Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Milan Matos (foto: Alen Salihović)
Milan Matos | (foto: Alen Salihović)

Umrl založnik Milan Matos

Slovenija | 26.12.2020, 13:39 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

V petek, 25. decembra je v 75. letu starosti umrl Milan Matos, vodilna osebnost slovenskega založništva, dolgoletni direktor Mladinske knjige in prejemnik številnih visokih odlikovanj, so danes sporočili iz založbe Mladinska knjiga. Omenjeno založbo je Matos vodil od leta 1992 do upokojitve leta 2009.

Matos se je rodil leta 1945, že v mladosti pa je rad prebiral knjige, tudi poezijo. Službeno pot v Mladinski knjigi je začel kot vodja prvega slovenskega knjižnega kluba Svet knjige, kasneje je napredoval v vodjo prodajnega sektorja ter sredi osemdesetih let postal vodja proizvodno-tržnega področja. Leta 1992 je Matos prevzel vodenje največje slovenske založbe in jo uspešno vodil 17 let, so spomnili v Mladinski knjigi.

Matos je prejel številne nagrade in odlikovanja, med drugim Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo, častni znak svobode za zasluge pri razvoju slovenskega založništva in priznanje za življenjsko delo na področju managementa.

Aktiven je bil tudi v drugih organizacijah. Kot predsednik je vodil Združenje založnikov in knjigotržcev Slovenije, Ustanovo Gallus in Združenje za direktni marketing. Skrbno je gojil poklicno sodelovanje s slovenskimi založniki in knjigotržci, čeprav so bili konkurenca na trgu. Kot upokojenec je napisal knjigo z naslovom Hiša velikih zgodb, ki govori o njegovem življenju, predvsem pa o njegovi poklicni poti v Mladinski knjigi, so še navedli v ljubljanski založbi.

"Milan Matos je bil pobudnik ustanovitve Gospodarskega kluba NSi in tudi njegov prvi predsednik, ki je dobro razumel, da stranka v težkih časih potrebuje dodatno podporo in visoko postavljene cilje. Ko so ga v intervjuju vprašali, zakaj se je pridružil NSi je dejal: »Tu sem videl prave vrednote in prave ljudi.« Dolga leta se je boril z zahrbtnimi boleznimi, a bil kljub temu vedno nasmejan, pronicljivih misli in poln optimizma. Vsem nam, ki gradimo Novo Slovenijo, je bil vzor srčnosti, skromnosti, zanesljivosti, pripadnosti, taktnosti, modrosti, razgledanosti in zaupanja v božjo voljo. Za vse to mu bomo večno hvaležni," so zapisali na spletni strani NSi.

Milan Matos je skupaj z ženo Silvo, bil dolga leta prijatelj Radia Ognjišče.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...