Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Pri NSi na prvem mestu vrednote

Slovenija | 18.11.2011, 09:02

Nova Slovenija - krščanska ljudska stranka (NSi) je nastala 4. avgusta 2000, danes pa ima 10.437 članov. V svojem volilnem programu na prvem mestu izpostavlja vrednote, brez katerih po njihovem mnenju nobena družba nima prihodnosti.

NSi je v letu 2000 samostojno nastopila na parlamentarnih volitvah in dobila osem poslancev v državnem zboru. Na parlamentarnih volitvah leta 2004 je z dobrimi devetimi odstotki glasov pridobila devet poslanskih mest in skupaj s SDS, SLS in DeSUS sestavila vladno koalicijo. Sodelovala je tudi na državnozborskih volitvah leta 2008, vendar se ji v parlament ni uspelo prebiti.

Na prvih volitvah v Evropski parlament je dobila dva evropska poslanca: Ljudmilo Novak in Lojzeta Peterleta, na evropskih volitvah leta 2009 pa je bil v Evropski parlament znova izvoljen Peterle.

V svojem volilnem programom, s katerim želijo vnovič priti v parlament, na prvem mestu izpostavljajo vrednote. Pomembno je, da je v parlamentu tudi politična stranka, ki odločno zagovarja krščanske oziroma obče človeške vrednote, poudarjajo.

Gospodarstvo je nosilec razvoja, zato je treba sprejeti ustrezne ukrepe za okrevanje in razvoj podjetništva, zagotoviti plačilno disciplino, zmanjšati javno porabo in uravnotežiti proračun, so prepričani. Javna uprava, ki naj se zmanjša, pa mora postati prijazen in učinkovit servis za državljane, menijo.

NSi na volitvah nastopa samostojno, na njeni listi pa so med drugim predsednica stranke Ljudmila Novak, podpredsednika stranke Matej Tonin in Alenka Šverc, poslanci NSi v mandatu 2004-2008 Anton Kokalj, Martin Mikolič, Drago Koren in Jožef Horvat ter predsednik podmladka NSi, Mlade Slovenije, Jernej Vrtovec.

Na kandidatni listi so tudi glavni tajnik NSi Robert Ilc, nekdanja visokošolska ministrica Mojca Kucler Dolinar, nekdanji član uprave Družbe za avtoceste v RS Aleš Hojs, nekdanji direktor Založbe Mladinska knjiga Milan Matos, direktor bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre in generalna direktorica Veterinarske uprave RS Vida Čadonič Špelič.

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...