Radio Ognjišče
Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tanja DominkoTanja Dominko
Štručka s sezamovimi semeni (foto: He Zhu / Unsplash)
Štručka s sezamovimi semeni | (foto: He Zhu / Unsplash)

Koliko rakotvornega sezama si že pojedel?

Naš pogled Robert Božič

Pred našimi očmi se dogajajo stvari, ki se po zdravi pameti ne bi smele. Če ste že pozabili afero s poljskim mesom, ki je vsebovalo veterinarska zdravila in so ga v večini primerov, še predenj so ga odkrile inšpekcije, zaužili ljubitelji kebaba, lahko zdaj vsi skupaj opazujemo, kako je Evropa preplavljena s strupenim sezamom indijskega porekla, ki je bil tako izdatno »razkužen« proti insektom in plesnim, da je v njem ostalo precej več rakotvornega etilen oksida, kot bi ga po evropskih predpisih smelo.

Odpoklici živil in njihov umik iz prodaje se dogajajo v takem številu in obsegu, kot mu že dolgo nismo bili priča. Tempo ne pada, v prvih dneh letošnjega leta se celo stopnjuje. In kar je še huje, med odpoklicanimi je tudi veliko BIO prehrambenih izdelkov, kar se, če gre zaupati njihovi certifikaciji, nikakor ne bi smelo zgoditi.

Kdo vse miži? In zakaj?

In zdaj smo pri bistvu zgodbe. Svet je postal majhna vas, kupuje se tam, kjer je poceni, prodaja tam, kjer je mogoče iztržiti največ. In pri tem se pogosto miži, ko se postavi vprašanje kakovosti. In žal prehrambena industrija kar pogosto miži, to namreč potrjujejo odpoklici živil, tudi ko gre za varnost našega zdravja.

Ne smemo si zatiskati oči. Zato, da je živilo varno, da ni zdravju škodljivo, je po veljavni zakonodaji odgovoren proizvajalec. Naloga inšpektorjev je, da to kontrolirajo in sankcionirajo. Pogostost sankcij nam najprej pove, kako visoka je družbena odgovornost tistih, ki živila dajejo v promet.

Mesnine okužene z listerijo, ki v večini primerov sodijo v razred nizko cenovnih izdelkov in izvirajo od enega in istega proizvajalca, moka s plesnijo, škodljivi tujki v živilih, citrusi turškega porekla, ki so obdelani s prepovedanim klorpirifosom, in še in še bi lahko prešteval objave na spletni strani Uprave za varno hrano, a nesporni zmagovalec tega neslavnega dogajanja je z rakotvorno snovjo onesnaženi sezam in celo morje izdelkov, ki ga vsebujejo. In so vsi že bili na trgovinskih policah. In smo mnoge med njimi tudi že zaužili.

Ni problem sezam, vprašljiva je zakonodaja!

Sezam je očitno številka ena želenih dodatkov v mnogih živilih, pa naj si gre za pekovsko pecivo, razne prigrizke, energijske tablice in mešanice dodatkov za kuho. Lahko sicer debatiramo, zakaj je ta eksotika tako zaželena, a pravo vprašanje v tej zgodbi je: Zakaj se na našem evropskem trgu sploh lahko znajde hrana, ki je bila s čim takim, kot je rakotvorni etilen oksid sploh obdelana?

Če se etilen oksida v EU ne sme uporabljati v prehranski verigi, zakaj sploh dovoljevati uvoz hrane, ki je bila obdelana s tem hudim strupom in posledično dopuščati njegovo uživanje, pa čeprav je v živilih prisoten v zelo majhnih, marsikdaj tudi nezaznavnih deležih?

To ni prav! Gre za dvoličnost!

Zakaj evropska pravila dovoljujejo, da je neka hrana, če so jo trgovci pripeljali iz tujine pridelana z uporabo snovi, ki jih ta ista evropska zakonodaja prepoveduje v procesu pridelave in predelave hrane znotraj Evropske skupnosti.

In če sem še bolj natančen: Zakaj naša država dovoljuje, da je na policah slovenskih trgovin hrana, ki je bila v drugih evropskih državah pridelana in predelana pod veliko ohlapnejšimi pogoji glede varnosti, uporabe kemičnih dodatkov, zdravil in pesticidov, kot veljajo za slovensko pridelavo?

Učinki sprevrženosti so mnogoplastni! Trpi domača pridelava.

Na račun take ureditve si delamo najprej veliko zdravstveno škodo, saj ljudje jemo hrano, ki škoduje našemu zdravju. Na račun zaslužka preprodajalcev se torej povečujejo izdatki za zdravstvo, trpi pa tudi domača pridelava, ki je s tem postavljena v neenakopraven oziroma podrejen položaj.

Pred nami je novo obdobje skupne evropske kmetijske politike. Precej bolj »zelena« naj bi bila, med drugim pa bo od pridelovalcev zahtevala, da občutno znižajo delež uporabe »kemije« v pridelavi. Za zahtevanje in dosego teh »ciljev« se že spretno oblikuje javno mnenje.

Z uravnilovko v odstotkih znižanja bo torej posegla na področje, kjer smo bili v Sloveniji zelo strogi in že leta zahtevamo visoke standarde varnosti. Pridelke in izdelke, ki so zato odlične kakovosti in zdravi, bo torej naredila še dražje.

Bodo odgovorni znali ta dejstva ubesediti pred bruseljskimi uradniki in pametno oblikovati nove ukrepe? Bomo kot potrošniki zmogli razmislek in zahtevali tisto, kar nam pripada? Bomo zahtevali, da za vse veljajo enake zahteve in je vsako delo v prehranski verigi vredno pravičnega plačila?

Naš pogled
Duhovnik Gabriel Vidrih (photo: Vir: FB Župnija Ilirska Bistrica) Duhovnik Gabriel Vidrih (photo: Vir: FB Župnija Ilirska Bistrica)

Umrl je duhovnik Gabrijel Vidrih

V večeru pred tretjo adventno nedeljo, v 74. letu življenja, je dočakal prihod svojega Odrešenika, župnik v Tomaju Gabrijel Vidrih, rojen v Podragi.

Katehumeni (photo: Boštjan Prevc) Katehumeni (photo: Boštjan Prevc)

Skupna fotografija v stolnici, ki je razveselila

Na tretjo adventno nedeljo vsako leto v ljubljanski stolnici poteka srečanje katehumenov, pripravnikov na prejem zakramentov uvajanja, torej svetega krsta, svete birme in svete evharistije.

Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren) Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren)

Adventni koledar za otroke: Še nove figurice!

Multimedijski adventni koledar za otroke nam je tudi v tem tednu ponudil nove zanimive in napete zgodbe in tako bo še vse dni do božiča. Obljuba dela dolg in tako smo za vse otroške roke, ki ...

Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash) Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash)

Alenka Rebula: Smo varuhi svojega miru

V sklopu rednih pogovorov z Alenko Rebulo smo v adventu govorili o pomenu priprav na praznično obdobje. Mnogo je lepega, polno zabav in vrvenja, koliko pa je resničnih prepoznav naših globljih ...

Vabilo k ogledu Gasparijevih jaslic (photo: RK) Vabilo k ogledu Gasparijevih jaslic (photo: RK)

Gasparijeve narodne jaslice

V Selščku, rojstni vasi Maksima Gasparija, so letos že sedmič zapored postavili velike Gasparijeve jaslice, ki so postavljene na prostem, ob gozdičku nad cerkvijo povišanja Svetega križa, kjer z ...

Avdio player - naslovnica