Radio Ognjišče
Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo: jabolko, med, maslo in mleko. Brez kruha ne bo šlo.  (foto: nasasuperhrana.si)
Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo: jabolko, med, maslo in mleko. Brez kruha ne bo šlo. | (foto: nasasuperhrana.si)

Dobro delo dobro dene, dober slovenski zajtrk prav tako!

Radijski utrip Mirjam Judež

Letos se bomo z jabolkom, medom, maslom, kruhom in lončkom mleka že desetič okrepčali na tradicionalnem slovenskem zajtrku, ki bo ta petek, 20. novembra. K projektu smo zagnano pristopili tudi sodelavci Radia Ognjišče, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Karitas in mu dodali tudi humanitarno noto. Z okusnim tradicionalnim slovenskim zajtrkom bomo razveselili ljudi v stiski.

Ob ponujeni roki Ministrstva za kmetijstvo smo »Dnevu slovenske hrane« dodali tudi dober namen. V bivalne skupnosti Karitas (materinski domovi, varne hiše, hiše za brezdomce, terapevtske skupnosti, …) bomo dostavili hrano za tradicionalni slovenski zajtrk in še nekatere druge priboljške. Za te ljudi z obrobja družbe bo tradicionalni slovenski zajtrk pomenil tudi druženje ob skupni mizi in občutek povezanosti z ostalimi, saj se običajno počutijo izključeni in osamljeni. Radio je ob pomoči pokroviteljev in poslovnih partnerjev priskrbel hrano za zajtrke, pripravil bogate pakete, Karitas pa bo poskrbel za dostavo. Razveselili bomo devet materinskih domov in pet skupnosti.

Bogatih paketov za zajtrk se bo razveselilo 14 skupnosti
Bogatih paketov za zajtrk se bo razveselilo 14 skupnosti © Arhiv RO

Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili vsem našim poslovnim partnerjem, ki so podarili svoje izdelke:

Vesel projekt, ki smo ga izpeljali skupaj Ministrstvo za kmetijstvo, Radio Ognjišče in Karitas
Vesel projekt, ki smo ga izpeljali skupaj Ministrstvo za kmetijstvo, Radio Ognjišče in Karitas © Arhiv RO

Bi želeli tudi sami narediti nekaj dobrega, pa ne veste, kako?

Naš predlog: imate v vasi, med sosedi koga, ki se težko prebija, je starejši, osamljen in bi mu želeli polepšati dan? Lahko mu pripravite (slovenski) zajtrk in mu ga pustite pred vrati. Anonimno ali s sporčilcem. Gotovo se mu bo lepo zdelo!

Karitas pa ima za vas še dva predloga:

Tradicionalni slovenski zajtrk se je razvil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, na katero se je odzvalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, in tako je zajtrk dobil širša izhodišča in okvir. Leta 2012 je bil s sklepom vlade vsak tretji petek v novembru razglašen za »Dan slovenske hrane« in na ta dan otroci v vzgojno-izobraževalnih ustanovah uživajo zajtrk, sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka. Letos ne bo tako, zato pa šole spodbujajo, da kljub razmeram otroci pripravijo slovenski zajtrk kar doma! Naj bodo pri tem kar se da samostojni.

Dobro delo dobro dene, dober zajtrk prav tako!

Radijski utrip
Katehumeni (photo: Boštjan Prevc) Katehumeni (photo: Boštjan Prevc)

Skupna fotografija v stolnici, ki je razveselila

Na tretjo adventno nedeljo vsako leto v ljubljanski stolnici poteka srečanje katehumenov, pripravnikov na prejem zakramentov uvajanja, torej svetega krsta, svete birme in svete evharistije.

Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren) Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren)

Adventni koledar za otroke: Še nove figurice!

Multimedijski adventni koledar za otroke nam je tudi v tem tednu ponudil nove zanimive in napete zgodbe in tako bo še vse dni do božiča. Obljuba dela dolg in tako smo za vse otroške roke, ki ...

Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash) Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash)

Alenka Rebula: Smo varuhi svojega miru

V sklopu rednih pogovorov z Alenko Rebulo smo v adventu govorili o pomenu priprav na praznično obdobje. Mnogo je lepega, polno zabav in vrvenja, koliko pa je resničnih prepoznav naših globljih ...

Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko) Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko)

»Učenje iz napak je najhitrejša pot do uspeha«

Delavnica, ki v Socialni akademiji že ima svoje mesto, je tokrat dobila svojo polurno različico v radijski oddaji Svetovalnica. Gre za delavnico, kjer se govori o napakah, učenju in osebni rasti. ...

Avdio player - naslovnica