Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Pecivo s sezamom (foto: Uwe Baumann / Pixabay)
Pecivo s sezamom | (foto: Uwe Baumann / Pixabay)

Je Evropa je preplavljena z rakotvornim sezamom?

Kmetijstvo | 06.01.2021, 08:19 Robert Božič

Od oktobra lani se povsod po Evropi vrstijo odpoklici različnih prehranskih izdelkov, ki vsebujejo sezamovo seme. Stara celina je dobesedno preplavljena z indijskim sezamom, ki je bil v postopku pakiranja obdelan s strupenim in rakotvornim etilen oksidom, ki je v EU prepovedan. Ob nakupu izdelkov, pa naj bodo ti iz EKO ali običajne pridelave in vsebujejo sezamovo seme, je torej dobro biti previden.

Andreja Bizjak, direktorica Inšpekcije Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin potrjuje izjemne razsežnosti umika živil s trga: »Velike pošiljke sezama, po nekaj ton, ki predstavljajo en lot, eno serijo, se nato porabijo v celi množici izdelkov: Na primer posip po kruhu, po palčkah, prisotnost sezama v samem izdelku... Zdaj se več ne ugotavlja ali je v nekem izdelku prekoračena vsebnost etilen oksida, ampak če živilo vsebuje sezam iz spornega lota ali serije, se vsa ta živila umika.«

Kaj pa ostale začimbe in njihova neoporečnost?

Na spletnih straneh Uprave za varno hrano je mogoče najti informacije o vseh živilih, ki so s trga pri nas umaknjena. Andreja Bizjak, direktorica Inšpekcije Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pravi, da so prav zaradi razsežnosti problema s prisotnostjo etilen oksida naredili dodaten izreden nadzor nad začimbami, ki prihajajo iz t.i. »tretjih« držav. »Vsi odvzeti vzorci so bili skladni, kar pomeni, da razen tega res zelo velikega izvora neskladnega sezama iz Indije, da pa ostale začimbe ne kažejo odstopanj v to smer.«

Etilen oksid je rakotvoren, vpliva na plodnost in živčevje

Ob nakupu izdelkov, ki vsebujejo sezam, torej velja posebna previdnost. Na NIJZ namreč pojasnjujejo, da prisotnost etilen oksida v hrani ogroža zdravje ljudi, nivo grožnje pa je odvisen od koncentracije ostankov etilen oksida, od količine zaužitega sezama ter trajanja izpostavljenosti.

Preberite tudi: Zakaj je etilen oksid prepovedan v pridelavi hrane?

Etilen oksid ima namreč genotoksične rakotvorne lastnosti, poleg tega lahko vpliva na plodnost ter živčni sistem, zato predstavlja resno tveganje za zdravje ljudi, še posebej v primeru ponavljajoče izpostavljenosti.

Uporaba sezama je zelo razširjena v pekovski branži.
Uporaba sezama je zelo razširjena v pekovski branži. © Gabriele Lässer / Pixabay

Potrošnikom svetujejo, da spremljajo Obvestila za potrošnike na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in izdelkov, ki so predmet odpoklicev, ne uživajo.

Kmetijstvo, Hrana in okolje
br. Dominik Papež (photo: Lojze Mušič) br. Dominik Papež (photo: Lojze Mušič)

Diakonsko posvečenje br. Dominika Papeža

V skupnosti bratov kapucinov je bila včerajšnja nedelja posebej slovesna. Novomeški škof Andrej Saje je namreč v župnijski cerkvi sv. Jerneja v Ambrusu v diakona posvetil br. Dominika Papeža.

Nataša Ličen in Marko Juhant (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen in Marko Juhant (photo: Rok Mihevc)

Marko Juhant: Ni vseeno, komu najprej postrežemo

V sklopu rednih sobotnih oddaj smo se pogovarjali z Markom Juhantom, specialnim pedagogom. Govorili smo o vzgojnih prijemih ali receptih, ki delujejo in o tistih, ki so bolj prazne obljube. ...

Mag. Andreja Jernejčič (photo:  Lin&Nil, svetovanje in izobraževanje, d.o.o.) Mag. Andreja Jernejčič (photo:  Lin&Nil, svetovanje in izobraževanje, d.o.o.)

Nastop je zame zadetek v polno

Mag. Andreja Jernejčič je z več kot petindvajsetletnimi izkušnjami v komuniciranju, novinarstvu in odnosih z javnostmi, strokovnjakinja za javno nastopanje. Je avtorica sedmih knjig ter dveh ...