Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Premier Janez Janša o začetku cepljenja (foto: posnetek zaslona)
Premier Janez Janša o začetku cepljenja | (foto: posnetek zaslona)

Zgodovinski dan: začetek cepljenja

| 27.12.2020, 12:07 Tanja Dominko

Luč na koncu tunela je vse močnejša, je dejal premier Janez Janša ob začetku cepljenja proti covidu-19. Če cepiva ne bi bilo, bi po dosedanjih projekcijah ob upoštevanju vseh ukrepov iz epidemije izšli šele aprila. A vseeno je treba ohraniti trezno glavo.

Premier je v izjavi ob obisku največjega doma za oskrbo starejših v državi, Doma Danice Vogrinec v Mariboru, povedal, da bo v naslednjih tednih Slovenija dobila nekaj čez 16.000 odmerkov vsak teden, dopolnitev prve pošiljke bo prišla že naslednji teden. "Vsaka pošiljka bo okrepila naše možnosti v spopadu z epidemijo," je poudaril.
Sam se bo cepil takoj, ko bo na vrsti. A dokler je v državi nekaj 1000 odmerkov cepiva, je cepljenje velik privilegij, zato je prav, da se pri cepljenju upošteva vrstni red, kot ga je soglasno določila stroka, ne le pri nas, ampak v celotni EU. Prihod cepiva v Slovenijo, v Evropo, v tej prvi fazi za vse članice EU ne glede na velikost, je ocenil tudi velik uspeh zahodne znanosti in tudi kot potrditev razlogov za obstoj EU.

Cepljenje se je začelo
Cepljenje se je začelo © Tamino Petelinšek/STA

Ob začetku cepljenje najbolj ranljivih v domovih za starejše je predsednik vlade tudi ocenil, da je bil spopad z epidemijo pri nas dodatno otežen, ker v oskrbo starejših v zadnjih 15 letih prav veliko nismo vlagali. Po njegovih besedah je zato nauk za prihodnje, da je treba javna sredstva usmerjati tja, kjer so najbolj potrebna. Če bi bile kapacitete večje, standard višji, bi bile žrtve epidemije v tem sektorju bistveno manjše, je ocenil in napovedal, da bo vlada naredila vse, da bodo prihodnja vlaganja v oskrbo starejših bistveno večja.

Vsi domovi za starejše so dobili toliko cepiva proti covidu-19, kot je bilo interesa pri stanovalcih, za zaposlene pa v sorazmernem deležu, je danes v izjavi za medije dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Splošno prebivalstvo bo za cepljenje po njenih besedah najverjetneje prišlo na vrsto marca ali kasneje.

Med prvimi cepljenimi je bil škof Franc Kramberger
Med prvimi cepljenimi je bil škof Franc Kramberger © Tamino Petelinšek/STA

Čeprav so bili mnogi v dvomih, ali bomo res tudi v Sloveniji dobili cepivo in začeli cepiti še pred koncem leta, so se ti dvomi zdaj dokončno razblinili. Ob pol devetih zjutraj so cepili prve stanovalce domov starejših občanov. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj se je mudil v Lenartu. "Danes je izjemen in vesel dan, ki nam prinaša novo upanje v tem prazničnem času." Med prvimi so v Sloveniji cepili tudi upokojenega nadškofa Franca Krambergerja. Po ministrovih besedah se je bil Kramberger pripravljen izpostaviti, da "povabi in nagovori vse ostale državljanke in državljane, da se cepimo in s tem zaščitimo predvsem svoje bližnje, najranljivejše, starejše in tudi sebe".

Po navedbah direktorja doma Zlatka Gričnika bodo danes cepili približno 90 stanovalcev in 35 zaposlenih, čeprav je bil interes še nekoliko večji.
V Domu Danice Vogrinec Maribor, ki je z okoli 800 posteljami največji dom za starejše v Sloveniji, so po besedah direktorja Marka Slaviča prejeli nekaj več kot 300 odmerkov cepiva proti covidu-19. Danes naj bi cepili okoli 270 stanovalcev, s preostankom cepiva pa v ponedeljek še del zaposlenih.

Prva cepljena v Domu starejših občanov Fužine v Ljubljani
Prva cepljenja v Domu starejših občanov Fužine v Ljubljani © Danijel Novakovič/STA

Danes pa se začenja tudi delno cepljenje v zdravstvenih ustanovah. Za cepljenje v bolnišnicah z intenzivnimi enotami za covidne bolnike je v tej etapi namenjenih 550 odmerkov. V mariborskem kliničnem centru je interes za cepljenje sicer izrazila približno tretjina zaposlenih, tretjina pa jih je okužbo že prebolela. Danes so dobili 125 odmerkov, kar je po besedah direktorja Vojka Flisa zelo malo. Cepili so tiste, ki so to želeli in so najbolj izpostavljeni pri svojem delu.
Flis upa, da bo Slovenija že čez nekaj tednov dobila več odmerkov cepiva za širšo zaščito. "Edino cepivo je tisto, ki nas lahko reši in spremeni pandemijo iz more v normalno življenje," je ob tem poudaril.
UKC Maribor je obiskal tudi premier in dejal, da je njegov obisk "simbolični izraz zahvale za vse, ki od marca bijejo najtežji boj z epidemijo". Ob tem jim je zaželel, da si v prazničnih dneh odpočijejo, saj gre po praznikih znova pričakovati večji pritisk na bolnišnice. Oba z ministrom Ciglerjem Kraljem sta se sicer danes zahvalila vsem, ki so kakor koli prispevali, da je cepljenje v Sloveniji tako dobro organizirano in tako hitro omogočeno. Oba sta izrazila namero, da se bosta tudi sama cepila, a hkrati poudarila, da tudi ostali ukrepi ostajajo pomembni v boju z epidemijo, saj zgodba še ni končana.
Starejši od 80 let, ki so doma, bodo na vrsto za cepljenje prišli proti koncu januarja, ostalo prebivalstvo pa najverjetneje marca ali še pozneje.

Prvi, ki so ga danes zjutraj cepili v domu starejših v Rogaški Slatini
Prvi, ki so ga danes zjutraj cepili v domu starejših v Rogaški Slatini © Bor Slana

 

Starejšim od 60 let posvetovalna skupina predlaga drugi poživitveni odmerek
Cepljenje se je začelo tudi v Rogaški Slatini © Bor Slana/STA

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.