Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Pri NSi na prvem mestu vrednote

Slovenija | 18.11.2011, 09:02

Nova Slovenija - krščanska ljudska stranka (NSi) je nastala 4. avgusta 2000, danes pa ima 10.437 članov. V svojem volilnem programu na prvem mestu izpostavlja vrednote, brez katerih po njihovem mnenju nobena družba nima prihodnosti.

NSi je v letu 2000 samostojno nastopila na parlamentarnih volitvah in dobila osem poslancev v državnem zboru. Na parlamentarnih volitvah leta 2004 je z dobrimi devetimi odstotki glasov pridobila devet poslanskih mest in skupaj s SDS, SLS in DeSUS sestavila vladno koalicijo. Sodelovala je tudi na državnozborskih volitvah leta 2008, vendar se ji v parlament ni uspelo prebiti.

Na prvih volitvah v Evropski parlament je dobila dva evropska poslanca: Ljudmilo Novak in Lojzeta Peterleta, na evropskih volitvah leta 2009 pa je bil v Evropski parlament znova izvoljen Peterle.

V svojem volilnem programom, s katerim želijo vnovič priti v parlament, na prvem mestu izpostavljajo vrednote. Pomembno je, da je v parlamentu tudi politična stranka, ki odločno zagovarja krščanske oziroma obče človeške vrednote, poudarjajo.

Gospodarstvo je nosilec razvoja, zato je treba sprejeti ustrezne ukrepe za okrevanje in razvoj podjetništva, zagotoviti plačilno disciplino, zmanjšati javno porabo in uravnotežiti proračun, so prepričani. Javna uprava, ki naj se zmanjša, pa mora postati prijazen in učinkovit servis za državljane, menijo.

NSi na volitvah nastopa samostojno, na njeni listi pa so med drugim predsednica stranke Ljudmila Novak, podpredsednika stranke Matej Tonin in Alenka Šverc, poslanci NSi v mandatu 2004-2008 Anton Kokalj, Martin Mikolič, Drago Koren in Jožef Horvat ter predsednik podmladka NSi, Mlade Slovenije, Jernej Vrtovec.

Na kandidatni listi so tudi glavni tajnik NSi Robert Ilc, nekdanja visokošolska ministrica Mojca Kucler Dolinar, nekdanji član uprave Družbe za avtoceste v RS Aleš Hojs, nekdanji direktor Založbe Mladinska knjiga Milan Matos, direktor bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre in generalna direktorica Veterinarske uprave RS Vida Čadonič Špelič.

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...