Damijana Medved
Matej Kržišnik
Marcel Krek

Pri NSi na prvem mestu vrednote

18.11.2011, 09:02

Nova Slovenija - krščanska ljudska stranka (NSi) je nastala 4. avgusta 2000, danes pa ima 10.437 članov. V svojem volilnem programu na prvem mestu izpostavlja vrednote, brez katerih po njihovem mnenju nobena družba nima prihodnosti.

NSi je v letu 2000 samostojno nastopila na parlamentarnih volitvah in dobila osem poslancev v državnem zboru. Na parlamentarnih volitvah leta 2004 je z dobrimi devetimi odstotki glasov pridobila devet poslanskih mest in skupaj s SDS, SLS in DeSUS sestavila vladno koalicijo. Sodelovala je tudi na državnozborskih volitvah leta 2008, vendar se ji v parlament ni uspelo prebiti.

Na prvih volitvah v Evropski parlament je dobila dva evropska poslanca: Ljudmilo Novak in Lojzeta Peterleta, na evropskih volitvah leta 2009 pa je bil v Evropski parlament znova izvoljen Peterle.

V svojem volilnem programom, s katerim želijo vnovič priti v parlament, na prvem mestu izpostavljajo vrednote. Pomembno je, da je v parlamentu tudi politična stranka, ki odločno zagovarja krščanske oziroma obče človeške vrednote, poudarjajo.

Gospodarstvo je nosilec razvoja, zato je treba sprejeti ustrezne ukrepe za okrevanje in razvoj podjetništva, zagotoviti plačilno disciplino, zmanjšati javno porabo in uravnotežiti proračun, so prepričani. Javna uprava, ki naj se zmanjša, pa mora postati prijazen in učinkovit servis za državljane, menijo.

NSi na volitvah nastopa samostojno, na njeni listi pa so med drugim predsednica stranke Ljudmila Novak, podpredsednika stranke Matej Tonin in Alenka Šverc, poslanci NSi v mandatu 2004-2008 Anton Kokalj, Martin Mikolič, Drago Koren in Jožef Horvat ter predsednik podmladka NSi, Mlade Slovenije, Jernej Vrtovec.

Na kandidatni listi so tudi glavni tajnik NSi Robert Ilc, nekdanja visokošolska ministrica Mojca Kucler Dolinar, nekdanji član uprave Družbe za avtoceste v RS Aleš Hojs, nekdanji direktor Založbe Mladinska knjiga Milan Matos, direktor bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre in generalna direktorica Veterinarske uprave RS Vida Čadonič Špelič.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nekdanji minister Ingo Pasch (photo: Rok Mihevc) Nekdanji minister Ingo Pasch (photo: Rok Mihevc)

Umrl minister v prvi vladi Ingo Paš

V 81. letu starosti je umrl Ingo Paš, minister v prvi vladi v samostojni Sloveniji, so sporočili iz družinskega kroga. Bil je odvetnik, sodni tolmač, ustanovitelj in dolgoletni predsednik Zbornice ...