Dobro delo dobro dene, dober slovenski zajtrk prav tako!
Radijski utrip | 19.11.2020, 11:08 Mirjam Judež
Letos se bomo z jabolkom, medom, maslom, kruhom in lončkom mleka že desetič okrepčali na tradicionalnem slovenskem zajtrku, ki bo ta petek, 20. novembra. K projektu smo zagnano pristopili tudi sodelavci Radia Ognjišče, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Karitas in mu dodali tudi humanitarno noto. Z okusnim tradicionalnim slovenskim zajtrkom bomo razveselili ljudi v stiski.
Ob ponujeni roki Ministrstva za kmetijstvo smo »Dnevu slovenske hrane« dodali tudi dober namen. V bivalne skupnosti Karitas (materinski domovi, varne hiše, hiše za brezdomce, terapevtske skupnosti, …) bomo dostavili hrano za tradicionalni slovenski zajtrk in še nekatere druge priboljške. Za te ljudi z obrobja družbe bo tradicionalni slovenski zajtrk pomenil tudi druženje ob skupni mizi in občutek povezanosti z ostalimi, saj se običajno počutijo izključeni in osamljeni. Radio je ob pomoči pokroviteljev in poslovnih partnerjev priskrbel hrano za zajtrke, pripravil bogate pakete, Karitas pa bo poskrbel za dostavo. Razveselili bomo devet materinskih domov in pet skupnosti.
Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili vsem našim poslovnim partnerjem, ki so podarili svoje izdelke:
- za mlečne izdelke hvala Ljubljanskim mlekarnam,
- za med Čebelarstvu Ferenčak iz Brežic,
- jabolka je podarilo Sadjarstvo Šilec,
- nekaj mesnatega so v paket dodali Panvita in Kmetijska zadruga Laško,
- piškote je prispevalo invalidsko podjetje Mercator,
- nekaj sladkega za otroke v materinskih domovih je podarilo podjetje Žito.
Bi želeli tudi sami narediti nekaj dobrega, pa ne veste, kako?
Naš predlog: imate v vasi, med sosedi koga, ki se težko prebija, je starejši, osamljen in bi mu želeli polepšati dan? Lahko mu pripravite (slovenski) zajtrk in mu ga pustite pred vrati. Anonimno ali s sporčilcem. Gotovo se mu bo lepo zdelo!
Karitas pa ima za vas še dva predloga:
Tradicionalni slovenski zajtrk se je razvil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, na katero se je odzvalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, in tako je zajtrk dobil širša izhodišča in okvir. Leta 2012 je bil s sklepom vlade vsak tretji petek v novembru razglašen za »Dan slovenske hrane« in na ta dan otroci v vzgojno-izobraževalnih ustanovah uživajo zajtrk, sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka. Letos ne bo tako, zato pa šole spodbujajo, da kljub razmeram otroci pripravijo slovenski zajtrk kar doma! Naj bodo pri tem kar se da samostojni.
Dobro delo dobro dene, dober zajtrk prav tako!