokojenka (foto: Gerd Altmann / Pixabay)
Upokojenka | (foto: Gerd Altmann / Pixabay)

Starost – nekaj slabega ali Božji dar?

Sociala | 10.02.2021, 13:20 Marjana Debevec

Vatikan je pozval k premisleku o ravnanju in obravnavi starejših ljudi po pandemiji. Papeška akademija za življenje je v dokumentu opozorila na lekcije, ki nam jih slednja daje, saj so bili starejši močno prizadeti, še posebej v domovih za ostarele.

V luči staranja prebivalstva je nujno mesta prilagoditi starejšim, ki se jih moramo naučiti ceniti, poudarja dokument. Biti star je namreč Božji dar. Konkretno predlagajo okrepitev storitev oskrbe starejših na njihovih domovih, pa tudi okrepitev vezi solidarnosti, ki niso nujno sorodstvene. K temu dokument posebej poziva mlade, saj bodo v odnosu z ostarelimi našli tudi svoje korenine.

Dragoceno je tudi pričevanje, ki ga lahko starejši dajo s svojo krhkostjo. Gre namreč za obdobje življenja, ko telo slabi, upada psihična moč, obenem pa je to čas, ko človek lahko vse prepusti v Božje roke.

Pandemija nam je po eni strani pokazala, da smo drug od drugega odvisni, po drugi strani pa je razkrila velike neenakosti, beremo v vatikanskem dokumentu. Čeprav smo vsi v isti nevihti, se zdi, da veslamo na različnih čolnih; najbolj ranljivi se vedno bolj pogrezajo. Zato Akademija za življenje poudarja, da gre za kulturno prelomnico naše družbe. Vprašanje je le, kam se bo usmerila.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije bo leta 2050 približno dve milijardi vseh prebivalcev na svetu starejših od 60 let, še piše v dokumentu z naslovom Starost: naša prihodnost.

Sociala
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...