Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Tanja Dominko
Dvorišče gostišča Pri Marjotu, pristnega briškega gostišča v Goriških Brdih  (foto: Nataša Ličen )
Dvorišče gostišča Pri Marjotu, pristnega briškega gostišča v Goriških Brdih | (foto: Nataša Ličen )

Kokoši se prosto sprehajajo med mizami

07.10.2020, 09:14 Nataša Ličen

Doma je najlepše. Pritrjujete? Letos se je gotovo marsikdo znova prepričal v nesporno dejstvo dragocenosti domače grude in naravnih danosti dežele na sončni strani Alp, ker je tako naneslo, da smo in še vedno svoje proste dni namenjamo odkrivanju Slovenije. Domovina lahko še veliko ponudi, če ji izkazujemo zanimanje.

Goriška Brda v zadnjih letih privabljajo vse več gostov. To so pritrjevali tudi domačini in vzrok prepoznali med drugim v dobrem sodelovanju lokalnih prebivalcev in skupnem nastopu na trgu.

Pogled z razglednega stolpa v Gonjačah nudi poglede daleč na vse strani neba
Pogled z razglednega stolpa v Gonjačah nudi poglede daleč na vse strani neba © NL

Izidor Bizjak, lastnik gostišča Pri Marjotu, v rubriki Zakladi naše dediščine: »Z dejavnostjo sta v šestdesetih letih prejšnjega stoletja začela starša, tako je naneslo. Počasi gradimo in nadgrajujemo družinsko tradicijo. Pri nas gostje doživijo pristen utrip, kokoši se prosto sprehajajo med mizami. To je nekaterim všeč, drugim morda ne. Je malenkost, ki poveže goste z življenjem na naši domačiji. Dvorišče obkrožajo več kot petdeset let stara drevesa. Pridelujemo svoje vino in deloma tudi domače dobrote.«

Razgledni stolp je zelo obiskan
Razgledni stolp je zelo obiskan © NL

Bližina razglednega stolpa je prednost, lahko pa tudi ne. Turizem se je okrepil in prihaja vse več ljudi.

Razgled z domačije in gostišča je zaradi višine odprt na vse strani neba, na vzhodu smo deležni jutranjih meglenih cunamijev iz kobariške in bovške smeri, pogleda na Sveto Goro ter nepozabnih zahodov, ki v toplih barvah mehčajo veduto s trtami urejenih gričev.

Verjetno ena od najbolj znanih in obiskanih briških vasi
Verjetno ena od najbolj znanih in obiskanih briških vasi © NL

V pogovoru ob domačih dobrotah pridejo na plano tista "prava" vprašanja, v katera ne radi "ugriznemo".
"Zakaj je nedelavnost lahko obetavnejša od dela?", se je spraševal Izidor.

Proti vzhodu in Sveti Gori
Proti vzhodu in Sveti Gori © NL

"Radi delamo z zemljo, tu v Brdih od jutra do večera. Jezi pa in jemlje voljo ter moralo, ker se lahko več dobi z državno socialno podporo. Teh ne preverjajo inšpektorji, pa so tudi takšni med njimi, ki bi lahko delali, pa preračunajo, da se jim ne splača. Nadzorujejo pa nas, ki delamo. Kar ni prav."

Sončni zahod
Sončni zahod © NL

Prisluhnite pogovoru z njim v rubriki Zakladi naše dediščine

Med raziskovanjem idiličnih briških vasi smo naključno srečali tudi Herka Saksido, kustosa na gradu Dobrovo. Zanimivo je bilo slišati njegovo slikovito pripoved o legendi Svetogorske Marije

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Utrinek iz videoposnetka pesmi Kje so tiste stezice (photo: Posnetek zaslona) Utrinek iz videoposnetka pesmi Kje so tiste stezice (photo: Posnetek zaslona)

VIDEO: Ko ob spremljavi harmonik zapoje pater Ferlež

Ste v teh dneh počitnic in karantene s kakšnega inštrumenta spet pobrisali prah in zopet zaigrali nanj? No, gotovo se prah ob vztrajnem vadenju ne nabira pri učencih glasbenih šol in to dokazujejo ...

Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay) Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay)

Sestra Nikolina: Kako skuhati govejo juho?

Brez nje ni nedeljskega ali prazničnega kosila. A kako jo skuhati, da bo okusna? Katero meso uporabiti, kdaj dodati zelenjavo, koliko časa naj vre? Sestra Nikolina je v Svetovalnici med drugim ...

O avtorju