Jože Bartolj
Andrej Jerman
Tone Gorjup
Koronavirus (foto: Pixabay)
Koronavirus | (foto: Pixabay)

Nihče ni sklenil pakta z virusom. Virus je ostal živ!

25.09.2020, 12:32 Alen Salihović

V Sloveniji se ob povečanem številu testov povečuje tudi število okuženih z novim koronavirusom. V četrtek so opravili dobrih 3600 testov in potrdili 192 okužb. To je največ v enem dnevu doslej. Skupno število potrjenih okužb je preseglo 5000. Ker se virus zelo hitro širi po državi so danes spet pozvali k upoštevanju navodil pristojnih služb, delodajalce in delavce pa k odgovornemu ravnanju. Vitalnost našega gospodarstva je v teh okoliščinah odvisna od zdravja zaposlenih v njem, je bilo mogoče slišati na vladni novinarski konferenci.

Današnje številke so slabe, daleč najslabše od izbruha pandemije, je uvodoma dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. »Tako število potrjenih primerov kot njihova razpršenost po celotni državi, kaže na to, da virus kroži med nami.« Deževno vreme, ki smo mu priča je uvod v hladne dni, s čimer bodo razmere za širjenje virusa še bolj ugodne. Kaj torej storiti, da preprečimo njegovo širjenje: »Prvi korak je odgovornost vsakogar izmed nas. Maske, razdalje, higiena rok in kašlja, aplikacija.« Največ ob 192-ih primerov je v Ljubljani, virus se še naprej širi tudi med zdravstvenimi delavci in stanovalci domov za starejše. »Virus kroži po vseh občinah po Sloveniji. Tako rekoč ni varnega kraja.«

Prvi korak je odgovornost vsakogar izmed nas. Maske, razdalje, higiena rok in kašlja, aplikacija.

Kacin je nato spomnil, da so ministrstvo za gospodarstvo, Gospodarska zbornica in Obrtno-podjetniška zbornica celotni gospodarski sektor pozvali k natančnemu in doslednemu izvajanju vseh zdravstvenih in higienskih protokolov ter priporočil, preprečevanju morebitnih okužb in varovanju zaposlenih. Direktorje so pozvali, da so odgovorni in, da ustrezno poskrbijo za varnost tudi s tem, da zaposlenim merijo telesno temperaturo.

Vsi se dotikamo iste ure, ko se ob prihodu in odhodu registriramo.

»Naša izkušnja je, da so vse delovne organizacije v času, ko je bila preklicana epidemija ocenile, zdaj pa mask ne potrebujemo, zdaj ne potrebujemo pregrad v restavracijah, zdaj pa ne potrebujemo več vsakokratnega umivanja rok in podobno. To je bila napačna percepcija. Nihče ni sklenil pakta z virusom. Virus je ostal živ!,« je povedala predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela Metoda Dodič Fikfak. Bila je kritična do tega, da številna podjetja po državni še nimajo izdelane ocene tveganja. Spomnila je, da se virus širi tudi s pomočjo podajanja stvari med zaposlenimi in da je naslednji del, ki je kritičen in »na katerega pogosteje pozabljamo so kopalnice, vhodi, čikpauze in izhodi«. Dodič Fikfakova je navedla še en primer, kjer v delovnih okoljih prihaja do okužb: »Vsi se dotikamo iste ure, ko se ob prihodu in odhodu registriramo.«

Spomnimo, da je v minulem tednu veliko polemike poželo dogajanje v podjetju Pivka perutninarstvo, kjer so okužbo odkrili pri skoraj petdesetih zaposlenih, precej pa jih je bilo napotenih tudi v karanteno. »Ni bilo primerne preventive, ker, če bi bila in bi bili ukrepi o katerih govorimo, ocena tveganja , točni ukrepi, kaj je potrebno storiti, da ni konec virusa, verjemite mi, tega ne bi bilo. Jim pa čestitam, da so hitro zamejili.«


Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovniki v času epidemije koronavirusa (photo: Rok Mihevc) Duhovniki v času epidemije koronavirusa (photo: Rok Mihevc)

Stanje obolelih slovenskih duhovnikov

Kot je že na sredini novinarski konferenci pojasnil ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore, bo Slovenska škofovska konferenca vsak petek objavila podatke o številu okuženih duhovnikov, številu ...

Župnija Kopanj  (photo: grosuplje.si) Župnija Kopanj  (photo: grosuplje.si)

Po vsakem hudem času je prišlo nekaj boljšega

Številne tegobe so v preteklosti že pestile človeštvo. O vseh niti ne vemo, marsikaj se je v toku zgodovine tudi za vedno izgubilo, ali pa dobilo drugačno razlago in potvorjen izraz. Zgodovina je ...

Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay) Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay)

Sestra Nikolina: Kako skuhati govejo juho?

Brez nje ni nedeljskega ali prazničnega kosila. A kako jo skuhati, da bo okusna? Katero meso uporabiti, kdaj dodati zelenjavo, koliko časa naj vre? Sestra Nikolina je v Svetovalnici med drugim ...

O avtorju