Robert BožičRobert Božič
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar
Težak je kruh pridelave (foto: ARO)
Težak je kruh pridelave | (foto: ARO)

Kmetje trgovcem in vladi: Dovolj je!

Kmetijstvo | 15.12.2020, 16:11 Robert Božič

»Nesprejemljivo nizek odkup in odkupne cene, ki ne pokrivajo stroškov pridelave, predstavljajo žalostno, a trenutno realno stanje na slovenskih kmetijah. Na kmetijah, kjer skrbimo za prehransko varnost države. Na kmetijah, katerih izdelke in pridelke je na vaših policah najti v nesprejemljivo nizkem deležu in po cenah, ki jih ne razumemo,« so kmetje zapisali v današnjem odprtem pismu trgovcem.

V pismu, ki so ga podpisali predstavniki vseh kmečkih stanovskih organizacij, od trgovcev zahtevajo tudi ustrezno cenovno politiko, da bo slovenska hrana potrošnikom na voljo po sprejemljivih cenah, na vlado pa naslavljajo predvsem zahteve za vzpostavitev okolja, ki bo omogočalo preverjanje sledljivosti.

Podpisniki odprtega pisma trgovcem in vladi
Podpisniki odprtega pisma trgovcem in vladi © ARO

Kmetje od trgovcev zahtevajo:

  • pravično razdelitev cene med členi v verigi preskrbe s hrano, ki bo kmetu pokrila stroške pridelave,
  • povečanje ponudbe slovenske lokalne hrane v trgovskih verigah s primerno ceno za potrošnika
  • ter transparentno oglaševanje brez uporabe zavajajočih besednih zvez, ki nakazujejo izvor porekla, vendar pa ta v resnici ni preverjen.

Kmetje vladi: Nujna je uvedba masnih bilanc!

S podobnim pismom so se kmetje obrnili tudi na vlado. »Če kot država želimo imeti razvojno sposobne kmetije in slovenskega kmeta, moramo zagotoviti okolje, ki bo to omogočalo. Okolje, v katerem bo potrošnik lahko zaupal domačim živilom ter okolje, ki ne bo dovoljevalo nepoštenih praks in v katerem bo potrošnik lahko jasno ter enostavno našel in izbral živila iz slovenskih surovin, poreklu teh izdelkov pa tudi zaupal.«

Od vlade kmetje zahtevajo uvedbo masnih bilanc, sledljivosti in obvez za jasno navajanje porekla vseh sestavin živila, učinkovit nadzor nad poreklom, nadzor nad neupoštevanjem pogodbenih obvez, celovito promocijo slovenskega kmetijstva in pomembnosti ter kakovosti lokalno pridelane hrane in dosledno zahtevo za prisotnost lokalne hrane v javni zavodih.

Posebej izpostavljajo tudi nujnost prepovedi zavajajočega oglaševanja, še posebej z uporabo »retro-romatičnega načina dela na kmetiji.«

Pismo kmetje zaključujejo z željo, da bi oba naslovnika prisluhnila in bi bila v kmetijski in prehranski sektor ponovno vnesena stabilnost in trdnost.

»Da bi lahko preživeli družine in da bi zmogli poravnavati obveznosti ter razvijati kmetije, zahtevamo, da nam s temi ukrepi olajšate kmetovanje in s tem pridelavo kakovostne lokalne hrane, potrošniku pa omogočite dostop do naših živil in sledljivost.«

Kmetijstvo, Hrana in okolje
Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL) Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL)

Ste vi morda ta otrok?

Vprašanje je Lidiji Šket Kamenšek zastavil mentor pri sklepu študija ob pisanju diplomske naloge, ko je Lidija želela pisati in raziskovati svet otrok, ki se na svet in doživljanje okolja odzivajo ...